KNAB un policija atsakās izmeklēt RS šaubīgo iepirkumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sarunāts konkurss, līgums par ķīmiju, kas nemaz nav nepieciešama, un piegādāts ūdens. Izblēdīti simtiem tūkstoši eiro. Ja darījumā iesaistītajai firmai MJ partneri nebūtu radušās problēmas ar PVN atgūšanu, neviens par šo shēmu neuzzinātu. Vai par shēmu zināja vēl kāds Rīgas Satiksmē, varētu noskaidrot izmeklēšanā. Taču izmeklēšanas nav, ziņo TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Pērnā gada oktobrī MJ partneri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā iesniedza visas ziņas par šaubīgajām naudas plūsmām, e-pastu sarakstes un izteica gatavību sniegt arī citus pierādījumus. KNAB izmeklēšanu nesāka. Nekā nosodāma nesaskatīja arī Valsts policija, kas materiālus saņēma no KNAB.

Uzņēmums Rīgas Satiksme faktiski ir Saskaņas kontrolē. Tā kapitāla daļu turētājs ir Rīgas Dome ar mēru Nilu Ušakovu priekšgalā. Uzņēmuma valdē dominē šīs partijas cilvēki.

Arī galvenais transporta mazgātājs Vjačeslavs Stunžāns ir Saskaņas biedrs. Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja no Saskaņas saraksta Kurzemē, bet parlamentā netika.

Rīgas Satiksmē viņš strādā kopš 2011.gada septembra, bija autoatslēdznieks. 2013.gada janvārī, kad sāka iet uz priekšu lietas ar ķīmijas iepirkumu, viņš paaugstināts par uzņēmuma Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieku. Šis amats ļauj viņam kontrolēt tīrīšanas līdzekļu noliktavas.

Paralēli viņš darbojies arī kā ķīmijas piegādātāja, Austrijas uzņēmuma Bilgeri Chemie produkcijas izplatītājs. Tieši šī uzņēmuma produkcija arī piegādāta Rīgas Satiksmei.

Savā starpā saistīti

Stunžāna piedalīšanos Beskorovainija biznesā apliecina kāda elektroniskā sarakste - tajā Beskorovainijs prasa ķīmijas pasūtījumu MJ partneriem, uz ko sarakstes biedrs atbild, ka to jau ir nosūtījis. Pārbaudot šo adresi, izrādās, ka tā pieder Stunžānam.

Arī Borisa Carjova un Rīgas pašvaldības uzņēmumu ceļi līdz šim jau ir krustojušies. Antonijas ielā 23, uz kurieni Beskorovainija cilvēki esot piegādājuši naudu, ir reģistrēti viņam piederoši uzņēmumi, piemēram, Well Media Rīga.

Tai pastarpināti pieder trešā daļa firmā Pilsētas Līnijas, kas jau 2004.gadā bez konkursa ir ieguvusi reklāmas izvietošanas tiesības Rīgas sabiedriskajā transportā.

Carjovs firmas kapitāldaļas iegādājās 2010.gadā.

Saskaņa aktīvi izmantoja šo reklamēšanās iespēju 12. Saeimas vēlēšanās.

Tāpat šī Carjovam daļēji piederošā firma bez konkursa ieguvusi tiesības ierīkot bezvadu internetu Rīgas sabiedriskajā transportā.

Carjova redzamākā saikne ar pilsētas un līdz ar to arī Rīgas Satiksmes vadību ir biznesa partneris Ēriks Teilāns, Ušakova padomnieks. Carjovs ir Teilānam piederošu uzņēmumu vadībā, tāpat viņam kopā ar Teilāna sievu pieder apdrošināšanas brokeru firma Attollo Brokers.

Žurnālisti izpētījuši, ka šī firma ne reizi vien bez konkursa ir tikusi pie pasūtījumiem pašvaldības uzņēmumos. Piemēram, Rīgas Centrāltirgū un Rīgas namu pārvaldniekā.

Rīgas mērs nenoliedz, ka ir dzirdējis par Carjovu. Notikušo Rīgas Satiksmē viņš sola pārbaudīt.

Žurnālists: «Tad man jautājums par Borisu Carjovu. Vai Boriss Carjovs nav kaut kā lūdzis pats vai ar Teilāna starpniecību iekārtot darbā Rīgas Satiksmē Vjačeslavu Stunžānu?»

Nils Ušakovs, Rīgas mērs (Saskaņa): «Pirmo reizi par tādu kombināciju dzirdu.»

Žurnālists: «Bet par Borisu Carjovu ne pirmo reizes dzirdat, vai ne?»

Ušakovs: «Man liekas, es varbūt esmu dzirdējis par šo cilvēku, bet es tagad uz sitiena arī nevaru atcerēties.»

Žurnālists: Bet tā kā pie paša nav nācis runāt par lietām Rīgas Satiksmē Boriss Carjovs?"

Ušakovs: «Noteikti nē.»

Žurnālists: «Ēriks Teilāns?»

Ušakovs: «Ar Ēriku Teilānu par Rīgas Satiksmes jautājumiem neesmu pārliecināts, ka mēs daudz runātu par jautājumiem, kas saistīti ar sabiedrisko transportu.»

No lietas grib tikt vaļā gan KNAB, gan policija

MJ partneri par dalību šai shēmā ir samaksājuši valstij 100 000 latu PVN uzrēķinu. Par notikušo viņi izlēmuši neklusēt. Ar pašu savāktajiem pierādījumiem un VID audita rezultātiem pērn oktobrī uzņēmēji devās uz KNAB. Taču izmeklēšana nav sākta, jo nodarījums neesot saistīts ar tādu korupciju, ko birojs izmeklē.

Žurnālists: «Kāpēc KNAB iesniegumu neizskatīja, bet aizsūtīja Valsts policijai?»

Laura Dūša, KNAB Sabiedrisko attiecību speciāliste: «Ne visi amatpersonu pārkāpumi, kas saistīti ar korupciju valsts institūciju dienestā, ir noziedzīgi nodarījumi, kas atbilst KNAB kompetencei.»

Žurnālists: «Bet vai KNAB izmeklētājs pārliecinājās, ka tik tiešām nav nekādu pierādījumu, vai runāja ar cilvēkiem, ka amatpersonas un politika ir iesaistīta?»

Dūša: «Šāda informācija nav manā rīcībā. Es domāju, ka biroja izmeklētāji ir gana kompetenti, ka viņi zina, kuras lietas ir biroja kompetencē un kuras ir nosūtāmas citām iestādēm.»

Lietu atlikt malā izlēma Izmeklēšanas nodaļa, kuras vadītāja ir Lienīte Šikore. Viņas vīrs Andrejs Šikors kandidēja partijas Saskaņa sarakstā 2014.gada 4.oktobrī notikušajās 12. Saeimas vēlēšanās.

Šikors pērn partijai ziedojis arī 1500 eiro.

Žurnālists: «Tā ēna, ka sanāk, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tā kā mazliet piesedz Saskaņas centru, tas nešķiet mazliet.. dīvaini?»

Dūša: «Es šādu jautājumu nevaru komentēt.»

No KNAB iesniegums nonāca Valsts policijā. Policija trīs mēnešus veica resorisko pārbaudi un secināja, ka notikušajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Toms Sadovskis, Valsts policijas pārstāvis: «Resoriskajā pārbaudē nekonstatē krāpšanas sastāvu.»

Arī Finanšu policijā nav kriminālprocesa, lai gan Valsts ieņēmumu dienests konstatēja nelikumības ar nodokļiem, viltotus dokumentus un citus pārkāpumus.

Neviena nopratinātā

Jānis Davidovičs, SIA MJ partneri advokāts: «Šī informācija apliecināja to, ka daļējas piegādes Rīgas Satiksmei ir bijušas, savukārt pārējā daļā ir bijusi tīrākā krāpšana. Kāpēc policija uzskata, ka krāpšana nav bijusi? Šajā procesā nav nopratināts neviens cilvēks. Faktiski ļoti formāls lēmums. Arī no KNAB puses netika nopratināts neviens cilvēks. Tā ka tie ir virspusēji lēmumi, lai tiktu vaļā no šīs lietas.»

Neviena amatpersona, kura pieņēmusi lēmumus vai sniegusi atbildes uz iesniegumiem par šo lietu, savu rīcību nebija gatava izskaidrot personīgi.

Uz tiešraidi Nekā Personīga žurnālisti bija aicinājuši KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku. Tomēr viņš nepiekrita intervijai.

Tiesa gan, KNAB priekšnieks sacīja, ka pēc raidījuma intereses MJ partneru iesniegums tiks atkārtoti vērtēts. Neskatoties uz to, Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore turpinot baudīt viņa uzticību.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu