Kriminālvajāšanai nodots vēl viens Zolitūdes traģēdijas kriminālprocess

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts policija (VP) lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret SIA «Maxima Latvija» darbinieci Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā, kas bija uzsākts par iespējamiem darba drošības pārkāpumiem «Maxima Latvija». Kopējais kriminālprocesā pieteikto kaitējuma kompensāciju apmērs pārsniedz 5,5 miljonus eiro.

Kriminālprocesu VP bija uzsākusi pagājušā gada vasarā, pamatojoties uz Valsts darba inspekcijas slēdzienu 2400 lappušu apjomā par iespējamiem ilgstošiem darba drošības pārkāpumiem uzņēmumā. Patlaban izmeklēšana apjomīgajā kriminālprocesā, kura materiāli sastāv no 18 sējumiem kopā uz 5451 lapas, ir noslēgusies.

Izmeklēšanā konstatēts, ka ir pamats kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret uzņēmuma darbinieci pēc Krimināllikuma 146. panta 2. daļas - par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus. Lieta ir nodota prokuratūrai.

Tāpat VP sākusi arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu attiecībā pret juridisko personu, proti, «Maxima», kur sieviete strādājusi. Kopējais kriminālprocesā cietušo pieteikto kaitējuma kompensāciju apmērs veido 5 745 000 eiro.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem atturējās atklāt precīzas detaļas, par ko tieši sievieti lūgts apsūdzēt. Vaicāts, vai tas ir saistīts ar to, ka veikala apmeklētāji, pirms traģēdijas atskanot trauksmes signalizācijai, netika evakuēti, Grišins atbildēja: «Daļēji. Izmeklēšanā tika skatīts jautājums par darba drošības jautājumiem pašā iestādē, un tie pārkāpumi un nepilnības, kas bija uzņēmumā, bija cēloņsakarībā ar cilvēku nāvi, proti, nozieguma izdarīšanas - jumta sabrukšanas - brīdī ēkā nevajadzēja atrasties darbiniekiem.»

Grišins norādīja, ka sieviete bija atbildīga par darba drošības jautājumu organizāciju iestādē un jautājumi, kas viņai uzticēti saskaņā ar normatīvajiem aktiem, netika izpildīti un rezultātā cieta cilvēki. «Ja runājam par uzņēmuma vadību, tad pašlaik nav pamata uzskatīt, ka viņi būtu tieši līdzatbildīgi nodarītajā noziegumā, jo šīs amatpersonas ir izdarījušas visu atbilstoši pastāvošajiem normatīvajiem aktiem,» uzsvēra Grišins.

Līdz ar šīs lietas nodošanu prokuratūrā Valsts policija pagaidām ir beigusi izmeklēšanu Zolitūdes traģēdijas iemeslu šķetināšanā. Tas gan nenozīmē, ka policija nesadarbosies ar prokuratūru, jo tai ir tiesības policistus piesaistīt izmeklēšanas darbību veikšanai. Grišins arī informēja, ka Valsts policija turpina izmeklēt kriminālprocesu par Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo vārdu publiskošanu, taču aizdomās turēto šobrīd nav. LETA jau rakstīja, ka šajā lietā Saeimas deputātam un kādreizējam Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniekam Mārtiņam Šicam (LRA) piemērots liecinieka statuss - viņš nodeva publiskošanai vēl nepārbaudītu informāciju par traģēdijā bojāgājušajiem. Šī informācija ietvēra arī ziņas par izdzīvojušajiem un slimnīcās nogādātajiem pacientiem.

Kā aģentūrai LETA sacīja «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris, darbiniece, pret kuru lūgts sākt kriminālvajāšanu, joprojām strādā uzņēmumā, taču pašlaik neveic iepriekšējos darba pienākumus un šis policijas lēmums neatstāj ietekmi uz darba tiesiskajām attiecībām ar šo darbinieci. Uzņēmuma pārstāvji atkārtoti uzsver, ka «Maxima Latvija» jūtas atbildīgi par savu darbinieku. «Noteikti turpināsim viņam nodrošināt morālo, kā arī visu citu nepieciešamo atbalstu,» norāda Beseris.

Plašākus komentārus «Maxima Latvija» neplāno sniegt.

Kā ziņots, iepriekš policija bija lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret astoņām personām. Pret piecām personām kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, bet vēl pret trīs personām - pēc Krimināllikuma 319.panta 3.daļas - valsts amatpersonas bezdarbību. Tāpat VP lūgusi prokuratūrai pret četrām juridiskajām personām turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu. Apsūdzības pagaidām nav celtas.

Traģēdijā par bojāgājušajiem atzītas 54 personas, un vēlēšanos pārstāvēt kriminālprocesā bojāgājušos izteikuši 143 tuvinieki. Savukārt 59 cilvēki traģēdijā guva dažāda rakstura miesas bojājumus, 38 cilvēki uzskata, ka viņiem nodarīts morālais kaitējums un 11 juridiskās personas atzītas par cietušajām.

Prokuratūrai nodotā lieta veido 56 sējumus. Apkopotie dokumenti veido vairāk nekā 14 000 lapaspušu, kā arī 47 iepakojumus ar lietiskajiem pierādījumiem, kuros figurē vairāki tūkstoši lapaspušu.

Jau ziņots, ka VP pēc Zolitūdes traģēdijas sāka divas lietas.

Viena lieta tika sākta par būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, un šajā lietā kā aizdomās turētās figurē astoņas personas. Kā pēdējās aizdomās turētās personas atzīti trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki, kuri tiek vainoti amatpersonu pienākumu nepildīšanā, ja ar to izraisītas smagas sekas. LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka viena aizdomās turētā ir bijusī Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija.

Kā iepriekš vēstīja Latvijas Radio, tāpat kā Treija, Rīgas būvvaldē vairs nestrādā arī cits aizdomās turētais - bijušais Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieks Jānis Balodis, savukārt no aizdomās turētajiem vienīgā, kura aizvien strādā būvvaldē, ir būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova.

Policija uzskata, ka būvvaldes darbinieki ir amatpersonas, kurām bija jāveic savi pienākumi, kuri netika pildīti atbilstoši amata aprakstiem. Izmeklēšana vērtēja uzraudzību, sākot ar dokumentu iesniegšanu un beidzot ar objekta nodošanu ekspluatācijā un objekta otrās kārtas izbūvi.

Pārējās šajā lietā iesaistītās personas - sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka, uzņēmuma «Re&Re» būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš - tiek turētas aizdomās par citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja tas izraisījis smagas sekas.

Otrs kriminālprocess tika sākts saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā «Maxima Latvija». Kriminālprocess tika sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā. Šajā kriminālprocesā figurē «Maxima Latvija» darbiniece, kas, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, ir Inna Šuvajeva, kurai tiek inkriminēta darba aizsardzības noteikumu pārkāpšana, ja tā izraisījusi vairāku personu nāvi.

Tāpat Valsts policija arī sākusi piespiedu ietekmēšanas procesu pret uzņēmumu, kurā šī sieviete strādājusi, bet tiesa pēc policijas lūguma ierobežojusi uzņēmuma īpašumtiesības, proti, ir noteikts daļējs mantas arests. Uzņēmums SIA «Maxima Latvija» paziņojis, ka patlaban ir ierobežota tā rīcības brīvība ar nekustamajiem īpašumiem.

Kopumā abos kriminālprocesos pret piecām juridiskajām personām sākts piespiedu ietekmēšanas process. LETA jau ziņoja, ka mantas arests uzlikts Sergetam piederošajam uzņēmumam «HND grupa» un Kalinkas arhitektu birojam SIA «Kubs». Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas process sākts arī pret būvuzraudzības uzņēmumu «CM Consulting».

Zolitūdes traģēdijas divās krimināllietās materiālais kopējais zaudējums un kompensācijas veido vairāk nekā 100 miljonus eiro.

Pirms tam tika sākts vēl viens kriminālprocess, jo saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklāja viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu