Ķuzis: Nekas neliecināja, ka zaglis varētu būt Imantas pedofils

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nekas neliecināja, ka pavasarī par sīku zādzību no lielveikala aizturētais jaunietis varētu būt Imantas pedofils un ka viņš varētu būt saistīts ar seksuālajiem noziegumiem Imantā, lai gan viņam tika paņemts DNS paraugs, apstiprināja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Ņemot vērā, ka lielveikalu zādzībai nebija prioritārs statuss, DNS ekspertīzes ilga vairākus mēnešus.

Ķuzis skaidroja, ka

mēnesī tiek saņemti ap 500 siekalu paraugi DNS analīžu veikšanai, kuri ir jāapstrādā un no kuriem var iegūt datus par personām. Diennaktī var iegūt datus par 5 paraugiem, mēnesī - 150 rezultātu,

līdz ar to izmeklētājiem ir diezgan liels šo lietu uzkrājums. Ķuzis nenoliedza, ka problēma ir arī apstrādes tempā.

Taču īpaši smagu gadījumu paraugi «apiet rindu».

Ķuzis skaidro, ka šī ir metodika un sistēma, kas darbojas daudzās pasaules valstīs.

Ja persona būtu seksuālo noziegumu aizdomās turamo statusā, tad analīzes par viņu būtu gatavas jau nedēļas laikā.

Tomēr vasaras otrajā pusē izmeklētājiem radās aizdomas, ka šī persona ir meklētais Imantas pedofils, ko apstiprināja arī saņemtie DNS analīžu rezultāti. Tomēr uz jautājumu, kāpēc bija nepieciešams tik ilgs laiks, lai pēc saņemtiem analīžu rezultātiem konstatētu, ka aizturētais tomēr bija ilgi meklētais Imantas pedofils, nespēja sniegt skaidru atbildi.

Kad policijā beidzot saņemti DNS analīžu rezultāti un saprasts, ka zaglis varētu būt Imantas pedofils, viņš ticis meklēts ar jaunu sparu. Tikai vasarā meklēšana vainagojusies ar rezultātiem - pedofils tika noķerts.

VP rīcībā atrodas viena DNS analizatora līnija, kuru apkalpo septiņi cilvēki

Diennaktī pie ļoti augstas kapacitātes var apstrādāt piecus paraugus. «Runām, ka kaut kas būtu noslēpts vai neizdarīts, absolūti nav pamata. Kāds (plašsaziņas līdzekļu pārstāvji) šeit ir saskatījies «CSI» seriālus (populārs ASV seriāls ir par policijas izmeklēšanas komandu) un iedomājas, ka viss notiek sekundes laikā un uzreiz tiek saņemti analīžu rezultāti.»

VP priekšnieks skaidroja, ka gadījumos, ja notiek smags vai sevišķi smags noziegums, ekspertīze tiek veikta ārpus kārtas, novirzot citas mazāk prioritāras lietas malā.

«Jaunietis tika aizturēts par sīku zādzību no veikala. Tika paņemts DNS paraugs, kurš nonāca datubāzē un bija apstrādes stadijā, taču,

ņemot vērā prioritātes, paraugu apstrāde attiecībā uz kriminālpārkāpumu ir krietni vien lēnāka.

Šī persona nonāca izmeklētāju redzeslokā un, «inventarizējot» jau iepriekš aizturētas personas, tika konstatēts, ka viņam DNS paraugs ir noņemts, un tad bija dots uzdevums pārbaudīt šo paraugu, kura rezultāti bija apstiprinoši,» skaidroja Ķuzis.

Uz norādi, ka policijas rīcībā taču bija fotorobots, kas ļautu par zādzību aizturēto jaunieti salīdzināt ar ekspertu veidoto attēlu, VP priekšnieks atbildēja, ka «fotorobots un dzīvs cilvēks nekad nebūs viens un tas pats».

DNS ekspertīzes ieņem arvien lielāku lomu pierādīšanas procesā, tāpēc

nākamgad VP cer iegādāties vēl vienu gēnu analizatoru līniju, kas atvieglotu šo procesu. Tāpat tikšot domāts par atbilstošu ekspertu piesaistīšanu,

norādīja Ķuzis.

Jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā

Imantas pedofils tika aizturēts, jo Kriminālpolicija, izmantojot savas izmeklēšanas metodes, to izskaitļoja kā vienu no personām, kas, iespējams, varētu būt saistīta ar minēto dzimumnoziegumu izdarīšanu. Tikai pēc tam, kad viņš nonāca Kriminālpolicijas redzeslokā aizdomās par dzimumnoziegumiem Imantā un sākta šīs personas rūpīga pārbaude, tika secināts, ka iepriekš viņš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar kādu sīku zādzību.

Protams, tika pieņemts lēmums nekavējoties salīdzināt abus DNS paraugus, kas arī deva apstiprinājumu Kriminālpolicijas aizdomām. Tūlīt pēc sakritības aizdomās turētais vīrietis tika aizturēts.

Imantas pedofila fotorobots
Imantas pedofila fotorobots Foto: Publicitātes foto

Policija paziņo par Imantas pedofila noķeršanu

10.augustā Valsts policija paziņoja: DNS analīzes apliecina, ka aizturētais vīrietis ir tā dēvētais Imantas pedofils. Gan viņa psiholoģiskais portrets, gan iepriekš izplatītais fotorobots atbilda Imantas pedofilam. Aizturētais ir 20 gadus vecs jaunietis.

Darbs ne uz vienu mirkli nebija apstājies, uzsvēra policijā, norādot, ka darbs neapstāsies arī turpmāk, jo jāsaprot noziedznieka uzvedības motīvi un kā viņš izvēlējās savus upurus.

Pie aizturētā atrasts oficiāli iegādāts gāzes ierocis.

Puisis agrāk policijas redzeslokā bija nonācis par narkotiku lietošanu un sīku zādzību, taču pirms tam ar dzimumnoziegumiem nebija saistīts.

Policija aizdomās turamajam jaunietim nozīmēs psihiatrisko ekspertīzi

Tāpat policija patlaban noskaidro, vai viņš bez iepriekš izdarītajiem četriem uzbrukumiem veicis vēl kādus noziegumus.

Jaunietis bijis deklarēts ārpus Rīgas, bet dzīvojis Imantā, kur mitinājušies viņa radinieki. Viņš ir bezdarbnieks, lai gan iepriekš strādājis algotu darbu, taču no turienes ticis patriekts, informēja policija.

Policija uzskata, ka jaunietis, dodoties uz noziegumiem, izmantojis sabiedrisko transportu un slēpies no videonovērošanas kamerām. Jaunietis sadarbojas ar izmeklētājiem, sniedz liecības.

Pašreizējā policijas rīcībā esošā informācija neliecina, ka par jaunieša izdarītajiem noziegumiem zinājuši viņa radi un paziņas.

Noziegumus vienoja tas, ka tie pastrādāti dzīvojamajās mājās, kurās ir lifts

Policija uzskata, ka vīrietis savus upurus izsekojis, pirms tam tos novērojot bērnu laukumos. Sākotnēji uzbrukumi veikti vakaros, bet pēdējais noziegums noticis jau dienas laikā, kad uz ielām ir daudz cilvēku.

Krimināllikums par seksuālu vardarbību paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 10 līdz 20 gadiem. Krimināllikums paredz, ka ekspertīzē par nepieskaitāmu atzītai personai tiesa var piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli - ārstēšanu psihiatriskajā slimnīcā.

Ja persona pēc izdarītā nodarījuma rakstura un sava psihiskā stāvokļa dēļ nav bīstama sabiedrībai, tiesa var nodot to tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.

Jau ziņots, ka kopš 2014.gada pavasara policija izvērsa plašus pasākumus, lai notvertu personu, kas Imantas mikrorajonā seksuāli izmantoja mazgadīgas meitenes. Kopumā no janvāra līdz oktobrim Imantas mikrorajona apkaimē tika izdarīti četri uzbrukumi pret piecām meitenēm.

Noziegumus vienoja tas, ka tie pastrādāti dzīvojamajās mājās, kurās ir lifts. Tieši liftos vīrietis izdarījis savus noziegumus.

Policija uzskata, ka vīrietis savus upurus izsekojis, pirms tam tos novērojot bērnu laukumos.

Sākotnēji uzbrukumi veikti vakaros, bet pēdējais noziegums noticis jau dienas laikā, kad uz ielām ir daudz cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu