Vaškeviča lietā vēl arvien tiek gaidīta tiesu medicīniskā ekspertīze no Austrijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā vēl arvien ir apturēta tiesvedība krimināllietā, kurā par kukuļdošanu apsūdzēts no amata atstādinātais Finanšu ministrijas (FM) ierēdnis Vladimirs Vaškevičs, jo tiekot gaidīts tiesu medicīniskās ekspertīzes slēdziens no Austrijas.

Kā šonedēļ Latvijas Radio raidījumā «Darbojošās personas» paskaidroja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Vaškevičs patlaban aizvien vēl atrodas slimnīcā Austrijā. Prokuratūra Austrijā it nozīmējusi tiesu medicīnisko ekspertīzi, tostarp lai noteiktu, vai Vaškevičs ir spējīgs piedalīties tiesas procesā šeit, Latvijā, vai videokonferences režīmā.

Ekspertīzes slēdziens pagaidām nav saņemts, sacīja ģenerālprokurors. Taujāts, vai tā ir normāla situācija, ka viss process ir tik ļoti ieildzis, Kalnmeiers atbildēja, ka nav gan, bet nav iespējams Austrijas tiesībsargājošajām iestādēm dod norādes, kā un cik ilgi strādāt.

LETA jau ziņoja, ka Augstākā tiesa (AT) 2014.gada 20.janvārī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu grozīt Vaškeviča drošības līdzekli uz apcietinājumu.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 000 latu drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Kā aģentūrai LETA toreiz skaidroja Vaškeviča advokāte Jeļena Kvjatkovska, Vaškevičs devās uz Austriju, un to atļāva tiesa, taču nepieciešamība ārstēties radās tikai tāpēc, ka Austrijā spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, kādēļ bija vajadzīga akūta operācija un pēc tam - ārstēšanās.

Savukārt pērn pavasarī Austrijas tiesa atcēlusi atbilstoši Latvijā izdotajam apcietinājuma orderim piemēroto drošības līdzekli Vaškevičam, aģentūru LETA toreiz informēja advokāts Oskars Rode. Viņš pastāstīja, ka Vaškevičs ir atbrīvots un plāno turpināt ārstēšanos. Lēmumu par Vaškeviča atbrīvošanu no apcietinājuma Austrijas tiesa pieņēmusi, rūpīgāk izvērtējot lietas materiālus un konstatējot, ka Vaškeviča lietā ir daudz neskaidrību un pretrunu. Pēc advokāta teiktā, Austrijas tiesa arī ņēmusi vērā faktu, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesā ir iesniegtas vairākas sūdzības par Vaškeviča cilvēktiesību pārkāpumiem.

«Mēs ceram, ka šis Austrijas tiesas lēmums motivēs Latvijas tiesībsargājošās iestādes pārskatīt mūsu iepriekš sniegtos argumentus un ņemt tos vērā, nevis klaji ignorēt, kā tas ir bijis līdz šim,» sacīja Rode.

Vaškeviča advokāti bija arī iesnieguši sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, norādot visus pret bijušo Valsts ieņēmumam dienesta ģenerāldirektora vietnieku, Muitas Kriminālpārvaldes direktoru vērstos Latvijas tiesībsargājošo iestāžu pārkāpumus, tostarp prasot atzīt par pretlikumīgu Latvijas tiesas lēmumu par apcietinājuma kā drošības līdzekļa piemērošanu Vaškevičam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu