Neziņošana par dzimumnoziegumu būs krimināli sodāma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Tieslietu ministrijas vadītā ekspertu darba grupa vienojusies, ka turpmāk pie kriminālatbildības vajadzētu saukt arī tās personas, kuras nav ziņojušas par dzimumnoziegumiem, kā arī palielināt soda mēru par vairākiem dzimumnoziegumu veidiem.

Par pavešanu netiklībā cietumsods tiks palielināts no trīs uz pieciem gadiem, savukārt par pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās cietumsods tiks palielināts no viena uz četriem gadiem, šodien secināts dažāda līmeņa ekspertu sanāksmē, kurā diskutē par iespējamiem priekšlikumiem krimināltiesiskā regulējuma pilnveidei dzimumnoziegumu gadījumos.

Attiecīgi šiem nodarījumiem mainīsies klasifikācija un tie būs smagi noziegumi, līdz ar to uz tiem attieksies visas normas par smagiem noziegumiem, piemēram, garāks noilguma termiņš, atbildība par neziņošanu.

Tāpat darba grupa atbalstīja, ka par pavešanu netiklībā un par pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās jāparedz bargāks sods, ja šādas darbības veiktas ar mazgadīgo. Attiecīgi Krimināllikuma panti tiks papildināti ar kvalificējošu pazīmi - ja darbības veiktas ar mazgadīgo, par šādu noziegumu varēs piemērot septiņus gadus cietumā. Par pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Darba grupa arī vienojās, ka probācijas uzraudzība ir nosakāma kā obligāts papildsods par visiem noziegumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību un ir pagarināms probācijas uzraudzības piemērošanas termiņš līdz pieciem gadiem. Šobrīd maksimālais probācijas uzraudzības laiks ir trīs gadi.

Eksperti arī vienojās par kompromisu, ka dzimumnoziegumiem pret bērniem noilguma termiņu sāk rēķināt no brīža, kad persona sasniegusi 18 gadu vecumu.

Šobrīd Krimināllikuma 315.pants paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu par neziņošanu, ja ir droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums. Pēc cietumsoda palielināšanas par pavešanu netiklībā un pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās visi nodarījumi pret dzimumneaizskaramību un tikumību būs smagi vai sevišķi smagi, līdz ar to attieksies arī atbildība, kas paredzēta 315.pantā. Eksperti gan nolēma no šī panta svītrot vārdu «droši», lai atvieglotu tā piemērošanu praksē.

Tāpat darba grupa vienojusies, ka ir jānosaka obligāta izvērtēšanas ziņojuma pieprasīšana no Valsts probācijas dienesta par apsūdzētajiem, kuri izdarījuši noziegumus pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Kā šodien žurnālistiem uzsvēra tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, jauno Krimināllikuma normu ieviešana būs atkarīga no to pamatošanas Saeimā. Ministra optimistiskā prognoze ir, ka jaunās normas varētu stāties spēkā 1.janvārī.

Jau ziņots, ka jautājums par dzimumnoziegumiem aktualizējās pēc tam, kad Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

TM pēc pilna sprieduma pieejamības un pieprasīšanas solīja pārbaudīt šo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu