Pakistānas firma tirgo viltotus augstskolu diplomus; izmanto serverus Latvijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pakistānas izmeklētāji otrdien aizturēja divus cilvēkus, veicot kratīšanas kompānijā, kas tiek apsūdzēta par viltotu augstākās izglītības dokumentu tirgošanu globālā mērogā, savā darbībā izmantojot serverus arī Latvijā, paziņoja vietējās amatpersonas.

ASV laikraksts «New York Times» apsūdzējis firmu «Axact» par simtiem neīstu augstskolu vietņu vadīšanu, kurās reklāmas videomateriālos bija redzami aktieri. Tā bija daļa no sarežģītas shēmas, kuras gada apgrozījums sniedzās vairākos miljonos eiro.

Pakistānas Federālās izmeklēšanas aģentūras darbinieki veica kratīšanu kompānijas galvenajā birojā valsts lielākajā pilsētā Karači, atsavinot datorus, kā arī no ēkas liekot iziet darbiniekiem, informēja kāda persona, kas piedalījās kratīšanā, bet vēlējās palikt anonīma.

Līdzīgā kratīšanā uzņēmuma birojā Ravalpindi aizturēti divi cilvēki, teica amatpersona.

Kratīšanas veiktas drīz pēc tam, kad Pakistānas iekšlietu ministrs Čaudrijs Nisars Ali Hans lika aģentūrai izmeklēt, «vai kompānija ir iesaistīta tādā nelikumīgā darbībā, kas var kaitēt labajam valsts tēlam pasaulē».

«New York Times» savā materiālā izmantoja atsauces uz bijušajiem firmas darbiniekiem un analizēja vairāk nekā 370 neīstu augstskolu un akreditācijas institūciju vietnes.

«Axact» mediju kompānija «Bol» ir izveidojusi ziņu telekanālu, kas drīzumā sāks darbu. Šajā kanālā strādās pazīstami televīzijas raidījumu vadītāji un žurnālisti, kas no iepriekšējā darba devēja aizvilināti ar augstām algām. Tas palielināja interesi par iespējamo uzņēmuma nelikumīgo darbību.

«New York Times» rakstā atsaucās uz klientiem no ASV, Lielbritānijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kas ir samaksājuši summas no dažiem tūkstošiem līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro vērtībā par savu augstākās izglītības grādu. Daži no viņiem ticēja, ka augstskolas ir īstas un viņi drīz saņems mācību kursus.

Viltus augstskolu vietnes galvenokārt savu datu plūsmu virzīja caur serveriem, kurus pārvalda Kiprā un Latvijā reģistrētas kompānijas, bet firmas darbinieki ievietoja fiktīvas ziņas par «Axact» «augstskolām» pilsoniskās žurnālistikas vietnē «CNN iReport».

«Axact» un tās ģenerāldirektors Šoaibs Ahmads Šeiks aģentūrai AFP komentārus nesniedza, bet kompānijas mājaslapā ievietotā paziņojumā teikts, ka ASV laikraksta materiāls esot «nepamatots, standartiem neatbilstošs, kaitniecisks, neslavu ceļošs un balstīts uz nepatiesām apsūdzībām». Firma draudēja «New York Times» sūdzēt tiesā.

Paziņojumā nebija tieša atspēkojuma paustajām aizdomām, bet vietējie plašsaziņas līdzekļi tika apsūdzēti par sadarbošanos ar ASV laikrakstu, lai izplatītu nomelnojošu stāstu ar mērķi kaitēt uzņēmuma biznesa interesēm.

Pakistānas Federālās izmeklēšanu aģentūras amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, teica, ka laikraksta paustās apsūdzības būtu noziegums saskaņā ar Pakistānas likumiem, kas paredz septiņu gadu cietumsodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu