No «Laimas» un «Staburadzes» īpašnieka biroja izzog svarīgus dokumentus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Plūme / LETA

Maijā Latviju satricināja ziņa, ka paralizēta «Laimas» un «Staburadzes» darbība. Ar šaubīgu tiesas lēmumu tiesu izpildītāji bija apķīlājuši saldumu ražotāju kontus. To bija panācis ofšors «Menard Port LLC», ar kuru saistās advokāta Mārča Miķelsona vārds. Ārzonas kompānija bija sākusi tiesāšanos ar citiem Laimas un Staburadzes īpašniekam Nordic Partners piederošajiem uzņēmumiem. Šobrīd puses tiesās ir iesniegušas virkni savstarpēju prasību, ir sākti procesi gan finanšu, gan kriminālpolicijā, taču, šķiet, konflikts joprojām tikai uzņem apgriezienus, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Naktī uz 17.augustu «Nordic Partners» birojā Vecrīgā notika ielaušanās. Nozagti dokumenti no seifa un dators. Policija noziegumu atklāja un aizdomās par zādzību aizturēja četras personas. Viens no aizturētajiem ir Mārtiņš Mētelis. Viņš ir labi pazīstams ar advokātu Mārci Miķelsonu, kurš konfliktē ar apzagtā biroja īpašniekiem.

Ielaušanās uzņēmuma «Nordic Partners» birojā Audēju ielā 8 notika naktī uz 17. augstu. Tobrīd Rīga svinēja pilsētas svētkus.

Daugavas krastmalā rīdziniekus priecēja svētku salūts, kas vienlaikus bija aizsegs zagļu radītajam troksnim.

Signalizācija ēkā uz īsu brīdi bijusi bloķēta. Zagļi telpās iekļuvuši caur jumta logu. Uzlaužot vairākas durvis, tie devušies uz uzņēmuma vadītāja kabinetu, kur paņēmuši datoru un dokumentus.

Par zādzību uzzina tikai pirmdien

Par ielaušanos uzņēmums uzzināja pirmdien, kad darbinieki ieradās birojā.

Tomēr policijai izdevās aizturēt četras personas, pie kurām atrada arī daļu no nozagtā.

Jānis Lazdiņš, VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks: «Tās bija gan izmeklēšanas darbības no policijas puses, gan operatīvās darbības tika veiktas, veiksmīga situācija darbību plānošanas rezultātā izveidojās, ka mēs varējām noskaidrot visu mehānismu, kā notika noziegums, un aizturēt personas, kas veikušas šo noziegumu.»

Reportieris: «Pēc cik ilga laika personas tika aizturētas?»

Lazdiņš: «Pirmajā septembrī tika aizturētas personas.»

No biroja pazuduši tikai dokumenti un dators.

Citas vērtīgas lietas, piemēram, gleznas nav ņemtas. Tas raisa aizdomas, ka neaicinātie apmeklētāji zināja, kas tieši viņiem vajadzīgs.

Apzagtā biroja īpašnieki ir iesaistīti asos strīdos ar ārzonas kompāniju «Menard Port LLC», kuras vārdā uzstājas advokāts Mārcis Miķelsons. Policija neatklāj, vai lietā tiek izmeklēta arī saistība ar šiem konfliktiem. Tuvākajā laikā krimināllietu plānots nodot prokuratūrai.

Policija neatklāj aizturēto vārdus, taču pēc «Nekā personīga» rīcībā esošajām ziņām,

viens no aizturētajiem ir kāds Mārtiņš Mētelis. Viņam un viņa ģimenei ir gan draudzīgas, gan darījumu attiecības ar advokāta Mārča Miķelsona ģimenes locekļiem.

Meinards Mētelis, uzņēmējs: «Ja tur divi lielie miljardieri cīnās un nespēj sadalīt savas ietekmes sfēras un naudas, tad lūk, lai laiž Mārtiņu vaļā, lai viņi plēšas nost, lai cīnās. Kāpēc jātur iekšā puika, ko tad tas puika dos? Ne viņam ir naudas, ne viņš ir arī ietekmīgā sfērā, ne viņš arī kaut ko ir organizējis vai darījis.»

Aizturētā tēvs - pazīstams uzņēmējs un bijušais deputāts

Mārtiņa Mēteļa tēvs Meinards, Kuldīgā pazīstams uzņēmējs, bijušais domes deputāts un Mārča Miķelsona tēvs Agnis ir saistīti ar biznesa saitēm. Meinards Mētelis darbojies kā Agņa Miķelsona pārstāvis uzņēmumā Kuldīgas IP, kam pieder bijušā kokapstrādes uzņēmuma Vulkāns zemesgabals. Meinards Mētelis noliedz, ka dēls būtu iesaistīts zādzībā. Mārtiņu turot apcietinājumā tikai viena iemesla dēļ – lai izspiestu atzīšanos, ka zādzību pasūtījuši apzagto oponenti.

Meinards Mētelis: Mārtiņu tur iekšā tikai tāpēc, cik es saprotu, ka kaut kāda aizķeršanās tur ir, ar pasūtītāju, kurš ir bijis pasūtītājs, arī nezinu, saistīts ar to, lai Mārtiņš kaut ko nodod, lai pasaka to, ko viņš faktiski nezina. Varbūt viņš ir iebiedēts, varbūt viņš nezina vairs ko teikt?

Advokāts Mārcis Miķelsons šobrīd neatrodas Latvijā. Rakstiski viņš raidījumam «Nekā personīga» piekrīt «Menard Port» viedoklim, ka zādzību birojā inscenējuši paši «Laimas» un «Staburadzes» īpašnieki, lai slēptu pierādījumus par izvairīšanos no nodokļu nomaksas: «Jā, pazīstu Mēteļa kungu kā izcili godīgu cilvēku un nešaubos, ka viņš nav iesaistīts nekādos likuma pārkāpumos.»

Advokāts Mārcis Miķelsons ar tagadējiem pretiniekiem pazīstams jau no deviņdesmito gadu beigām. Viņš bija Laimas un Staburadzes īpašnieku - uzņēmumu grupas «Nordic Partners» jurists.

Bizness attīstījās, un 2004.gadā Miķelsons pastarpināti kļuvis par viena no grupas uzņēmumiem - «NP Business Centre» līdzīpašnieku. Šī firma nodarbojas ar 82 tūkstošu kvadrātmetru liela industriālā parka izveidi un uzturēšanu Rīgā Šampētera ielā. 33 procenti šī uzņēmuma pieder ārzonas kompānijai «Menard Port LLC». Tās īpašniece šobrīd ir Miķelsona sieva Jana, bet pats Miķelsons uzstājas šīs kompānijas vārdā.

Gadiem ilgas nesaskaņas

2011.gadā starp «Menard Port LLC» un «Nordic partners» izceļas nesaskaņas. Nordic Partners piedāvāja atpirkt Miķelsona kontrolē esošās uzņēmuma daļas. «Nordic partners» saka, ka piedāvājuši miljonu, bet Miķelsons gribējis trīsreiz vairāk. Vienoties neizdevās un konflikts kļuva asāks.

Šā gada maijā «Menard Port LLC» iesniedz prasību tiesā pret Nordic Partners grupas īpašniekiem un 26 uzņēmumiem, tai skaitā «Laimu» un «Staburadzi». Prasības pamatā ir pretenzijas par saimniekošanu tieši NP biznesa centrā. No uzņēmuma fiktīvu un saimnieciski nepamatotu darījumu ceļā katru gadu aizplūstot simtiem tūkstoši eiro.

Prasījuma summa 5,3 miljoni eiro.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa prasību pieņēma un tiesnese Doloresa Bambere apķīlā visu uzņēmumu naudu. Līdz ar to «Menard port» izdodas paralizēt «Staburadzes», «Guttas», «Laimas» un vēl vairāk nekā divdesmit uzņēmumu darbu.

Mārtiņš Mežinskis, «Nordic partners» zvērināts advokāts, pārstāv NP: «Mēs uzskatām, ka prasība ir pilnībā nepamatota. Prasībā izteiktie pārmetumi mūsu ieskatā ir pilnīgākās muļķības. Tiesā jau ir iesniegti pierādījumi tam, ka «Menard port» izteiktie pārmetumi par sadārdzinātajām cenām un milzīgajiem nodarītajiem zaudējumiem Biznesa centram ir nepamatoti.»

Prasība zīmīgā laikā - notika pārdošanas sarunas ar norvēģu kompāniju

«Menard port» savas prasības iesniegšanai bija izvēlējies «Nordic Partners» svarīgu brīdi. Tobrīd notika sarunas par «Laimas», «Guttas» un «Staburadzes» pārdošanu norvēģu kompānijai «Orkla». Sarunas jau bija fināla fāzē.

Rolands Gulbis, «Laimas», «Staburadzes», «Gutta» valdes priekšsēdētājs: «Netika veiktas darbības, lai atrisinātu kaut kādu strīdu, kurā mēs neesam iesaistīti, bet tika veiktas darbības, lai ātri paralizētu mūsu saimniecisko darbību. Neviens jau neprasīja, kā tad jūs nākošajā dienā samaksāsiet nodokļus, algas 1000 ģimenēm, par piegādātājiem un bankām, kredītiem pat nerunāsim. Paldies VID vadībai, viņi situāciju saprata un ļāva mums nodokļus samaksāt no citiem kontiem. Jo tur diezgan strikti noteikts, no kuriem kontiem tu maksā, par darbiniekiem, piemēram. Tā ka pāris nedēļas mums pagāja, un paldies mūsu labajai reputācijai, bankas ļoti ātri noreaģēja un iedeva papildu naudu, kamēr mēs atrisināsim šo situāciju.

Bet normālā gadījumā uzņēmums pilnīgi likumīgi aizietu pa pieskari, jo četri mēneši bez naudas, to nav iespējams pārdzīvot.»

Uzņēmumu konti palika iesaldēti 4 mēnešus. Septembrī Rīgas apgabaltiesa apķīlājumu atcēla, jo uzskatīja, ka 25 citi uzņēmumi nevar būt atbildētāji lietā par NP biznesa centru.

Mārtiņš Mežinskis: «Mūsu ieskatā iet runa par to, ka tas ir bijis kā mehānisms, lai, apgrūtinot citu, nesaistītu uzņēmumu darbību, citu turīgu uzņēmumu darbību, lai izspiestu gluži vienkārši naudu. Tas ir tas, kā mēs redzam to situāciju.»

Lietas izskatīšana ir nolikta tikai uz nākamā gada februāri. Prasība Vidzemes priekšpilsētas tiesā ir tikai viens no daudziem strīdiem, kas risinās starp «Laimas» un «Staburadzes» īpašnieku un ārzonas kompāniju «Menard Port» un aiz tā stāvošo Mārci Miķelsonu.

Finanšu policijā ir krimināllieta par «Nordic partners» iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, bet Ekonomikas policijā sākts kriminālprocess par iespējamiem Menard Port puses pārkāpumiem. Tāpat ir procesi par neslavas celšanu un goda aizskaršanu. Advokātu padomē «Nordic Partners» lūdza rosināt disciplinārlietu pret Miķelsonu, taču padome atteicās to darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu