Belēvičs atkal devies komandējumā divatā ar dzīvesbiedri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) jau atkal devies komandējumā divatā ar savu dzīvesbiedri, ministra biroja vadītāju Ingu Štāli, otrdien vēstīja LTV «Panorāma».

Ministrs patlaban atrodas četru dienu ilgā komandējumā Izraēlā, kur par savu vienīgo pavadoni izvēlējies Štāli. Ministrijā skaidroja, ka Štāle komandējuma laikā saturiski esot atbildīga par ministra darba organizāciju.

Mēģinot telefoniski noskaidrot ministra paša viedokli, Belēviča tālruni pacēla Štāle, kura apstiprināja, ka citas ampersonas uz Izraēlu netika ņemtas līdzi, «jo nebija tādas nepieciešamības».

Lēmumu par to, kas dosies komandējumā, formāli pieņēmusi VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, taču ne bez ministra iesaistes. Viņa gan raidījumam atzina, ka pamatā lēmumu par to, kurš brauks vai nebrauks komandējumā, pieņem pats ministrs.

To, ka veselības ministru Gunti Belēviču ar viņa biroja vadītāju Ingu Štāli saista ne tikai profesionālas attiecības, bet kopdzīve, viņš pats atzina pirms gada. Šis fakts gan tagad pār ministru met aizdomu ēnu saistībā ar līdzbraucēju izvēli komandējumos.

Aizdomās par interešu konfliktiem Belēvičs iekļuvis jau vairākkārt.

Faktu par iespējamu interešu konfliktu braucienā uz Kosovu pārbaudīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Likuma pārkāpumu gan neesot un varot runāt tikai par ētiku.

«Vērtējot paša ministra darbību, neskatoties uz to, ka viņš ir norobežojies no lēmuma pieņemšanas uz konkrēto amatpersonu, - ja sabiedrībā pastāv pamatotas bažas uz šo amatpersonu rīcības ētiskumu, ministram vajadzētu lemt, kā šīs situācijas risināt. Tam uzmanība jāpievērš arī Ministru prezidentei, jo ministrs ir valdības loceklis, un šos jautājumus vajadzētu izdiskutēt un risināt, jo

tas mazina sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei kopumā un grauj ministrijas un valdības tēlu,»

komentē KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Jau ziņots, ka portāls «pietiek.com» jūlija beigās, atsaucoties uz Veselības ministrijas sniegto informāciju, rakstīja, ka no 24. līdz 26. jūnijam pēc Kosovas veselības ministra uzaicinājuma Belēvičs devās uz Prištinu, lai tiktos ar Kosovas prezidenti, ar Kosovas veselības ministru un citām amatpersonām, kā arī iepazītos ar Kosovas veselības aprūpes sistēmu. Šajā delegācijā bijusi ministra biroja vadītāja Štāle.

Komandējums uz Prištinu nodokļu maksātājiem izmaksāja 1789 eiro. VM skaidrojusi, ka ministra komandējuma laikā biroja vadītāja ir pastāvīgā saziņā ar VM amatpersonām, nodrošinot ministru ar visu viņa vizītes darbam un lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, kā arī nododot veselības ministra rīkojumus izpildei ministrijas amatpersonām. Tāpat biroja vadītāja veic ministra tikšanos organizēšanu un sarunu pierakstus.

Lai konstatētu, vai ir ievērotas likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» normas, KNAB sāka publiski izskanējušās informācijas pārbaudi un konstatēja, ka pārkāpuma nav, taču jautājums par šādas prakses ētiskumu ir vērtējams.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija arī liecina, ka KNAB sācis vēl vienu pārbaudi par Belēviču. Par ko tieši, pagaidām gan nav zināms.

Jau iepriekš aizdomās par interešu konfliktiem veselības ministrs Belēvičs pamanījies iekļūt vairākkārt. Vienā no gadījumiem KNAB Saeimai jau lūdzis viņu izdot saukšanai pie atbildības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu