Cēsu pāraudzināšanas iestādē uzturas 17 gadus veci slepkavas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Cēsu nepilngadīgo pāraudzināšanas iestādē šobrīd atrodas tikai 17 gadus veci slepkavas, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē teica Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

«Šobrīd tos 32, kas atrodas cietumā, ir ļoti grūti nosaukt par bērniem. Tie vairs nav gluži bērni, tie ir aptuveni septiņpadsmitgadīgi slepkavas. Ar to ir jārēķinās, jo tas prasa pilnīgi citu pieeju darbā,» sacīja Spure.

Desmit gadu laikā no 2004.gada līdz 2014.gadam nepilngadīgo skaits Cēsu pāraudzināšanas iestādē ievērojami krities. Sākotnēji tur atradās 304 dažāda vecuma jaunieši, savukārt šobrīd vien 32. Tāpat pirms desmit gadiem viņi bija izvietoti piecās ieslodzījuma vietās visā Latvijā, taču šobrīd izdevies radīt jaunu iestādi, kas gan infrastruktūras, gan satura ziņā ir piemērota nepilngadīgajiem, akcentēja IeVP vadītāja.

«Kādreiz kontingents bija ļoti raibs, viņi bija jaunāki, tagad vecuma centrs ir ļoti tuvu pilngadībai. Cietumā sēdēja tādi, kas diskotēkā bija iepūtuši asaru gāzi acīs, bet blakus viņiem atradās slepkavas,» viņa klāstīja.

17 gadus vecie jaunieši Cēsu pāraudzināšanas iestādē nokļuvuši, izdarot sevišķi smagus noziegumus - slepkavības, varmācīgus noziedzīgus nodarījumus, kā arī dzimumnoziegumus.

Spure vērsa uzmanību, ka divas trešdaļas no nepilngadīgajiem iestādē ierodas jau ar narkotiku atkarībām, tādēļ cietuma personālam jāprot strādāt arī ar šādām problēmām, tomēr nav mācību iestāžu, kur apmācīt cietuma darbiniekus. «Tur nav ko slēpt - mums Latvijā nav un nepastāv penitenciārās zinātnes kā tādas. Un tas ļoti apgrūtina,» viņa sacīja.

Viņa piebilda, ka IeVP tomēr izmanto iespēju pieteikt ieslodzījuma vietās strādājošos dažādos projektos, kuros ar pieredzi dalās ārvalstu kolēģi.

Kopumā Latvijā 11 ieslodzījuma vietās atrodas 4624 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu