Bērnunama «Laubere» audzēkņiem konstatētas uzvedības problēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ogres novada bērnunamā «Laubere», kura audzēknis šodien tika atrasts miris, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) lielai daļai audzēkņu savulaik bija konstatējusi smagas uzvedības problēmas, taču līdz ar pašreizējā vadītāja stāšanos amatā situācija esot uzlabojusies. Situācijas uzlabošanās daļēji skaidrojama arī ar samērā nelielo bērnu skaitu - 25.

Kā pastāstīja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, inspekcija bērnunamā veica pārbaudes gan pērn, gan arī šogad. Salīdzinot ar 2014.gadu, šogad situācija aprūpes iestādē esot uzlabojusies. Jaunais direktors Mārtiņš Leja iestādi vada kopš pagājušā gada rudens.

Šogad inspekcija pārbaudēs nav konstatējusi audzēkņus, kuriem būtu problēmas ar klaiņošanu. Millere gan atzina, ka ir audzēkņi, kuri iestādē ievietoti tieši pusaudža vecumā un kuriem raksturīga iekšējās kārtības noteikumu pārkāpšana, kas izpaužas kā noteiktās komandantstundas neievērošana.

Tāpat VBTAI sarunā ar pašiem bērniem konstatējusi, ka jauniešiem tiek nodrošinātas plašākas iespējas kvalitatīvai brīvā laika pavadīšanai. Bērnunama vadība meklējot arī iespēju bērnus vest uz Ogri, kur jaunieši var iesaistīties tādās aktivitātes, kuras pagastā nav iespējams nodrošināt.

Tomēr inspekcija arī secinājusi, ka bērniem šī interese salīdzinoši ātri pazūd, piebilda departamenta direktore.

Millere stāstīja, ka 2012.gadā VBTAI lūdza Ogres novada domei vērtēt toreizējās bērnunama vadītājas atbilstību amatam, kā arī to, vai konkrētais bērnunams vispār ir nepieciešams, ņemot vērā, ka iestādē bijis maz Ogres novada bērnu.

Viņa norādīja, ka šajā laikā bijušas milzīgas problēmas: «Bija liels pusaudžu skaits ar smagām uzvedības problēmām, un iestādes vadība un darbinieki nespēja tikt ar viņiem galā.»

Dome izlēma pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar tā laika iestādes vadītāju, tomēr bērnunamu izvēlējās saglabāt. Millere arī piebilda, ka kopš 2012.gada nomainījušies vēl divi iestādes direktori.

Vaicāta, vai VBTAI sāks pārbaudi bērnunamā, Millere norādīja, ka inspekcija respektēs sākto kriminālprocesu. Vienlaikus inspekcija jau risinot jautājumu par krīzes komandas pakalpojumu nodrošināšanu audzēkņiem. Plānots, ka palīdzība bērniem un darbiniekiem tiks sniegta šīs nedēļas laikā.

Tāpat VBTAI plāno doties uz konkrēto bērnunamu, lai klātienē pārliecinātos, vai «iestāde varēja vai nevarēja novērst notikušo traģēdiju», informēja Millere.

Jau ziņots, ka Ogres novada Lauberē šorīt atrasts vietējā bērnunama audzēkņa līķis bez ārējiem miesas bojājumiem, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Mirušais bērnunama «Laubere» audzēknis bija 17 gadus vecs. Viņa līķis atrasts pamestā ēkā netālu no bērnunama teritorijas.

Saistībā ar notikušo policija sākusi kriminālprocesu. Ārēji nopietni miesas bojājumi jaunietim nav konstatēti, taču ekspertīzēs noskaidros, vai viņš miris nozieguma rezultātā vai dabīgā nāvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu