Zolitūdes lietas varētu nonākt tiesā gada beigās; apsūdzēto sols - garāks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz šā gada oktobra vidum prokuratūra plāno pabeigt abu Zolitūdes traģēdijas krimināllietu gatavošanu iesniegšanai tiesā. Šim uzdevumam apsūdzības puse gatavojusies nopietni, lietām piesaistot četru prokuroru komandu. Pašlaik apsūdzības celtas pret astoņiem cilvēkiem un tiek lemts par izvirzīšanu vēl pret vienu. Un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers neizslēdz, ka apsūdzēto sols šajās lietās varētu kļūt vēl garāks.

Šodien aprit tieši gads un pieci mēneši kopš traģēdijas, kad Zolitūdē, sabrūkot veikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Pieminot bojāgājušos, šeit joprojām gulst ziedi, vai sveces... Pašlaik darbu pie abām Zolitūdes krimināllietām no policijas ir pārņēmusi prokuratūra.

Tā ir nospraudusi ambiciozus mērķus – lietai jābūt gatavai nodošanai tiesā jau šā gada nogalē.

Šobrīd abās lietās par procesa virzītāju iecelts prokurors Kaspars Cakuls. Publiskajā telpā ir maz informācijas par lietām, pie kurām viņš strādājis Līdz ar viņu pie apsūdzību gatavošanas darbojas Jekaterina Kušakova, kura panākusi mūža ieslodzījumu medmāsai, kura nogalinājusi divus savus bērnus un trešajam apzināti kropļojusi redzi. Tāpat Kušakova uzturējusi apsūdzību tā sauktā «kinoteātra šāvēja» Nikolaja Zikova lietā. Trešais Zolitūdes prokurors ir Agris Skradailis, kura pārziņā ir apsūdzības uzturēšana Rīgas pils ugunsgrēka lietā, bet ceturtais prokurors ir Igors Vikuļins.

Ēriks Kalnmeiers, ģenerālprokurors: - Tie visi ir pieredzējuši prokurori, un domāju, ka viņi visi tiks galā ar saviem pienākumiem.

Ģenerālprokurors atzīst, ka Zolitūdes traģēdijas lietas izskatīšanai prokuratūra gatavojas īpaši.

Lietai piesaistītie prokurori iespēju robežās tiek atbrīvoti no citiem darbiem. Pagaidām ar izmeklēšanu sadarbojas arī personas, pret kurām jau izvirzītas apsūdzības, - sagruvušās veikala ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, ēkas projekta autors Andris Kalinka, uzņēmuma «Re un Re» būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, kā arī bijušās un esošās Rīgas pilsētas būvaldes amatpersonas Marika Treija, Jānis Balodis un Aija Meļņikova. Tāpat uz sadarbību ir vērsta kādreiz par darba drošību atbildīgā «Maxima Latvija» darbiniece Inna Šuvajeva, kurai prokurori lemj, vai celt apsūdzību otrā krimināllietā. Ļoti ticams, ka šo apsūdzēto solu pēc prokuratūras veiktās pirmstiesas sagatavošanas varētu papildināt arī citi cilvēki.

Kalnmeiers: - Jā, tas tā varētu notikt, jo, ņemot vērā to cilvēku skaitu, kāds bija, par kuriem vajadzēja izlemt par kriminālvajāšanu 10 dienu termiņā, tad tur nebija iespējas lemt par papildu apsūdzībām. Šī likuma prasība, ievērot 10 dienu termiņu, ir izpildīta, un tiks izvērtēti visi lietas aspekti, un to lems prokurori, tomēr šādu iespēju nevar izslēgt – gan ka parādās jaunas personas, gan ka esošās apsūdzības tiek papildinātas ar jaunām.

Savu darbu pie abu lietu sagatavošanas prokuratūra plāno pabeigt oktobra vidū. Tad tās tiks nodotas pirmās instances tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu