CSP: vidēji vienā dienā uz ārzemēm pārceļas 52 cilvēki, bet Latvijā ierodas 28

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vidēji vienā dienā 52 cilvēki pārceļas dzīvot ārpus Latvijas, bet uz dzīvi Latvijā pārceļas 28 cilvēki, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati par 2014.gadu. Latvijā vidēji vienā dienā 34 pāri noslēdz laulību, bet 17 pāri izšķiras. Dzimušo skaits vidēji vienā dienā ir 60, bet nomirst 78, liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtie vidējie dati par situāciju pērnajā gadā.

Situācija demogrāfijas jomā Latvijā uzlabojusies no ļoti sliktas uz tikai sliktu, preses konferencē par tautas mikroskaitīšanu sacīja ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs un demogrāfs Ilmārs Mežs.

«Situācija kopš 2011.gada tautas skaitīšanas ir uzlabojusies no ļoti sliktas uz tikai sliktu. Vēl ir tāls ceļš ejams, lai sasniegtu elementāru līdzsvara pozīciju, piemēram, lai būtu piedzimuši tikpat cik nomiruši,» sacīja Mežs.

Pēdējo četru gadu laikā un 2015.gadā dzimstība ir ar minimālu kāpuma tendenci. Tomēr joprojām mirušo skaits ir daudz lielāks par dzimušo skaitu. Eksperts teica, ka Latvija ir viena no nedaudzām valstīm, kurā ir tik ilgi un tik izteikts negatīvs dabiskais pieaugums, kam klāt summējas arī emigrācijas zaudējums. Šādu valstu skaits svārstas no septiņām līdz desmit, kuras ir līdzīgi bēdīgā situācijā.

2014.gadā Latvijā piedzima 21 746 bērni, bet mirušo skaits bija 28 466.

Tautas mikroskaitīšanā apsekos 15 tūkstošus mājokļu visā Latvijā

Tautas mikroskaitīšanā, kas sākas 2.septembrī un ilgs līdz decembra vidum, apsekos 15 tūkstošus mājokļu visā Latvijā, trešdien preses konferencē informēja Centrālās statistikas pārvaldes priekšniece Aija Žīgure.

Uz 15 tūkstoš adresēm jau nosūtīti aicinājumi piedalīties aptaujā. Adreses atlasītas 41 novadā un deviņās republikas pilsētās.

«Kas nav saņēmuši vēstules, lai neuztraucas, viņi šajā aptaujā netiks iesaistīti,» teica Žīgure, atkārtoti uzsverot, ka mikroskaitīšana neskars visus iedzīvotājus.

Aptaujā būs jautājumi par mājokli un izglītību. Iedzīvotājiem jautās par visām personām, kuras pastāvīgi dzīvo mājoklī.

Trešdien sākas mikroskaitīšanas pirmais posms, kad anketas var aizpildīt elektroniski, autorizējoties ar internetbanku. Pirmā anketa tikusi aizpildīta jau īsi pēc pusnakts, pastāstīja Žīgure. Anketas aizpildīšana aizņem apmēram piecas minūtes. Anketa pieejama latviešu un krievu valodā, kas, vācot statistikas datus, ir pieļaujams, norādīja CSP pārstāve.

Otrajā posmā no 17.septembra iesaistīsies intervētāji, kas sazināsies ar tām personām, kas nebūs anketu aizpildījuši internetā. Intervētājs sazināsies ar tiem, kas saņēmuši uzaicinājumu, pa tālruni vai klātienē.

Mikroskaitīšanā CSP vēlas pārbaudīt iedzīvotāju skaita novērtēšanas metodi un sagatavoties tautas skaitīšanai 2021.gadā. Tad Latvijā iedzīvotāji vairs netiks aptaujāti klātienē, bet datus iegūs no administratīvajiem reģistriem un CSP apsekojumu datiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu