Āgenskalnā uzdarbojoties automašīnu zagļi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Pēdējo divu nedēļu laikā Āgenskalnā nozagtas vairākas automašīnas. Lasītāji, kuri palikuši bez mašīnām, no policijas dzirdējuši, ka šobrīd Rīgā Kurzemes rajonā auto zādzības ejot uz urrā. Arī portālam TVNET policijā apstiprināja: pēdējā laikā Latvijā pieaudzis auto zādzību skaits.

Kāds TVNET lasītājs rakstīja: «Dzīve mēdz būt skarba, bet tieši skarbuma brīžos ceram uz tuvāko, draugu un atbilstošo dienestu un institūciju atbildīgu atbalstu; ceram uz «sistēmu», kas nostāsies nevis sistēmas un «tāda ir dzīve» pozīcijā, bet būs atbalsts indivīdam, kurš nonācis cietušā stāvoklī.

19.maijā man zvanīja paziņa no koleģiālās iestādes un teica, ka kolēģei Āgenskalnā nozagts 2008. gada Seat. Pirms divām nedēļām piedzīvoju ko līdzīgu – šajā pašā rajonā man nozaga automašīnu, 2007.gada izlaiduma Toyota Corolla.

Policija teica, ka šobrīd Rīgā Kurzemes rajonā auto zādzības ejot uz urrā.

Vai Valsts policijai ir versijas par zagļu shēmām, ieinteresētajām pusēm, «jumtiem» vai datu analīzes kapacitāte, lai atklātu ne mazāk izglītotos noziedzniekus utt.?

Mašīna taču nav bulciņa, ko veikli kāds ieslidina zeķē, pietupstoties pie letes benzīntankā... Tik ātri nevar izčibēt. Ir taču novērošanas kameras, kuru datus var analizēt, ja vien ir resursi un tas, ko sauc par «valsts atbalstu»; policijai taču ir arī pieredze, analīze, datu bāze, noziedznieku personības portreti, starptautiskās zināšanas, ES kolēģu pieredze... Es ceru, ka tas šobrīd tiek likts lietā, lai apkarotu organizēto noziedzību. Ļoti ceru.»

Pirmie iespaidi par policiju

Vīrietis atzina, ka viņa pirmie iespaidi par policijas darbu liek šaubīties un atstāj neziņā.

«Esmu pilnīgi pārliecināts, ka policijā strādā cilvēki, kuriem tas ir sirdsdarbs un kuri ir savas profesijas patrioti. Taču, nonākot cietušā lomā, rodas jautājums, kāpēc man jādzird, ka inspektore policijā strādājot vien trīs mēnešus un mana lieta viņai būšot vien pirmā auto zādzības lieta; ka katram inspektoram esot ap 300 lietu un resursu nepietiekot; ka IT sistēma uzkārusies, jo iepriekšējā maiņa nav jaunajai atstājusi paroli; lai es mazāk skatoties filmas par policiju, jo tās neparādot patieso ainu, kā īsti strādā policija; ka nav priekšstatu, kā strādā zagļi, jo paši policisti taču nezogot auto… un

labākais, ko es varu darīt, ir ielikt ziņu par auto zādzību sociālajos tīklos.

Slīcēja glābšana ir slīcēja rokās? Vēl cerība uz «operatīvajiem darbiniekiem», kuri aktīvi strādājot…

Pat ja policija strādā pēc labākās sirdsapziņas, ir lietas, kuras tās komunikācijā ar ierindas cietušo rada šaubas, neziņu un jautājumus par tās efektivitāti. Tas noteikti būtu uzlabojams un sakārtojams, to skaitā ar atbildīgās ministrijas gādību, it sevišķi, ja rūpes par valsts drošību šobrīd ir primāras, jo dzirdētas runas par auto zādzību pasūtījumiem no Krievijas u.tml.

Bet cietušajiem, kuri domā par savu auto drošību,

ieteiktu noteikti tajos neatstāt vērtīgas mantas – pat ja to materiālā vērtība ir zema, emocionāli tās var būt ļoti nozīmīgas un tuvas.»

Automašīnu zādzību skaits pieaug

Arī Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis sarunā ar TVNET apstiprināja, ka pēdējā laikā pieaudzis auto zādzību skaits.

Viņš arī uzsvēra, ka īpaši pēdējā laikā zagļi iemācījušies izmantot jaunākās tehnoloģijas un tāpēc zagļu vidū īpaši populāras ir tās automašīnas, kas ir aprīkotas ar Keyless Go sistēmu.

Plašāku informāciju par auto zādzībām policijas pārstāvis pagaidām atturējās sniegt.

Cik pieredzējuši ir darbinieki?

Komentējot to, cik pieredzējuši darbinieki strādā izmeklēšanā, viņš norādīja, ka Kriminālpolicijas darbu vada pieredzējuši policisti. Turklāt auto zādzību jomā izmeklētājiem palīdz un atbalstu sniedz Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas nodaļas darbinieki, kas specializējušies tieši auto zādzību apkarošanas jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu