Kriminālvajāšanai nodod lietu par 11,5 miljonu cigarešu kontrabandu organizētā grupā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde, sadarbojoties ar vairākām dažādu valstu tiesībaizsardzības iestādēm, 27.aprīlī nodeva Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu par 11,5 miljonu cigarešu kontrabandu no Krievijas uz Latviju ar jūras transportu.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret trim personām – diviem kontrabandas organizatoriem, Krievijas un Kazahstānas pilsoni, un pret vienu Latvijas pilsoni.

Pēc VID speciālistu aplēsēm valstij novērstais kaitējums ir aptuveni 1,7 miljoni eiro.

Kriminālprocess VID Muitas policijas pārvaldē tika sākts 2014.gada 21.augustā par kontrabandu lielā apmērā personu grupā.

Noziedzīgā nodarījuma organizatori šobrīd atrodas apcietinājumā (Krievijas pilsonis – Latvijā, Kazahstānas pilsonis - Vācijā). Abas apcietinājumā esošās personas tika meklētas citās valstīs par sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, turklāt viena no apcietinājumā esošajām personām izmantoja viltotus personību apliecinošus dokumentus un uzdevās par 1979.gadā dzimušu Ungārijas pilsoni.

Kā ziņots, VID muitas amatpersonas 2014.gada 20.augustā veica apjomīgus operatīvos pasākumus, pārbaudot saņemtu informāciju par iespējamu divu ārvalstu pilsoņu organizētu cigarešu kontrabandu no Krievijas uz Latviju ar jūras transportu. To rezultātā Rojā izdevās aizturēt astoņas personas un 11,5 miljonus «Brendal» markas cigarešu bez akcīzes markām brīdī, kad tās tika atvestas ar jūras konteineru uz kādu Latvijas uzņēmumam piederošu angāru pārkraušanai.

Kontrabandas cigarešu krava
Kontrabandas cigarešu krava Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Nozieguma organizatori pēc uzrādītajiem pases datiem bija 1981.gadā dzimis Krievijas un 1979.gadā dzimis Ungārijas pilsonis, taču, pastāvot pamatotām aizdomām par to, ka Ungārijas pilsoņa pase ir viltota un persona ir iesaistīta citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā citās valstīs, tika veikta informācijas pārbaude. Tās rezultātā konstatēts, ka minētais pilsonis ir 1982.gadā dzimis Kazahstānas pilsonis, kurš tiek meklēts par sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Abas minētās personas šobrīd atrodas apcietinājumā. Savukārt pārējās aizturētas personas bija no 1961. līdz 1980. gadam dzimuši vīrieši (Latvijas iedzīvotāji) un viena 1975. gadā dzimusi Krievijas pilsone. Pēc nepieciešamo izmeklēšanas darbību veikšanas minētajām personām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Par minēto faktu VID Muitas policijas pārvaldē 2014.gada 21.augustā tika sākts kriminālprocess pret astoņām personām saskaņā ar Krimināllikuma 190.panta trešo daļu par kontrabandu lielā apmērā personu grupā. Organizētā noziedzīgā grupējuma apjomīgās darbības tika pārtrauktas, VID Muitas policijas pārvaldei cieši sadarbojoties ar vairāku Eiropas Savienības valstu tiesībaizsardzības iestādēm.

Izņemtās cigaretes tika nodotas iznīcināšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu