Elektroniskā uzraudzība nodrošināta pieciem pirmstermiņa atbrīvotajiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban elektroniskā uzraudzība ir nodrošināta pieciem nosacīti pirmstermiņa atbrīvotajiem, liecina Valsts probācijas dienesta (VPD) informācija.

1.jūlijā stājās spēkā ar elektroniskās uzraudzības ieviešanu saistītās tiesību normas. 6.jūlijā VPD noslēdza līgumu ar kompāniju «SuperCom Ltd» par elektroniskās uzraudzības tehnoloģiju piegādēm.

Līdz šim notiesātie kopumā iesnieguši 79 iesniegumus, bet 18 tos atsaukuši.

Šobrīd ir notikušas vairākas tiesas sēdes un pieņemti pieci lēmumi par notiesāto atbrīvošanu - tātad elektroniskā uzraudzība ir nodrošināta pieciem nosacīti pirmstermiņa atbrīvotajiem. Savukārt četri ieslodzītie netika atbrīvoti.

Kā žurnālistiem norādīja VPD vadītājs Mihails Papsujevičs, tad septembrī nozīmētas jau 20 tiesas sēdes, kurās lems par atbrīvošanu.

Kopumā ir iegādātas 200 elektroniskās uzraudzības aproces.

«Elektroniskās uzraudzības piemērošana ir diezgan birokrātisks process, tāpēc arī pirmie rezultāti ir visai pieticīgi. Optimālais skaitlis ir 200 personas, ko varam uzraudzīt,» norādīja Papsujevičs.

LETA jau ziņoja, ka preses konferencē jūlija sākumā VPD vadītājs Mihails Papsujevičs norādīja, ka pirmais notiesātais, kuram tiks piemērota elektroniskā uzraudzība, varētu būt šā gada augusta vidū. Viņš skaidroja, ka viens no elektroniskās uzraudzības mērķiem ir veicināt notiesātās personas pakāpenisku atgriešanos no ieslodzījuma sabiedrībā, tādā veidā viņu resocializējot. Vēl mērķi ir samazināt ieslodzīto skaitu, kā arī samazināt ieslodzīto pavadāmo laiku ieslodzījuma vietās. Viņš arī sacīja, ka elektroniskajai uzraudzībai varēs pieteikties mazāk bīstami noziedznieki un tā ir galvenā mērķgrupa.

Iestādes vadītājs arī norādīja, ka elektroniskā uzraudzība Latvijā netiek ieviesta konkrētai noziedzīgu nodarījumu pastrādājušai personu grupai, tas faktiski būs iespējams jebkuram notiesātajam, bet ar nosacījumu, ka soda izciešanas laikā ir izciesta minimālā soda daļa, ja ir sasniegti attiecīgi resocializācijas rezultāti, tāpat personai jāpiekrīt visiem uzraudzības nosacījumiem.

Papsujevičs uzsvēra, ka būs ļoti stingri kritēriji, lai persona varētu pieteikties elektroniskajai uzraudzībai.

Kopējais notiesāto skaits ar elektronisko uzraudzību varētu būt 200 personas vienlaicīgi viena gada laikā vai nedaudz vairāk, savukārt piecu gadu laikā tie varētu būt 750 līdz 1000 notiesātie. Sākot ar 2016.gada 1.maiju, šis projekts būs valsts uzdevums.

Kā ziņots, ar šī gada 1.jūliju ir paredzēts ieviest elektronisko uzraudzību, kuru varēs noteikt personām, kuras pretendē uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas. Ieviešot elektronisko uzraudzību, tiks radīta sistēma, kurā notiesātais daļu no soda izcieš ieslodzījuma vietā, bet daļu soda - sabiedrībā. Šajā aprocē ir raidītājs, kas gadījumā, ja noziedznieks pamet atļauto teritoriju, informē atbildīgo iestādi.

Sākotnēji notiesāto elektroniskās uzraudzības ieviešanu kā alternatīvu ieslodzījumam bija paredzēts ieviest no 1.februāra, tomēr VPD, organizējot elektroniskās uzraudzības ieviešanai nepieciešamās tehnoloģijas iepirkumu, saskārās ar problēmām, kas neļāva elektroniskās uzraudzības sistēmu ieviest ar šī gada 1.februāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu