Pēc ugunsgrēka Rīgas cirkā zaudējumi māksliniekiem € 9000

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc ugunsgrēka Rīgas cirkā zaudējumu apmērs māksliniekiem varētu sasniegt 9000 eiro. Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska pastāstīja, ka Krievijas māksliniekiem ugunsgrēkā cieta kostīmi, zaudējumu apmērs varētu būt ap 3000 eiro. Savukārt Latvijas māksliniekiem varētu būt radīti zaudējumi aptuveni piecu sešu tūkstošu eiro apmērā.

Lipinska uzsvēra, ka pilnībā zaudējumus nav iespējams aprēķināt, jo atsevišķas lietas ir nenovērtējamas.

«Pašlaik lipinu vaļā fotogrāfijas, kas mums ir sakrājušās pa visiem šiem gadiem. Tā ir tā pozīcija, kuras zaudējumus mēs vispār nekad nevarēsim aprēķināt,» teica cirka direktore.

Kopējie zaudējumi Rīgas cirkam vēl nav aprēķināti. Slēdziens vēl tiek gaidīts arī no apdrošināšanas kompānijas. Apdrošināta bija tikai cirka ēka.

«Apdrošinātāji vēl analizē katru telpu. Nav viņi devuši savu slēdzienu. [..] Bet mēs centīsimies valsts līdzekļus neizšķērdēt,» sacīja Lipinska. Rīgas cirka kapitāldaļu turētājs ir Kultūras ministrija.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks otrā stāva mākslinieku grimētavā izcēlās 19.marta pēcpusdienā un kopējā degšanas platība bija 120 kvadrātmetru. Ugunsgrēka dzēšana bijusi gana sarežģīta, jo ēkā ir daudz koka konstrukciju. Ugunsgrēkā bojā gāja pitons, bet visi pārējie dzīvnieki tika izglābti.

Rīgas cirka ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) secināja, ka kultūrvēsturiski zaudējumi Rīgas cirka ēkai pēc ugunsgrēka nav, jo degušās telpas pārsvarā 20.gadsimta 60.gados tikušas pārbūvētas. Ne galvenajai ēkai, ne parādes kāpnēm, ne cirka arēnai ugunsgrēka dēļ zaudējumi nav radušies.

Rīgas cirkā pašlaik tiek izrādīta programma «Ikss un Dalmatino», kurā uzstājās mākslinieki no Latvijas, Itālijas, Krievijas, Ukrainas, Moldovas, Uzbekistānas, Baltkrievijas, Dānijas un Ziemeļosetijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu