Investori termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) saņemšanai ieguldījuši noziedzīgi iegūtu naudu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki ārzemnieki, kuriem piešķirta termiņuzturēšanās atļauja Latvijā ieguldījuši noziedzīgi iegūtu naudu, atzina LR Prokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns. Dienesta rīcībā ir informācija, ka šī nauda ir noziedzīgi iegūta, un par šiem gadījumiem informētas izmeklēšanas iestādes - Drošības policija un Valsts policija.

Dienesta rīcībā ir informācija, ka nauda, kuru Latvijā ieguldījuši ārvalstu investori, ir noziedzīgi iegūta, un par šiem gadījumiem informētas izmeklēšanas iestādes - Drošības policija un Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, lai likumsargi lemtu par kriminālprocesa sākšanu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Dienests pērn konstatējis trīs aizdomīgus materiālus par četrām personām. Burkāns atcerējās, ka vienā gadījumā nauda bija iegūta krāpšanas rezultātā. Konkrētas ārzemnieku izcelsmes valstis Burkāns atturējās minēt.

Arī konkrētas summas Burkāns nenosauca, lai gan piebilda, ka to varot izsecināt pēc tā, kāda summa jāiegulda, lai saņemtu termiņuzturēšanās atļauju.

Burkānam nav zināms, vai ārzemniekiem termiņuzturēšanās atļauja atteikta. Tas vairs neesot dienesta kompetences jautājums.

Imigrācijas likums paredz, ka šobrīd termiņuzturēšanās atļauju ārzemniekam ir tiesības pieprasīt, ja viņš veicis ieguldījumu kapitālsabiedrības pamatkapitālā un ja ieguldījums ir vismaz 35 000 eiro, un tas veikts kapitālsabiedrībā, kura nodarbina ne vairāk kā 50 darbinieku, kuras gada apgrozījums vai gada bilance nepārsniedz 10 miljonus eiro un kura saimnieciskā gada laikā kopā valsts budžetā un pašvaldības budžetā kā nodokļus samaksā ne mazāk kā 40 000 eiro. Veicot ieguldījumu vienas kapitālsabiedrības pamatkapitālā, termiņuzturēšanās atļauju var pieprasīt ne vairāk kā trīs ārzemnieki.

Tāpat šādu atļauju var iegūt, ja ieguldījums kapitālsabiedrības pamatkapitālā ir 150 000 eiro un tas veikts kapitālsabiedrībā, kura nodarbina vairāk nekā 50 darbinieku un kuras gada apgrozījums vai gada bilance pārsniedz 10 miljonus eiro.

Atļauju var iegūt arī ārzemnieks, ja viņš Latvijā iegādājies un viņam pieder viens funkcionāli saistīts apbūvēts nekustamais īpašums, kura vērtība ir ne mazāka par 250 000 eiro.

Termiņuzturēšanās atļauju var iegūt ārvalstnieks, ja viņam ir pakārtotās saistības ar Latvijas kredītiestādi ne mazāk kā 280 000 eiro apmērā un ar šo kredītiestādi slēgtā darījuma termiņš nav mazāks par pieciem gadiem un, pieprasot pirmreizēju termiņuzturēšanās atļauju, viņš samaksā valsts budžetā 25 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu