Tirgus vadība un policija: kontrabandas cigarešu izplatību apkarot nav iespējams

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Nelegālo jeb kontrabandas cigarešu izplatība Rīgas Centrāltirgū joprojām ir novērojama. Viens no iemesliem, kāpēc šo rūpalu nevar izskaust, ir maigie sodi par nelegālo tirdzniecību un cilvēku resursu trūkums tiesībsargājošās iestādēs. Tomēr pilnībā šo problēmu apkarot nav iespējams, jo ar kontrabandistiem cīnās vairākas tiesībsargājošās iestādes un ir vairāki «caurumi», kā kontrabanda nonāk tirgū.

TVNET sadarbībā ar jauniešu sabiedrisko radio «pieci.lv» veica vairākus eksperimentus, novērojot nelegālo cigarešu izplatību Rīgas Centrāltirgū.

Novērojums

25. novembris, vēls, drēgns otrdienas vakars. Vairums iedzīvotāju šobrīd jau ir beiguši darbu, arī Rīgas Centrāltirgū. Tomēr starp retajiem un pēdējiem klientiem, kas ātrā gaitā soļo caur samērā tumšo un tukšo tirgus teritoriju uz iekštelpām, starp tirgus viesiem, somiņām apkrāvušies, stāv kontrabandisti kā mīnas kara laukā, no kā jāizvairās. Katrs, kas paiet šiem bandītiem garām, tiek nopētīts no visām debesu pusēm ar dziļiem un samērā baisiem skatieniem. Turklāt zemā un klusā balsī katram garāmgājējam ausī tiek iečukstēts - «sigareti».

Šo nelegālo tirgoņu somiņās tiek glabātas kontrabandas cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām, kas nelegāli ievestas Latvijā.

Ārā ir vēss laiks, bet tas neattur desmitiem sapulcējušos kontrabandistus uzbāzties tirgus apmeklētājiem.

Viņi nezināmu iemeslu dēļ jūtas droši, tirgojot nelegālās cigaretes. To apliecina viņu biežie aicinājumi iegādāties savu preci. Noejot pirmos simts metrus tirgus teritorijā, no visām pusēm ausīs džinkst nelegālo cigarešu piedāvājumi. Gan no vīriešiem, gan sievietēm. Noteikti kontrabandistiem jāpiemīt drosmei, pārliecībai par sevi un bezbailībai no policijas.

Kontrabandas cigaretes tiek glabātas auto

Notikuma vietā ievēroju, ka viens no nelegālajiem pārdevējiem pēc klienta pasūtījuma devās pakaļ cigaretēm. Prasītās smēķu markas, iespējams, nebija uz vietas. Novēroju, ka viņš kontrabandu glabā sarkanā «Volvo», kas ar tukšām riepām atrodas tirgus teritorijas autostāvvietā, vien pusminūtes gājienā no tirgošanās vietas. Bezbailīgais tirgonis atvēra mašīnas aizmugurējās durvis, piepildīja somiņu ar cigaretēm un devās atpakaļ.

Nākamajā dienā ar kolēģi no jauniešu radio «pieci.lv» devāmies kontrabandistu darbības iemūžināt ar slēpto kameru. Izmantojām «GoPro» kameru.

Eksperiments

Nākamās dienas pusdienlaiks, cilvēku jūra plūst pa tirgus šaurajām ieliņām: veci, jauni, klibi, slimi, skaisti, smaidīgi un citi – visu veidu sabiedrība, visām gaumēm.

Kolēģis no jauniešu radio «pieci.lv», ar ko veicu pētnieciskos eksperimentus un kurš bieži veica slēpto filmēšanu, iegādājās kontrabandas cigaretes - amerikāņu marku «Winston» ar Krievijas akcīzes zīmi par diviem eiro. Diemžēl šo pirkumu neizdevās nofilmēt tehnisku iemeslu dēļ.

Izejot cauri Centrāltirgum, ievērojām ap divdesmit vai pat vairāk nelegālo tirgoņu, kas piedāvāja iegādāties Krievijas vai Baltkrievijas smēķus.

Pērkot nelegālās cigaretes, lūdzu no Krievijas ievesto cigarešu marku «Marlboro» vai «Kent». Pirkuma brīdi neizdevās iemūžināt video, jo kontrabandisti atradās nomaļā vietā. Bet slēptais mikrofons mūsu sarunu veiksmīgi ierakstīja. Tirgonis sarunas laikā izvilka no somas žūksni naudas, aptuveni 1000 eiro banknotēs.

Tirgonis man atbildēja, ka uz vietas esot vien no Krievijas vai Baltkrievijas ievestais «Winston». Tā esot labākā cigarešu marka, ko šobrīd varu iegādāties. Tāpēc, pēc tirgoņa ieteikumiem, nopirku «Winston» ar Baltkrievijas akcīzes marku. Tomēr, ja esmu gana pacietīgs, man esot jāgaida nedēļa, un varēšot nopirkt «Kent», bet bloku, jo pa paciņām šāda veida cigaretes netirgos. Tātad šāda veida cigarešu markas tiek tirgotas uz pasūtījumu. Uzreiz arī norādīja cenu - 24 eiro. Salīdzinot ar Latvijas cenām, par 6 vai pat vairāk eiro lētāk.

Ar slēpto kameru iemūžinājām vairākas darbības Rīgas Centrāltirgū, kur redzams, kā un cik viegli notiek kontrabandas cigarešu izplatīšana.

Centrāltirgus nevar izskaust kontrabandistus no savas teritorijas

Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs uzskata, ka Rīgas Centrāltirgū ir pilnībā droši gan tā viesiem, gan tirgotājiem.

Viņaprāt, esot milzīgs pieprasījums pēc lētākām cigaretēm, tāpēc arī ir šādi kontrabandisti, kas neatļauti tirgo ievestos smēķus.

«Rīgas Centrāltirgus strādā kā tirgus pārvaldnieks. Mēs tirdzniecības vietas cigarešu tirdzniecībai pēc likuma nevaram piešķirt. Protams, ar Latvijas akcizētām markām. Šis regulējums rada nevienlīdzību,» uzskata tirgus vadītājs.

Pēc viņa domām, tieši cigarešu tirdzniecības aizliegums tirgū rada kontrabandas cigarešu apgrozības pieaugumu Rīgas Centrāltirgū.

Vadītājs uzskata, ka nelegālos tirgotājus jāapkaro policijai un citām valsts iestādēm, nevis tirgum pašam. Tirgus veic novērošanu un ziņo kārtībsargiem par novērotajiem nelegālajiem cigarešu tirgoņiem.

«Es neizprotu, kāpēc pēc policijas reida aizturētais cigarešu tirgonis pēc trīs stundām jau atrodas tirgū un turpina tirgot cigaretes.

Ja par šo nelegālo darbību draudētu krimināllieta, noteikti daudzi savas nelegālās darbības tirgus teritorijā pārtrauktu,» uzskata Abramovs.

Rīgas Centrāltirgus vadība uzskata, ka kontrabandas cigarešu izplatība tirgus teritorijā mazinās

Tirgus akadēmiskā cīņa pret kontrabandistiem esot devusi rezultātus. Rīgas Centrāltirgus vadītājs četrus gadus pārvalda tirgu, un viņš ir piefiksējis, ka vairāk skaļi neviens nepiedāvā kontrabandas smēķus. Tomēr mūsu slēptais eksperiments pierāda, ka situācija ir citādāka, nekā Abramovs domā.

«Tirgū ir kontroles daļa, iekšējās drošības daļa. Konstatējot nelegālo cigarešu tirdzniecību, vainīgos nogādājam policijas iecirknī, kas atrodas tirgus teritorijā. Tomēr nākamajā dienā pieķertie tirgo atkārtoti. Mēs strādājam pēc principa: vienu sēni nogriežam, vietā izaug divas. Šis filtrs, kas ir Valsts policija un mūsu tiesībsargājošās iestādes, - nestrādā. To tirgus ir vairākkārtīgi norādījis. Mēs paši neko nevaram izdarīt,» pauž tirgus vadītājs.

Cilvēkus, kuriem ir likuma sargu apliecības kabatā, Abramovs aicina strādāt. Viņaprāt, tā klišeja, ka tirgus necīnās pret kontrabandistiem, ir nepamatota. «Ko mēs varam izcīnīt?» viņš jautā TVNET žurnālistam.

«Mums nav ne steku, ne rāciju, ne ieroču! Mums nav tirgus policijas!

Mēs neesam izziņas iestāde, mums nav tādu amatpersonu, kas var sastādīt protokolus!» manāmi satraucies stāsta Abramovs.

Tirgus teritoriju vienlaicīgi apsargā ap 35 apsargiem. Ja tiekot konstatēts, ka rūpalu veicēji uzbāžas pircējiem vai tirgus viesiem, tie tiek nogādāti policijā, turpat Centrāltirgū. Pēc tirgus vadītāja domām, šādas aizliegtas tirdzniecības ir kļuvis mazāk.

«Ir viens mērījums. Pasliktinoties iedzīvotāju labklājībai, ir tendence pieaugt pieprasījumam pēc kontrabandas cigaretēm,» uzskata Abramovs.

Viņaprāt, galvenie iemesli, kāpēc šo rūpalu nevar izskaust no Rīgas Centrāltirgus, ir aizliegums tirgū tirgot legālās cigaretes un maigie sodi par šādām nelikumīgām darbībām, jo vainīgie un aizturētie jau nākamajā dienā atkal tirgo.

Tomēr policijas darbu Rīgas Centrāltirgus pārvaldnieks vērtē pozitīvi.

Kārtības policija apkaro kontrabandistus Rīgas Centrāltirgū tik, cik spēj

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Egils Ezis piekrīt Rīgas Centrāltirgus vadītājam Abramovam, ka tirgū esot droši, ja ņem vērā lielo apmeklētību. Tomēr esot niecīga daļa cilvēku, kas likumu tirgū pārkāpj visdažādākajos veidos.

«Valsts policija bieži veic izmeklēšanu Rīgas Centrāltirgū. Tomēr ir jāatzīst, ka nelegālā cigarešu tirdzniecība turpinās. Katru reizi, kad veicam pārbaudes, apstiprinās, ka šis rūpals nav izskausts,» atzīst policists.

Kārtības policijas nodaļas priekšnieks nevar precīzi norādīt, cik daudz kontrabandisti dienā tiek noķerti, jo bez viņiem vairākas citas tiesībsargājošās iestādes apkaro kontrabandistus. Tomēr Valsts policijas Latgales iecirknis, kas ir šai sarakstā, pagājušajā nedēļā notvēra trīs nelegālos cigarešu tirgoņus.

Kārtības policijas Latgales iecirknis operatīvās darbības veic reizi nedēļā pa visu Rīgas Latgales priekšpilsētu. Savukārt Rīgas Centrāltirgū šogad vienpadsmit mēnešu laikā tika sastādīti 140 protokoli, izņemtas 300 000 cigarešu un 350 litri alkohola.

Policists arī piebilst, ka pērn konfiscēto cigarešu no Rīgas Centrāltirgus bija par 10 000 līdz 20 000 mazāk, bet alkohola nedaudz vairāk - ap 400 litriem.

Kontrabandisti cenšas izvairīties no sodiem, pie sevis turot cigaretes nelielā daudzumā

«Par kontrabandas cigarešu tirdzniecību piespriež no 70 līdz 750 eiro. Tas ir administratīvais pārkāpums. Lai būtu kriminālpārkāpums, jābūt būtiskam kaitējumam. Parasti tirgoņi glabā niecīgu cigarešu daudzumu. Līdz ar to viņiem parasti piemēro tikai administratīvās lietas,» stāsta kārtības policists Ezis.

Arī policistaprāt nelegālās cigaretes tiek tirgotas lielā pieprasījuma dēļ. Tomēr viņš piemin, ka Latvijā varētu būt cigarešu ražotne un viegla pāreja valsts robežai. Arī Valsts Kārtības policijai nav tik lieli resursi, lai šo problēmu pilnībā apkarotu.

Vienīgais veids, kā pilnībā izskaust kontrabandas cigarešu izplatību Rīgas Centrāltirgū, - nemitīgi jādežurē vairākiem policistiem. Bet šāda darbība nav iespējama, jo pietrūkst darbinieku resursu.

Ezis uzskata, ka jāpalielina sodi par kontrabandas cigarešu tirdzniecību, jo tas arīdzan mazinātu nelegālo smēķu izplatību.

«Kontrabandas cigarešu tirgotāju kontingents pārsvarā nāk no nelabvēlīgām ģimenēm vai tās ir personas bez citiem ienākumu avotiem,» novērojis kārtības policists.

Policijas sadarbība ar Rīgas Centrāltirgu vērtējama kā laba

Kārtības policijai ir laba sadarbība ar Rīgas Centrāltirgus apsargiem. Tie bieži sniedz noderīgu informāciju tālākai izmeklēšanai.

Ezis sīkāk par policijas operatīvo darbību nevēlas stāstīt, lai tirgoņi neuzzinātu, kā notiek izmeklēšana.

Tirgus savu ieguldījumu, cīnoties ar kontrabandas cigarešu izplatību tā teritorijā, sniedz, bet vai visu un pilnvērtīgu, policistam ir grūti spriest.

Viņš savu padoto darbu kopumā vērtē pozitīvi, ņemot vērā, ka kontrabandas cigarešu izplatība turpinās. Neskaitot nelegālo tirdzniecību Rīgas Centrāltirgū, Kārtības policijai vēl esot daudzi citi pienākumi, kas jāveic visā Rīgas Latgales priekšpilsētā.

Tomēr, saprotot kontrabandas izplatības nopietnību, nākotnē policija plāno sīkāk un vairāk uzzināt no aizturētajiem tirgoņiem par viņu darbību. Un tā, lai viņu prece līdz tirgum nenonāktu.

Rīgas Centrāltirgu diennakts laikā apmeklē ap 70 000 cilvēku. Turklāt puse ir tūristi.

Gada laikā kontrabandas cigarešu daudzums Latvijā gandrīz dubultojies

«Šogad administratīvo pārkāpumu ietvaros pa 11 mēnešiem izņemtas 2 359 599 cigaretes, 2013. gadā – 2 569 460, bet 2012. gadā – 2 541 596.

Savukārt kriminālprocesu ietvaros šogad izņemtas 45 090 468 cigaretes,

2013. gadā – 24 991 656, bet 2012. gadā – 16 292 289. Kontrabandas cigarešu pieaugums ir ievērojams, jo vairākos gadījumos kratīšanās izdevies uzreiz izņemt lielu cigarešu daudzumu,» norāda Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins.

Valsts policija: mēs cīnāmies tikai ar sekām

Valsts policijas (VP) 3. nodaļas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Čapulis TVNET skaidro, ka VP darbs ir kontrabandas cigarešu apkarošana valsts iekšzemē, tātad viņu darbs ir ar sekām, nevis cēloņiem.

Viņam ir grūti spriest par citu Latvijas tiesībsargājošo institūciju darbu. Tas neesot viņa kompetencē, bet policija strādā ar pilnu slodzi, pat pārslodzi - un policijas darbu šā gada griezumā vērtē kā pozitīvu.

«Mūsu tauta pieprasa kontrabandas cigaretes, tāpēc tā ir cīņa ar vējdzirnavām. Valsts policijai ir plašs kompetences slogs, tāpēc, lai apkarotu kontrabandas cigarešu izplatību un apgrozību Latvijā, pietrūkst gan darbinieku, gan materiālo resursu,» pauž policijas priekšnieks.

Kaut arī VP ir pārslogota, sākot ar huligānismu līdz nopietnu slepkavību atklāšanai un izmeklēšanai, tiek veikts liels ieguldījums tieši kontrabandas cigarešu apkarošanai, uzskata Čapulis.

Kontrabandisti Rīgas Centrāltirgū tiek regulāri aizturēti

«Kontrabandisti Rīgas Centrāltirgū tiek aizturēti, bet vēlāk parādās jaunas sejas, kas turpina tirgot nelegālās cigaretes. Jaunie nelegālie tirgoņi arī tiek aizturēti, vairākas reizes, bet, ja būs pieprasījums, būs arī cigaretes,» atklāj policists.

Viņaprāt, kontrabandas cigaretes pērk tie cilvēki, kas nevar atļauties tās iegādāties legāli. Ir novēroti un sodīti veikali Latgalē, tuvāk Krievijas un Baltkrievijas robežai, kuros tiek tirgoti ievestie kaimiņvalstu smēķi.

Ja Čapulim būtu lielāka teikšana - tiktu veiktas plašākas policijas operatīvās darbības

Rīgas Centrāltirgus teritorijā slapstās vairāki desmiti nelegālo kontrabandas cigarešu tirgoņu. Tirgus kameras ir ar zemu izšķirtspēju, un, kaut tā teritorijā atrodas Kārtības policijas nodaļa, joprojām ir viegli jebkuram iegādāties nelegālās cigaretes. Šo situāciju policijas priekšnieks zina, saprot, un tas nav pieņemami. Čapulis labprāt veiktu vairākas un stingrākas izmeklēšanas šajā teritorijā, lai kontrabandistus izskaustu no tirgus. Tomēr, ja arī tas izdotos, tirdzniecība notiktu citā vietā, un tirdzniecība tāpat nebeigtos.

Valsts robežsardze - kā un kāpēc kontrabanda nonāk Latvijā

2014. gada 11 mēnešos Valsts robežsardze patstāvīgi vai sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm aizturēja un izņēma 13 288 172 dažādu marku cigaretes (2013. gadā 11 493 152 dažādu marku cigaretes).

Šogad izņemto cigarešu daudzums salīdzinājumā ar 2013. gadu ir palielinājies par 16%.

Valsts robežsardze sākusi kriminālprocesus par kontrabandu 72% vairāk nekā pērn

2014. gada 11 mēnešos par preču nelikumīgu pārvietošanu Valsts robežsardze sāka 36 administratīvā pārkāpuma lietas, un ir sākti 36 kriminālprocesi: 10 kriminālprocesi «Par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja tā rezultātā radīts būtisks kaitējums», un 12 kriminālprocesi «Neatļautas darbības ar muitošanai pakļautām precēm un citām vērtībām».

Norādītajos kriminālprocesos kriminālprocesuālo darbību rezultātā izņemts 7 506 320 cigarešu.

Pērn par preču nelikumīgu pārvietošanu Valsts robežsardze sāka 61 administratīvā pārkāpuma lietas un tika sākti 26 kriminālprocesi.

Robežsardzei nav zināms aptuvenais kontrabandas cigarešu skaits, kas ievests Latvijā

Kontrabandas cigaretes tiek ievestas Latvijā visdažādākajos veidos

«Visvairāk izmantotais kontrabandas preču ievešanas veids ir kravas vilcienu ogļu vagoni, kur tiek paslēptas kontrabandas cigaretes. Tāpat ir mēģinājumi pārvietot kontrabandas preces, izmantojot peldlīdzekļus – plostus.

Šos plostus kontrabandas pārvietotāji mēģina maskēt gan kā ledus gabalus, gan kā peldošus zaru un zāļu dabiskus veidojumus,

un tie bija aprīkoti ar tehniskajām ierīcēm, lai preces saņēmēji Latvijas robežas pusē tos varētu atrast, kā arī pārvelkot kontrabandas cigaretes pāri «zaļajai» robežai ar trosēm,» informē Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka.

Kāpēc Valsts robežsardze nespēj pilnībā apkarot kontrabandu?

Veicot valsts robežas neaizskaramības nodrošināšanu, Valsts robežsardze saskaras ar organizēto grupējumu, kas nodarbojas ar kontrabandas veikšanu, ļoti nopietnu pretdarbību. Minētie organizētie grupējumi kontrabandas veikšanā izmanto dažādus sarežģītus un salīdzinoši dārgus tehniskos līdzekļus. Minētos tehniskos līdzekļus un to lietošanas īpatnības Valsts robežsardze nevēlas atklāt, lai neprovocētu to plašāku izmantošanu kontrabandas veikšanā. Lai efektīvāk cīnītos ar organizētajiem grupējumiem, kuru noziedzīgās darbības ir saistītas ar valsts robežas neaizskaramības pārkāpumiem, nepieciešams stiprināt Valsts robežsardzes tehnisko kapacitāti, t.sk. aprīkojot valsts robežu ar dažādiem tehniskajiem līdzekļiem (žogi, sensori, kameras u.c.).

Valsts robežsardze savu šā gada darbību vērtē kā pozitīvu.

25% no kopējā kontrabandas cigarešu daudzuma tiek pāri Latvijas robežai

«2014. gada 10 mēnešos Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā ir izņēmis 49,71 miljonu gab. cigarešu, savukārt 2013. gada 10 mēnešos – 46,08 miljonus gab. cigarešu (attiecīgi šogad par 3,63 miljoniem gab. cigarešu vairāk), kas arī ir viens no VID darba rezultātu pozitīvajiem rādītājiem,» pauž VID.

Pēc dienestu speciālistu domām aptuveni viena ceturtā daļa jeb 25% no kopējā kontrabandas cigarešu izņemtā daudzuma (šā gada 10 mēnešos ap 20 milj.) ir ievesta Latvijas iekšzemes teritorijā. Savukārt Valsts robežsardzes amatpersonām šajā pašā periodā ir izdevies novērst 75% jeb 56,74 miljonu gab. cigarešu nelikumīgu ievešanu.

Veicot pastiprinātus muitas kontroles pasākumus uz valsts austrumu robežas, muitas amatpersonas atzīst, ka preču slēpšanas metodes ir kļuvušas sarežģītākas un rafinētākas.

«Palielinājies to gadījumu skaits, kad kontrabandas preces tiek pārvietotas, slēpjot dzelzceļa vagonos, ogļu kravās zem akmeņogļu slāņa un zem citām precēm, ievietojot kravās (transformatoru skapjos, vadības blokos), izmantojot transporta līdzekļu tehnoloģiskās lūkas, riepas, kā arī deklarējot cigaretes ar neīstu preču kodu. Tiek izmantoti dažādi slēpņi autotransportā: kravas automašīnu rezerves riteņos, arī riteņos, kas uzmontēti uz vilcēja vai piekabes; arī refrežeratoru sienās, griestos un grīdā, izņemot siltumizolācijas materiālus un to vietā ieliekot cigaretes. Cigaretes cenšas slēpt arī pārvadājamā precē: gāzes balonos, kas paredzēti auto dzinējiem; apkures katlos un ūdens uzsildīšanas ierīcēs, tos piepildot ar cigaretēm un pēc tam atveri aizmetinot; plastikāta logos; kokmateriālu kravās, speciāli izfrēzējot dēļos gropes un ievietojot tajās cigarešu paciņas un pēc tam salīmējot šos dēļus. Ir pieaudzis arī to gadījumu skaits, kad tiek atrastas bezīpašnieka cigaretes sabiedriskā transporta līdzekļos,» stāsta VID speciālists.

Visvairāk pieķertās kontrabandas cigaretes nāk no Baltkrievijas

Visvairāk nelegālas cigarešu ievešanas mēģinājumu tiek atklāts muitas kontroles punktos uz Latvijas robežas ar Baltkrievijas Republiku, kā arī Krievijas Federāciju, jo šajās valstīs ir liela akcīzes preču, tajā skaitā, cigarešu cenu atšķirība salīdzinājumā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tomēr vienlaikus ir identificēti gadījumi, kad kontrabandas cigaretes tiek mēģināts izvest uz citām ES valstīm ar prāmjiem, kas kursē no Latvijas lielākajām ostām (Rīgā, Ventspilī), slēpjot tās uz prāmja uzbraucošo transportlīdzekļu kravās.

Intensīvās VID kontroles dēļ - vairāk darba Valsts robežsargiem

Pastiprināto muitas kontroļu rezultātā ir palielinājies to cigarešu kontrabandas gadījumu skaits Latgales reģionā, kad tiek izmantota «zaļā robeža», ko kontrolē Valsts robežsardze.

«Cigaretes nelegāli cenšas pārvietot, pludinot pa upēm un ezeriem, pārmetot un pārnesot pāri robežai pat desmitiem kastu vienā reizē,» skaidro VID.

Muitas modernizācija palīdzētu labāk apkarot kontrabandistus

«Akcīzes preču kontrabandu lielos apmēros organizē noziedzīgie grupējumi. Turklāt akcīzes preču kontrabanda tiek veikta, izmantojot arvien sarežģītākus un rafinētākus paņēmienus, pielietojot modernākas tehnoloģijas nedeklarēto akcīzes preču slēpšanai.Lai efektivizētu cīņu ar kontrabandu, vienlaikus nodrošinot ātru robežšķērsošanu godīgiem ārējās tirdzniecības dalībniekiem un privātpersonām,

ņemot vērā situāciju muitas tehniskā aprīkojuma un kontroles infrastruktūras nolietojuma ziņā, ir nepieciešams modernizēt muitas kontroles punktus,

īpaši uz austrumu robežas, tos aprīkot ar modernu muitas tehnisko aprīkojumu,» atklāj VID.

VID savu darbību, apkarojot kontrabandas cigaretes iekļūšanu Latvijas iekšzemes teritorijā, vērtē kā kvalitatīvu un efektīvu.

«Ņemot vērā pieejamos resursus un infrastruktūru, cigarešu kontrabandas apkarošana tiek nodrošināta atbilstošā līmenī

, par ko arī cita starpā liecina fakts, ka šī gada 10 mēnešos VID kopumā ir izņēmis par 3,63 miljoniem gab. cigarešu vairāk, nekā pērn, kā arī tas, ka akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem pildās atbilstoši plānotajam un ir vērojama pat pārpilde,» skaidro Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti.

Secinājums: kontrabandas cigaretes nevar izskaust

Visas iztaujātās tiesībsargājošās institūcijas, apkarojot kontrabandas cigarešu apgrozību un izplatību Latvijas teritorijā, vērtē kā pozitīvu vai labu, kaut arī atzīst, ka pilnībā šo sērgu izskaust nespēj un nespēs. Tikmēr Latvijas iedzīvotāji, tai skaitā arī nepilngadīgie, elementāri tās var un varēs iegādāties. Pilnīgai kontrabandas cigarešu apkarošanai trūkst materiālie un darbinieku resursi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu