Noziedzniekiem piespriež šokējoši maigu sodu...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti

Šonedēļ Liepājas tiesa nolasīja spriedumu tēvam un dēlam, kuri ilgstoši veica netiklas darbības ar mazu meitenīti. Tiesas noteiktais salīdzinoši niecīgais sods noziedzniekiem šokējis sabiedrību, bet Tieslietu ministrijā norādīja, ka nevar sniegt vērtējumu, vai sods ir adekvāts...

Ministrija nesniedz vērtējumu, vai sods ir adekvāts

Uz TVNET jautājumiem, vai Tieslietu ministrija uzskata, ka Liepājas tiesas piespriestais spriedums šajā gadījumā ir adekvāts, kā arī vai un kā tā rīkosies, lai to mainītu, Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Majevska TVNET norādīja, ka ministrija nevar sniegt vērtējumu, vai tas ir vai nav adekvāts.

Tiesa katrā gadījumā vērtē konkrētās lietas apstākļus. Nosakot soda veidu, ņem vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, kā arī vainīgā personību. Savukārt, nosakot soda mēru, ņem vērā atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus.

Iepriekš ministrija ziņoja, ka situāciju kopumā vērtēs, kad būs pieejams pilns tiesas spriedums.

Iepriekš par tiesnesi Aivu Daideri ir saņemtas divas sūdzības (2011. un 2012. gadā). Pārkāpumi tiesneses rīcībā nebija konstatēti.

Ministrijā vērsa uzmanību, ka persona jātiesā pēc tām likuma normām, kas bija spēkā nozieguma izdarīšanas brīdī.

Tagad sodi par pavešanu netiklībā ir bargāki, bet toreiz sankcijas bija vieglākas.

Bija noteikts, ka par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Majevska akcentēja, ka ir svarīgi nošķirt seksuālu izmantošanu no pavešanas netiklībā. Liepājas tiesas spriedums attiecas uz pavešanu netiklībā.

Likuma izpratnē seksuāla izmantošana un pavešana netiklībā ir divi pēc smaguma ļoti dažādi noziegumi,

tie reglamentēti dažādos Krimināllikuma pantos un ir ar ļoti atšķirīgām sankcijām. Seksuāla izmantošana tiek kriminalizēta likuma 159. pantā un 160. pantā, savukārt pavešana netiklībā - 162. pantā.

Kas ir izvarošana?

Saistībā ar izvarošanu likumā noteikts, ka par dzimumaktu, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli, vai par dzimumaktu pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo (izvarošanu), soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Ja to izdarījusi personu grupa vai par nepilngadīgā izvarošanu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Bet par izvarošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, vai par tādas personas izvarošanu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Tas nozīmē, ka par maza bērna izvarošanu var noteikt mūža cietumsodu.

Kas ir seksuāla vardarbība?

Savukārt saistībā ar seksuālu vardarbību likumā noteikts, ka par seksuāla rakstura darbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas izdarīts ar nepilngadīgo, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Bet, ja tas izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Par anālu vai orālu aktu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu, anālu vai orālu iekļūšanu cietušā ķermenī, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas izdarīts ar nepilngadīgo, soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Ja tas izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kas ir pavešana netiklībā?

Savukārt par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas vai bezpalīdzības stāvoklī esošas personas pavešanu netiklībā, tas ir, par tādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu bez fiziskas saskares ar cietušā ķermeni nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi vai izraisīt dzimuminstinktu cietušajā, ja to izdarījusi pilngadīga persona vai ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Ja tas izraisījis smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Piespriež sodu par netiklām darbībām

TVNET jau ziņoja, ka Liepājas tiesa tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu.

Noziedzīgās darbības norisinājušās ilgā periodā - no 2009. gada līdz 2014 .gadam.

Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi.

Tiesa tēvu sodījusi ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet dēlu - ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi - 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Daudz cilvēku izteica sašutumu par šo sodu. Piemēram, Liepājas iedzīvotājs Nilss Jansons Liepājas domē pieteicis piketu pret Liepājas tiesas «nesamērīgi maigo» lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu