Ģenerālprokurors Zolitūdes traģēdijas lietas izskatīšanai pirmajā instancē prognozē vismaz vienu gadu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šobrīd ir grūti prognozēt, cik ilgā laikā pirmās instances tiesa varētu izskatīt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

«Šobrīd ir ļoti grūti pateikt, cik daudz laika tiesai vajadzēs, jo jāņem vērā, ka šī ir pirmā tik vērienīga krimināllieta Latvijas vēsturē, bet es domāju, ka viens gads noteikti būs nepieciešams,» uzsvēra ģenerālprokurors.

Ģenerālprokurors domā, ka tiesas procesa ātrums būs atkarīgs no tiesas, aizstāvības un apsūdzēto pieejas lietas izskatīšanā.

Kalnmeiers gan atgādināja, ka Polijā pirmajā instancē kopš 2008.gada vēl nav iztiesāta krimināllieta par 2006.gadā notikušo līdzīgu traģēdiju Katovicē. Toreiz šajā pilsētā iebruka izstāžu centra jumts, kas prasīja 65 cilvēku dzīvību, un uz apsūdzēto sola sēdušās vairākas personas.

Jau ziņots, ka prokuratūra Zolitūdes traģēdijas krimināllietu nodevusi tiesai. Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi.

Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Patlaban lietā ir pieteikti 144 liecinieki, kā arī piesaistīti desmit eksperti.

Prokuratūra pavasarī piecas personas sauca pie kriminālatbildības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma «Re&Re» būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš. Toreiz arī trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - tika uzrādītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Nesen prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi arī SIA «Maxima Latvija» darbinieci Innu Šuvajevu. Persona pie kriminālatbildības tiek saukta pēc Krimināllikuma panta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Pirms tam tika sākts vēl viens kriminālprocess, jo saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklāja viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu