Uzmanības lokā varētu būt pieci Rīgas apgabaltiesas tiesneši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā jau ilgāku laiku varētu būt nonākuši pieci Rīgas apgabaltiesas tiesneši. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers neatklāja, cik lietas pret tiesnešiem pašlaik ir ierosinājis, taču apstiprināja, ka tās ir vairākas.

Kā liecina žurnāla «Ir» rīcībā esošā informācija, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš uzsācis kriminālprocesu pret no amata atstādināto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu, turot viņu aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, noliedzis, ka šī lieta saistīta ar pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcībā esošo informāciju par iespējamajām koruptīvām darbībām Rīgas apgabaltiesā.

Tomēr

Kalnmeiers nenoliedza, ka ir organizētas darbības Rīgas apgabaltiesā, b

et laikā, kad bija runa par bijušās Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas Sandras Strencs «nomaiņu», par Bērziņas lietu vēl nebija zināms.

Iepriekš portāls «Pietiek.com» vēstīja, ka Bērziņa tika aizturēta, pamatojoties uz bijušās Jūrmalas pilsētas prokurores Bogdanovas liecībām, kurās stāstīts par gadu seniem notikumiem, - kā afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis uzņēmējs Gulams Mohammeds Gulami «laika posmā no 2013.gada 16.aprīļa līdz 2013.gada 18.decembrim vairākkārtīgi, iespējams, veica kukuļdošanu, izmantojot kā starpnieku Bogdanovu, lai panāktu labvēlīgus spriedumus civillietās, kurās iesaistīti ar viņu saistīti uzņēmumi».

Runa ir galvenokārt par divu viesnīcu - «Royal Square Hotel» un «Grand Palace Hotel» - pārņemšanas shēmu. Lēmumi attiecībā uz šīm viesnīcām tika pieņemti Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, Jūrmalas pilsētas tiesā un Rīgas apgabaltiesā.

«Ir» rīcībā esošā informācija liecina, ka kukuļošanas epizodēs, kurās starpniece esot bijusi Bogdanova, iesaistīta arī bijusī Jūrmalas pilsētas prokuratūras virsprokurore Sigita Priede.

Jau ziņots, ka 12.novembrī aizturētā Bērziņa tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu. KNAB veic pirmstiesas izmeklēšanu ģenerālprokurora oktobrī uzsāktā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas apgabaltiesas tiesneses izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem - kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu vienu amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, par aizdomās turēto kukuļņemšanā un starpniecībā kukuļošanā. Aizdomās turētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jau ziņots, ka Bērziņa patlaban ir atstādināta no amata. Apgabaltiesa no KNAB bija saņēmusi paziņojumu par to, ka ģenerālprokurors ir sācis kriminālprocesu pret tiesnesi par iespējamiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Pantus gan tiesa nenorādīja, jo tas ir KNAB kompetencē. Līdz ar to, pamatojoties uz likumu «Par tiesu varu», ja kriminālprocesā tiesnesis ieguvis procesuālo statusu - persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, - viņš tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas ar brīdi, kad attiecīgā tiesa saņēmusi procesa virzītāja paziņojumu, līdz krimināltiesisko attiecību noregulējumam kriminālprocesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu