Mediķi aicina svētku laikā saudzēt veselību un izvairīties no traumām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Mediķi aicina svētku laikā saudzēt veselību un izvairīties no traumām, pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

NMPD atgādina, ka svētku laikā īpaša uzmanība jāpievērš bērnu drošībai, sargājot viņus no apdegumiem un pasniedzot vecumam atbilstošas rotaļlietas. Mediķi iesaka neturēt bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, neļaut bērniem rotaļāties virtuvē pie karstas plīts, kā arī neatsāt bērnus vienus pie iedegtas eglītes, elektrisko lampiņu virtenēm. Tāpat atgādināts, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām un var nonākt bērna elpceļos, tos nosprostojot.

Mediķi aicina svētku laikā ievērot mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus, un atgādina, ka lielākā daļa traumu notiek alkohola reibumā. Iedzīvotāji tiek aicināti nevadīt transportlīdzekli alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, bet, pārvietojoties kājām, lietot atstarojošus elementus.

NMPD arī iesaka, dodoties tālākā ceļā, pārliecināties, vai ir uzlādēts mobilais telefons, bet, ja dodas uz mazāk zināmu vietu, ietiecams uzzināt vietas precīzu adresi un orientierus, lai nepieciešamības gadījumā varētu savu atrašanās vietu izskaidrot glābējiem.

Tāpat mediķi lūdz nepaiet garām uz ielas guļošam cilvēkam, norādot, ka gaisa temperatūrai nav jābūt zem 0 0 C, lai sāktos ķermeņa atdzišana.Iespējams, ka sliktas pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ uz ielas guļošais cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību. Ja ilgstoši nesaņem palīdzību, cilvēks var aiziet bojā.

Savukārt, ja svētku laikā veselības dēļ ir apdraudēta dzīvība, jāzvana pa ārkārtas tālruni 113, bet citos gadījumos jāvēršas tuvākajā ārstniecības iestādē. Mediķu padomu var arī saņemt, zvanot pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kurš brīvdienās un svētku dienās strādā visu diennakti. Saziņai ar konsultatīvā tālruņa mediķiem var arī rakstīt elektroniski medkonsultacija@gmail.com vai izmantot «Skype», lietotājvārds: medkonsultacija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu