Trīs mēnešus pēc «nanoūdens» skandāla Valsts policija veikusi pirmās kratīšanas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trīs mēnešus pēc «ūdens nanotehnoloģiju» skandāla Rīgas pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» Valsts policija šonedēļ beidzot veikusi pirmās kratīšanas, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga». Žurnālisti gan apšauba izmeklēšanas norises kvalitāti, jo izmeklētāji nav izņēmuši būtiskus pierādījumus, turklāt pašā «Rīgas satiksmē» kratīšana vispār nav notikusi.

Izmeklēšanā iesaistītie kārtības sargi raidījumam «Nekā Personīga» apstiprināja, ka kratīšanās izņemti pierādījumi, kam vajadzētu atklāt, kā notika krāpšanās, transporta tīrīšanas līdzekļu vietā pašvaldības uzņēmumam piegādājot parastu krāna ūdeni. Tomēr žurnālistiem radušās šaubas, vai policija patiesi vēlas noskaidrot patiesību, jo izmeklēšana notiek pavirši un formāli. Kratīšanu laikā policija nav izņēmusi vairāku stundu garos audiofailus, kuros sarunājas krāpšanas organizētāji un no kuriem ir saprotama lietas būtība. Taču pats galvenais - kratīšana nemaz nenotika vietā, kur krāpšana notika, pašvaldības uzņēmumā «Rīgas satiksme».

Ceturtdien, 29.aprīlī, nepilnus trīs mēnešus pēc tā sauktās «Rīgas satiksmes» nanotehnoloģiju lietas ierosināšanas, policija veica pirmās kratīšanas. Tās vienlaikus notika piecās vietās - gan juridisko firmu adresēs, gan fizisku personu dzīvesvietās, tajā skaitā arī celtniecības uzņēmuma «MJ Partneri» telpās. Kārtības sargu apmeklējums firmai nebija pārsteigums, un dokumentu oriģinālus, kurus līdz šim viņi nebija izlaiduši no rokām, kratīšanas laikā nodeva policijai.

Celtnieki jau pērn par afēru ziņoja policijai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tomēr izmeklēšana sākās tikai pēc stāsta publicēšanas «Nekā personīga». Tad kļuva zināms, ka veselu gadu celtniecības uzņēmums pēc papīriem skaitījās «Rīgas satiksmes» mazgāšanas līdzekļu piegādātājs, lai gan darījumā bija tikai izkārtne. Afērā viņus iesaistīja uzņēmēju Aleksandra Beskorovainija un Vitas Baurovskas firmas. Abiem bija sakari «Rīgas satiksmē», viņi solīja sagādāt smalkos tīrīšanas līdzekļus, bet patiesībā pašvaldības uzņēmuma nauda aizgāja kur citur. Lielu daļu mazgājamo līdzekļu aizstāja ar parastu krāna ūdeni.

SIA «Vialeks» darbiniece Vita Baurovska šā gada 1.februārī atzina, ka «tilpnēs, muciņās, plastmasas mucās tika uzpildīts ūdens». Vienlaikus ar «MJ Partneriem» policija kratīšanu veica arī Baurovskas un Beskorovainija uzņēmumu adresē Zemitānu laukumā 11. Tieši uz turieni «MJ partneriem» bija jāpārskaita saņemtā «Rīgas satiksmes» nauda.

Valsts policijas pārstāve Laura Skalbiņa skaidroja: «Kratīšanas mērķis bija noteikt ar kriminālprocesu saistītās preces izcelsmi. Tātad, lai mēs varētu konstatēt, no kurienes prece ir ievesta un kas to ir piegādājis.»

Par smalkajiem tīrīšanas līdzekļiem «Rīgas satiksme» 2013.gadā samaksāja vairāk nekā 424 000 eiro. Cenu aptaujā nejaušs uzņēmums vinnēt nevarēja. «Nekā personīga» rīcībā esoša e-pastu sarakste starp Baurovsku un Beskorovainiju rāda, ka viņiem «Rīgas satiksmē» bija savs cilvēks, kurš «sakārtoja» iepirkumu tā, lai to saņemtu tieši «MJ partneri».

Aleksandrs Beskorovainijs epasta vēstulē Baurovskai rakstīja: «Sveika Vitiņa! Ceru, ka brīvdienas un svētku dienas pagāja labi, un tev beidzot izdevās atpūsties. Es gribēju mazliet apspriesties par mūsu lietām. Pirmkārt. Rīgas satiksme. Vajag noteikti RĪT viņiem sagatavot sekojošu informāciju. Tabulu ar «konkurentu» cenām Slava sagatavoja, tagad vajadzēs ar Žeņas palīdzību viņu pieķemmēt. Un paliek pats galvenais, nosaukt tendera dalībniekus. Divas firmas mums ir, atlicis tikai tikt skaidrībā ar «uzvarētāju», tu apsolīji parunāt un būšu priecīgs, ka tev izdosies ar mūsu potenciālajiem partneriem pārrunāt un saņemt no viņiem pozitīvu atbildi dalībai RS tenderī. Tas pagaidām viss! Veiksmi!»

E-pastā minētais Slava ir Vjačeslavs Stunžāns, «Rīgas satiksmes» Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieks, «Saskaņas centra» biedrs. Taču policija uzskatīja, ka «Rīgas satiksmē» - vietā, kur blēdība ar pašvaldības līdzekļiem notika, - kratīšana nav nepieciešama.

Ar to dīvainības nanotehnoloģiju lietas izmeklēšanā nebeidzas. Celtniecības firmai slepeni bija izdevies ierakstīt sarunas gan ar «Rīgas satiksmes» darbinieku Stunžānu, gan Baurovsku, gan Beskorovainiju. To fragmentus vairākkārt atskaņoja «Nekā personīga», un par tiem bija zināms arī policijai. Lai arī tiesa deva atļauju «MJ Partneru» adresē izņemt elektronisko datu nesējus, audiofaili policiju neinteresēja. «Netika izņemti šie stundām garie skaņu ierakstu faili, kuros faktiski amatpersona, kura bija gan Vialeksā, gan HRM, stāstīja patieso lietas būtību. Izmeklēšanas interesēs būtu bijis izņemt šos audiofailus,» norāda «MJ Partneri» advokāts Jānis Davidovičs.

Celtniecības uzņēmums jau rudenī policijai ziņoja par afēru, taču inspektors Jevgēņijs Stoļars nozieguma pazīmes nanotehnoloģiju iepirkumā nesaskatīja un atteicās sākt kriminālprocesu. Izmeklētāju darbu asi kritizēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Kriminālizmeklēšanu ierosināja finanšu un ekonomisko noziegumu prokuratūra, taču lieta atkal nonāca tajā pašā policijas nodaļā, tam pašam inspektoram Stoļaram.

Policijas pārstāve Laura Skalbiņa sacīja, ka kratīšanas notika pēc stingra uzraugošā prokurora plāna. Tomēr prokurors Dainis Šteinbergs «Nekā personīga» apgalvoja ko citu: «Nevaru sniegt komentārus par procesa virzītāja izvēlēto izmeklēšanas taktiku un metodiku, jo to, kādā veidā tiks izmeklēts kriminālprocess, kādas procesuālās darbības veiks izmeklētājs, izlemj pats procesa virzītājs.»

Neoficiāli zināms, ka policija negribīgi sniedz informāciju arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID). VID pašlaik veic plašu auditu «Rīgas satiksmē» un sola to pabeigt jau jūnijā. VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone norāda, ka «Rīgas satiksme» ir ļoti populāra, par to daudz izskan sižeti publiskajā telpā, tāpēc tas nepārtraukti tiek vērtēts un VID esot ieinteresēts ņemt vērā visus apstākļus.

Pēdējos divos gados «Rīgas satiksme» organizējusi 65 000 iepirkumu. Pašvaldības uzņēmums atteicās žurnālistiem sniegt informāciju par slēgtajiem līgumiem, aizbildinoties ar komercnoslēpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu