Muļķīgs jociņš ar zvanīšanu policijai sabojā visu dzīvi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Cilvēkam, kas vakar no rīta piezvanīja policijai saistībā ar viltus spridzekli Rīgas lidostā, varētu būt jāšķiras no ievērojamas naudas summas. Turklāt viņam draudošais kriminālsods ir kā mūžam neizdzēšams zīmogs dokumentos.

Var nokļūt aiz restēm

Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis TVNET pastāstīja, ka par zvaniem par viltus spridzekļiem likumā ir noteikta kriminālatbildība, tostarp reāls cietumsods.

Tēlaini runājot, kriminālsodu var salīdzināt ar mūžam neizdzēšamu zīmogu dokumentos.

Ziņas par kriminālsodu nekur nepazūd visu cilvēka mūžu.

Kriminālsodāmība var atstāt negatīvu iespaidu uz cilvēka turpmāko dzīvi, tostarp iespējām atrast labu darbu.

Turklāt jāatceras, ka kriminālatbildība draud arī nepilngadīgajiem - tā iestājas no 14 gadu vecuma.

Jāšķiras no vairākiem tūkstošiem

Jāņem arī vērā, ka iesaistītie uzņēmumi un iestādes nereti izmanto savas tiesības vērsties tiesā pret zvanītāju ar civilprasību, pieprasot radīto zaudējumu atlīdzināšanu.

Paziņojumi par viltus spridzekli var radīt dažāda apjoma zaudējumus, pat vairāku desmitu tūkstošu eiro apjomā. Tie atkarīgi arī no uzņēmuma un iestādes veida, lieluma, traucējuma pakāpes un citiem faktoriem.

Policijai ir zināms, ka dažādi uzņēmumi un iestādes, tostarp transporta nozarē strādājošie, ir izmantojuši iespēju pieprasīt zvanītājam zaudējumu atlīdzināšanu.

Ātri noskaidro, kas bijis vaininieks

Pagājušajā gadā Valsts policija saņēmusi 59 zvanus par viltus spridzekļiem. Zvanīts par dažādām Latvijas vietām, visbiežāk - Rīgu. Vairums zvanītāju ir ātri atrasti. Var teikt, ka policija atklāj trīs no četrām šādām situācijām.

Jautāts, cik ātri notiek zvanītāju atrašana, Sadovskis norādīja, ka katrs gadījums atšķiras. Dažās situācijās bija vajadzīga pusstunda, citās - vairākas dienas. Bijuši arī gadījumi, kuru atklāšanai vajadzēja vairāk laika.

Lielākā daļa situāciju atrisinātas pāris dienu laikā.

Reibumā piezvana policijai

Kāda ir cilvēku motivācija zvanīt par viltus spridzekli? Sadovskis stāstīja, ka zvanītājiem bijuši dažādi iemesli. Piemēram,

policija atradusi pusaudžus, kas vēlējušies vienkārši pajokoties.

Tāpat zvanījuši pieaugušie, kas bijuši alkohola reibumā. Fiksēti arī cilvēki, kas neapzinās vai nespēj vadīt savu rīcību.

Pozitīvi, ka saistībā ar policijas aktīvo darbu skolās pēdējos gados samazinājies nepilngadīgo zvanu skaits.

Kas vainīgs pirmdienas rīta notikumos?

Par pirmdienas rīta paziņojumu saistībā ar viltus spridzekli Rīgas lidostā policija sākusi kriminālprocesu.

Patlaban vēl notiek izmeklēšana un netiek ziņots par aizdomās turamajiem vai vainīgajiem.

Vēl izvērtē zaudējumus

Starptautiskās lidostas «Rīga» pārstāve Sarmīte Rinmane TVNET sacīja, ka lidosta vēl patlaban izvērtē pirmdienas rītā radušos zaudējumu apjomu un konkrētu skaitli vēl nevar nosaukt. Šis jautājums ir diezgan komplicēts, jo lidostā darbojas aviokompānijas, kas saistībā ar paziņojumiem par viltus spridzekli nevarēja pildīt savus pienākumus un pārvadāt pasažierus.

Kopumā pirmdienas rītā tika traucēti vairāk nekā 20 reisu, kas atstāja negatīvu iespaidu uz vairāku tūkstošu ceļotāju plāniem.

Informācija par spridzekli tika saņemta ap pulksten 7, bet ap pulksten 9.30 lidosta sāka atjaunot darbu. Ārkārtas situācijas dēļ bija traucēta arī lidostas interneta mājas lapa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu