Par meža izciršanu nosacīta brīvības atņemšanu un € 27 000 sods

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par 81 priedes un egles nelikumīgu izciršanu Balvu novada Krišjāņu pagasta mežos kopumā 1,05 hektāru platībā ar 27 657 eiro sodīts Balvu rajona iedzīvotājs Jānis Gabranovs, informēja AS «Latvijas Valsts meži» (LVM) pārstāvji.

Tiesa Gabranovam noteica arī brīvības atņemšanu nosacīti uz vienu gadu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Šā gada 8.janvārī Latgales apgabaltiesa izskatīja sūdzību apelācijas kārtībā par nelikumīgu koku ciršanu Balvu novada Krišjāņu pagastā. Izskatot lietu, Latgales apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija konstatēja, ka apsūdzētais privātā mežā 0,8 hektāru platībā izlases veidā patvaļīgi nocirta 43 augošas priedes ar kopējo krāju 32,1 kubikmetrs. Koksne no meža tika izvesta un sagatavota realizācijai.

Savukārt valsts mežā Gabranovs mikrolieguma teritorijā, kas izveidots melnā stārķa aizsardzībai, 0,25 hektāru platībā izlases veidā patvaļīgi nocirta 38 augošus kokus - 31 priedi un 7 egles ar kopējo krāju 56,3 kubikmetri. Daļa koku tika sacirsti un, izmantojot svešu traktoru, izvesti no meža.

Kopumā patvaļīgas koku ciršanas rezultātā nodarīts materiālais kaitējums 31 220 eiro.

Tāpat no Gabranova valsts labā tiks piedzīti 27 657 eiro, LVM labā 479,69 eiro, bet cietušās privātpersonas labā vēl 700 eiro.

Kā norāda LVM Ziemeļlatgales mežsaimniecības izpilddirektors Viktors Reblis, pārkāpums atklāts, vietējiem iedzīvotājiem savlaicīgi ziņojot par notiekošo.

Kā ziņots, pērn oktobrī par līdzīgu pārkāpumu tika sodīta vēl kāda Balvu novada iedzīvotāja, kura organizēja nelikumīgu meža izciršanu Krišjāņu pagasta valsts mežos kopumā 2,5 hektāru platībā. Toreiz kopumā valsts mežā patvaļīgi tika nocirsti 76 koki ar kopējo krāju 72,64 kubikmetri, kā arī iznīcināta mežaudze 2,5 hektāru platībā. Toreiz piespriestais sods bija 10 262 eiro.

Jau vēstīts, ka katru gadu LVM atjauno aptuveni 20 000 hektāru meža un izkopj 40 000 hektāru jaunaudžu.

Uzņēmumam pieder 1,62 miljoni hektāru apsaimniekotas valsts mežu zemes, tajā skaitā 1,59 miljoni hektāru meža zemes, no kuras 1,35 miljoni hektāru ir mežs. Kā dabas aizsardzības teritorijas tiek apsaimniekoti 0,32 miljoni hektāru jeb 20% no visu LVM valdījumā esošo zemju kopplatības. 100% uzņēmuma akciju pieder valstij, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu