Tokaho samazina brīvības atņemšanas sodu līdz deviņiem gadiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latgales apgabaltiesa piektdien apelācijas kārtībā recidīvistam Ralfam Tokaho piespriesto 12 gadu cietumsodu samazināja līdz deviņiem gadiem ieslodzījumā.

Pērnā gada 13.oktobra Rēzeknes tiesas tiesas spriedums piektdien tika atcelts daļā par Tokaho sodīšanu un atzīšanu par vainīgu pēc Krimināllikuma 176. panta ceturtajā daļā (noziedzīgs nodarījums izdarīts 2013.gada 23.augustā no plkst.13 līdz plkst.17.), Krimināllikuma 269. panta pirmajā daļā, Krimināllikuma176. panta ceturtajā daļā (noziedzīgs nodarījums izdarīts 2013.gada 23.augustā ap plkst.17.), par noziedzīgo nodarījumu daļā par soda noteikšanu saskaņā ar Krimināllikuma 50.panta pirmo daļu, daļā galīgā soda noteikšanu saskaņā ar Krimināllikuma 51.panta pirmo un trešo daļu un Krimināllikuma 61.panta piekto daļu, un taisīt jaunu spriedumu šajā daļā.

Ar Latgales apgabaltiesas spriedumu Tokaho atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 233.panta otrajā daļā, tika nospriests sodīt ar brīvības atņemšanu uz desmit mēnešiem.

Par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pēc Krimināllikuma 176.panta ceturtajā daļu tiesa piemēroja brīvības atņemšanas sodu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, bez mantas konfiskācijas, ar policijas kontroli uz vienu gadu sešiem mēnešiem.

Savukārt apsūdzībā pēc Krimināllikuma 269.panta pirmās daļas, tiesa noteica brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, par Krimināllikuma panta 176.panta ceturtajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, tiesa nosprieda piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un desmit mēnešiem, bez mantas konfiskācijas, ar policijas kontroli uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Galīgais sods tika noteikts pēc Krimināllikuma 50.panta pirmās, trešās, ceturtās daļas tiesa noteica brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un 6 mēnešiem, bez mantas konfiskācijas, ar policijas kontroli uz diviem gadiem.

Taču pamatojoties uz Krimināllikuma 51.panta pirmo un 51.panta pirmo prim pantu - galīgais sods Tokaho noteikts - brīvības atņemšana uz deviņiem gadiem, bez mantas konfiskācijas, ar policijas kontroli uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem.

Pārējā daļā pirmās instances spriedumas tika atstāts negrozīts.

Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams 23.februārī un tas 30 dienu laikā būs pārsūdzams kasācijas kārtībā.

Aģentūra BNS 22.decembrī jau vēstīja, ka Tokaho10.decembrī Rēzeknes tiesā iesniedzis apelācijas sūdzību par viņam piespriesto12 gadu viena mēneša un septiņu dienu brīvības atņemšanas, bez mantas konfiskācijas, kā arī ar policijas kontroles uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem sodu.

Tāpat Rēzeknes tiesas 13.oktobra spriedumu 18.decembrī pārsūdzējusi Tokaho aizstāve zvērināta advokāte Ilze Grolmusa, iesniedzot par to apelācijas sūdzību.

Tokaho aizstāve apstiprināja, ka iesniegusi apelācijas sūdzību, norādot, ka plašāku komentāru par iesniegtās apelācijas sūdzības motīviem nevēlas sniegt.

Ziņots, ka Rēzeknes tiesa Tokaho 13.oktobrī piespriedusi 12 gadu viena mēneša un septiņu dienu brīvības atņemšanu, bez mantas konfiskācijas, kā arī ar policijas kontroli uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem

Iepriekš ziņots, ka prokurors, 9.oktobrī, Rēzeknes tiesā prasīja sodīt Tokaho ar reālu brīvības atņemšanu, nosakot to uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem, pastāstīja tiesas pārstāve Airita Šnevele. Viņa norādīja, ka apsūdzēto Tokaho prokurors pieprasīja sodīt ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem, ar policijas kontroli uz trīs gadiem.

Jau ziņots, ka Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā agrāk sodītais Tokaho apsūdzēts par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Lēmumā par krimināllietas nodošanu tiesai norādīts, ka Tokaho iegādājās, pārnēsāja un glabāja šaujamieroci un šaujamieroča munīciju bez attiecīgas atļaujas, izdarīja laupīšanu, tas ir, svešas kustamas mantas nolaupīšanu, saistītu ar vardarbību un vardarbības piedraudējumu, lietojot minēto šaujamieroci, uzbruka varas pārstāvjiem saistībā ar viņu likumisko dienesta darbību, kā arī izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, bēgot no policijas darbinieku automašīnas.

Pēc tam, kad apsūdzētā vīrieša vadītā automašīna ietriecās žogā, viņš turpināja bēgšanu. Brīdī, kad viņu panāca policijas darbinieki, apsūdzētais pavērsa šaujamieroci pret policistiem un piedraudēja ar to, liekot policistiem izkāpt no patruļmašīnas.

Apsūdzētais iesēdās policijas mašīnā un, neskatoties uz šāvieniem, kas skāra automašīnu un trāpīja viņam plecā, aizbrauca. Slēpjoties no policijas par izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, apsūdzētais izdarīja zādzību, kā arī iekļuva vasarnīcā, kur viņu drīzumā aizturēja policijas darbinieki.

Apsūdzība vīrietim izvirzīta par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 233.panta otrajā daļā, 176. panta ceturtajā daļā, 269. panta pirmajā daļā, 176. panta ceturtajā daļā, 175. panta trešajā daļā un 143.panta pirmajā daļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu