KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret privātpersonu par VID paredzētu kukuļu piesavināšanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2013.gadā sāktā kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret privātpersonu par uzkūdīšanu uz kukuļdošanu lielā apmērā un kukuļu piesavināšanos, TVNET informēja KNAB pārstāve Laura Dūša.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka ilgstošā laika posmā privātpersona, radot priekšstatu par valsts amatpersonas gatavību par prettiesisku atlīdzību nodrošināt labvēlīgu lēmumu pieņemšanu, pamudināja ar viņas starpniecību dot kukuļus šai valsts amatpersonai, kura ieņēma atbildīgu amatu Valsts ieņēmumu dienestā (VID), lai tā, rīkojoties kukuļdevēju interesēs, veiktu prettiesiskas darbības saistībā ar pārmaksātā PVN atmaksu.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka

privātpersona pēc kukuļu, kopumā 164 626 eiro apmērā, saņemšanas tos piesavinājās un VID amatpersonai nenodeva.

KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu pret privātpersonu par trīs noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas saistīti ar kukuļa piesavināšanos (Krimināllikuma (KL) 321. panta pirmā daļa) un uzkūdīšanu uz kukuļdošanu lielā apmērā (KL 20. panta trešā daļa un KL 323. panta otrā daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. KNAB aicina iedzīvotājus un uzņēmējus, kuru rīcībā ir ziņas par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem, sniegt šo informāciju KNAB Ziņojumu centrā (bezmaksas uzticības tālrunis 80002070).

Par kukuļa piesavināšanos, ko persona saņēmusi nodošanai valsts amatpersonai vai ko tā pieņēmusi, uzdodoties par valsts amatpersonu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par uzkūdītāju uzskatāma persona, kas pamudinājusi citu personu izdarīt noziedzīgu nodarījumu.

Par kukuļa - materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu - nodošanu vai piedāvāšanu personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, neatkarīgi no tā, vai nodotais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu