Nekaunības kalngals: Rīgas pilsētas teritorijā nelikumīgi izzāģē hektāru meža

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgā, Dārziņu apkaimē, šopavasar nelikumīgi izzāģēts mežs aptuveni hektāra platībā. Nodarījums izceļas ar īpašu nekaunību, jo paveikts pilsētas teritorijā - parasti šādas darbības notiek tālu no apdzīvotām vietām. Nelikumīgie zāģētāji nocirtuši augstvērtīgas priedes, nodarot zaudējumus aptuveni 28 000 eiro apjomā, bet koki tā arī pamesti Salaspils šosejas malā, šovakar vēstīja LNT ziņas.

3.martā Dārziņos pirms Rīgas robežas mežā pamanīti 10 - 12 strādnieki, kas ar motorzāģiem aptuveni četru stundu laikā Salaspils šosejas malā nogāzuši vairāk nekā hektāru meža. Vietējie iedzīvotāji, kuri šo mežu izmantojuši kā atpūtas zonu, raidījumam atzina, ka šāda rīcība raisījusi pamatīgu pārsteigumu.

Valsts Mežu dienests par notikušo ir informēts un šādu rīcību raksturo kā klaju nekaunību, jo pārkāpums izdarīts pilsētas teritorijā. Kopumā izcirsti aptuveni 167 kubikmetri augstvērtīgas priedes koksnes.

Teritorija, kurā noticis noziegums, pieder pirms dažiem mēnešiem dibinātai Dārziņu attīstības biedrībai, kuri VMD norādījuši, ka par notikušo neko nezinot.

Kailcirtē sagāztie koki šosejas malā gulējuši teju mēnesi, līdz par tiem sāka interesēties žurnālisti. Tad sākusies rosība - uzradušies gan iespējamie likumpārkāpēji ar traktoriem baļķu aizvešanai, gan likumsargi. Baļķvedējs, kurš no cirsmas vedis kokus, ieraugot kameru, nolēmis notikuma vietu pamest vien ar dažiem baļķiem kravā, savukārt kāds turpat sastapts strādnieks vārdā Jānis smaidīdams stāstījis, ka organizējot tikai baļķu izvešanu, bet par to, ka koki nogāzti nelikumīgi, neko neesot zinājis. Apsolot atvest un uzrādīt atļaujas koku izvešanai, vīrietis aizbraucis uz neatgriešanos, atstājot traktoru ceļa malā.

Kā vēsta raidījums, šonakt traktors arestēts un nogādāts policijā, savukārt VMD veicis mērījumus, savākti pārkāpumus fiksējoši dokumenti un tie nosūtīti policijai kriminālprocesa sākšanai.

VMD uzsver, ka izciršanai atļauja nav dota, turklāt kailcirti neatļauj likums. Nelikumīgās darbības notikušas meža teritorijā, kur zonējums citu izmantojumu neparedz, kas nozīmē, ka meža īpašniekiem būtu jāstāda vietā jauni koki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu