Finanšu policija kriminālprocesā pret «Dīleru» arestētus naudas līdzekļus ieskaita valsts budžetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts budžetā ieskaitīti līdzekļi, kas tika arestēti, izmeklējot kriminālprocesu pret uzņēmumu «Dīlers».

Kā informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji, VID Finanšu policijas pārvalde turpina izmeklēt 2012.gada aprīlī sākto apjomīgo kriminālprocesu pret noziedzīgo grupējumu, kas darbojās metāllūžņu jomā un no budžeta izkrāpis ievērojamu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksas atmaksas summu. Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka šis kriminālprocess ir sākts pret metālapstrādes uzņēmumu SIA «Dīlers» un tā īpašniekiem Denisu Zaicevu un Pjotru Čerenkovu.

Kriminālprocesa laikā veikto kratīšanu laikā izņemtie un arestētie finanšu līdzekļi 290 220 eiro, 9483 ASV dolāru, 15 latu apmērā saskaņā ar Rīgas Apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas 2015.gada 18.februāra lēmumu tiek konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā. Minētais lēmums nav pārsūdzams.

VID Finanšu policijas pārvalde, izmeklējot 2012.gada 2.aprīlī saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļu, 195.panta 3.daļu, 217.panta 2.daļu un 218.panta 3.daļu sākto kriminālprocesu un veicot vērienīgas kratīšanas, apturēja noziedzīga grupējuma, kas darbojās metāllūžņu jomā, darbību.

Personu grupa, izmantojot tās rīcībā esošus uzņēmējsabiedrību dokumentus un rekvizītus, laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī veica krāpnieciskas darbības un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, nodarot valstij zaudējumus 643 302 eiro apmērā (PVN).

VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas veikto kratīšanu laikā pie grupējumā iesaistītās personas izņēma skaidras naudas līdzekļus 290 220 eiro, 9483 ASV dolāru, 15 latu apmērā, un tika pieņemts lēmums par aresta uzlikšanu ar kriminālprocesu saistītai manta.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kāda SIA un tās darījumu partneri iekļauti vienotā darījumu ķēdē metāllūžņu piegādēs, kur lūžņu atkritumu saņēmējs (patiesā labuma guvējs) ir alumīnija lietņu ražotājs un metāllūžņu vairumtirgotājs.

Balstoties uz 2012.gada 2.aprīlī sāktajā kriminālprocesā līdz šim iegūtajiem pierādījumiem, no kriminālprocesa tika izdalīti materiāli un sākts process par noziedzīgi iegūtu mantu. Minētajā procesā pirmās instances tiesa par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitāmiem valsts budžetā atzina naudas līdzekļus aptuveni 300 000 eiro apmērā.

Tomēr pirmās instances tiesas lēmums tika pārsūdzēts, un lieta ilgstoši atradās Rīgas Apgabaltiesā, kur tās izskatīšana tika vairākkārtīgi pārtraukta, pamatojoties uz aizdomās turētās personas un ar noziedzīgi iegūto mantu saistīto personu iesniegtajiem papildu pierādījumiem un pieteikumiem.

Tomēr 2015.gada 18.februārī Rīgas Apgabaltiesas Krimināllietu kolēģija, izskatot iesniegtās sūdzības un procesa virzītāja iesniegtos materiālus, pieņēma lēmumu atstāt negrozītu 2014.gada 10.septembra Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas nolēmumu un nolēma arestētos naudas līdzekļus 290 220 eiro, 9483 ASV dolāru, 15 latu apmērā, kas izņemti, veicot kratīšanu, konfiscēt un iegūtos finanšu līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā.

Līdz šim sāktā kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā nopratinātas vairāk nekā 100 personas, no kurām 14 atzītas par aizdomās turamām, uz piecām valstīm - Baltkrieviju, ES dalībvalstīm un ASV - nosūtīti vairāki starptautiskās tiesiskās palīdzības lūgumi, kā arī nozīmētas vairākas ekspertīzes. Lai iegūtu un nostiprinātu pierādījumus, starptautiskās tiesiskās sadarbības ietvaros veiktas kratīšanas un liecinieku nopratināšanas arī Baltkrievijā.

Kopumā kriminālprocesā par aizdomās turamām tika atzītas 13 personas, no kurām divām - noziedzīgā nodarījuma organizatoram un atbalstītājam - Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 2012.gada 25.aprīlī piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Kriminālprocess ir sarežģīts un apjomīgs, jo noziedzīgais nodarījums pastrādāts ilgstošā laika periodā, īstenots ģeogrāfiski plašā teritorijā, ar lielu iesaistīto juridisko un fizisko personu skaitu, kā arī noziedzīgo darbību veikšanai un nozieguma pēdu slēpšanai izmantoti konti ārvalstu kredītiestādēs, norāda VID. Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji turpina veikt aktīvas izmeklēšanas darbības, lai šogad minēto kriminālprocesu nosūtītu kriminālvajāšanas sākšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu