Vjetnamas nelegālo imigrantu pārvietotājs: «Es tikai ogās gāju!»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pie Latvijas–Krievijas robežas aizturēto nelegālo Vjetnamas imigrantu skaits šogad pārsniedzis divus simtus, un robežsargu rokās krituši arī vairāki viņu pavadoņi, kuri posmu pa posmam palīdz vjetnamiešiem veikt garo ceļu uz galamērķa valstīm – Poliju un Vāciju. Lielākoties gan tiesas priekšā stājas melnā darba darītāji, kamēr nelegālās migrācijas ķēdes galvenie posmi paliek neskarti.

Alūksnieti Gati Pamilu-Pamiljānu netālu no Latvijas-Krievijas robežas robežsargi aizturēja augusta sākumā, pusnaktī, kopā ar septiņiem nelegālajiem imigrantiem no Vjetnamas. Pēc sākotnējām liecībām, viņam un vēl kādam vietējam piedāvāti attiecīgi 100 un 200 eiro par vjetnamiešu pavadīšanu līdz auto, kas vestu tālāk – Lietuvas virzienā. Uz tiesu Gatis ierodas jau ar citu versiju par notikušo

«Es kā ogās gāju... vakarpuse jau tā bija. Gāju uz to pusi un apmaldījos mežā. Nu un nāca jau nakts virsū, nācu atpakaļ, un tādā veidā

viņi man uzkūlās nejauši virsū. Tā kā es ar viņiem sarunāties neko nemāku, viņi man vilkās līdzi,»

LTV «Panorāmai» skaidroja apsūdzētais. Vjetnamieši viņam esot sekojuši līdz pat brīdim, kad viņu noķēruši robežsargi. Tikt vaļā no kompānijas neesot izdevies: «Nu, a kā tikt vaļā, es jau tā pa priekšu ātri gāju!» Nelegālo imigrantu pavadonis atzīst - viņš gaida, ka rezultāts būs «švaks».

Par vairāk nekā piecu personu grupas nelikumīgu pārvadāšanu pār robežu draud līdz pat septiņiem gadiem cietumā, tomēr šodien Gatis dodas prom, jo prokurors ir atvaļinājumā.

Kamēr neveiksmīgajam «ogotājam» sava tiesas sēde tagad jāgaida līdz oktobrim, nelegālajiem robežšķērsotājiem spriedums jau nolasīts. Tiesa, pēc krietni resursietilpīgāka tiesas procesa.

«Nav daudz Latvijā, kas vispār varētu tulkot no vjetnamiešu valodas,» atzīst Alūksnes rajona prokuratūras virsprokurors Vilnis Sliņķis. Alūksnes prokuratūrā lēš, ka

tieši tulka pakalpojumi, palīdzot nelegālajiem imigrantiem iepazīties ar lietas materiāliem, uz valsts budžetu spiež īpaši smagi.

«Tas ir dārgs pasākums, tas ir ļoti dārgs pasākums. Es domāju, ka šis process kopumā attiecībā uz vienu aizturēto personu valstij izmaksā ļoti dārgi,» norāda prokurors.

Pašiem imigrantiem ieslodzījums parasti tiek piespriests vien uz pāris mēnešiem, līdz viss sagatavots viņu transportēšanai atpakaļ uz Vjetnamu. Arī pārvadātājiem, kas ir nejauši izvēlēti melnā darba darītāji, maksimālais sods parasti netiek prasīts, stāsta prokuratūrā.

«Viņš varbūt ir vietējais iedzīvotājs, kurš tur sēņojis, pazīst vidi tur, reljefu, viņš, protams, var pa taciņām aizvest līdz tam ceļam, kur jau gaida kas konkrēts. Tas ir tikai viens posms no tā visa, tas nav tas varbūt nozīmīgākais posms,» skaidro Sliņķis.

Aizturēt pārvadātājus, kas autotransportā gaida jau ārpus pierobežas zonas, izdodas jau krietni retāk, bet

tumšais posms ķēdē esot migrantu pavadītāji Krievijā,

jo, kā esam vēstījuši jau iepriekš, kaimiņvalsts vēl ne reizi nav atzinusi pašu robežšķērsošanas faktu. Un tomēr Latvijas – Krievijas robežas tuvumā šogad aizturēti jau 204 nelegālie imigranti no Vjetnamas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu