Lielākā daļa no aizturētajiem vjetnamiešiem ir vīrieši, vidēji 25 gadus veci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā par nelegālu robežas šķērsošanu aizturētie Vjetnamas pilsoņi pārsvarā ir vīrieši (85% no kopējā aizturēto Vjetnamas pilsoņu skaita), kuru vidējais vecums ir 25 gadi, TVNET uzzināja Iekšlietu ministrijā.

Iekšlietu ministrija kā koordinējošā institūcija cilvēku tirdzniecības novēršanas un apkarošanas jautājumos nacionālā līmenī sadarbībā ar kompetentajām nozaru ministrijām, tiesībsargājošām iestādēm, valsts, pašvaldību institūcijām un nevalstiskajām organizācijām ir sagatavojusi informācijas apkopojumu par paveikto cilvēku tirdzniecības novēršanas un apkarošanas jomā Latvijā 2015.gadā.

Valsts robežsardzes rīcībā nav informācijas par identificētiem cilvēku tirdzniecības gadījumiem starp imigrantiem. Gadījumi, kad bēgļi/patvēruma meklētāji ar tiesībām uzturēties Latvijā būtu pakļauti cilvēku tirdzniecības apdraudējumam, nav konstatēti.

Patvēruma meklētāji viņu pieteikuma izskatīšanas laikā uzturas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, kur ir nodrošināti visi cilvēka sadzīvei nepieciešamie apstākļi. Patvēruma pieteikumi tiek izskatīti vidēji 8 – 10 mēnešu laikā. Ja personai tiek piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, viņam/viņai tiek izsniegta uzturēšanās atļauja, kas dod tiesības dzīvot un strādāt Latvijā ar tādiem pašiem nosacījumiem kā pārējiem trešo valstu pilsoņiem.

Pēc ārzemnieka, kurš nelikumīgi uzturas Latvijā, konstatēšanas, attiecībā pret viņu sāk izraidīšanas procedūru, proti, izdod izbraukšanas rīkojumu vai pieņem lēmumu par piespiedu izraidīšanu. Ja ārzemniekam dota iespēja brīvprātīgi izceļot no Eiropas Savienības, viņam nosaka termiņu izceļošanai (7 – 30 dienas). Ja ārzemnieku izraida piespiedu kārtā, tad izraidīšanas procedūra ilgst aptuveni trīs mēnešus. Ārzemnieku viņa izraidīšanas procedūras ietvaros var aizturēt un izmitināt Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā (līdz sešiem mēnešiem).

Attiecībā uz patvēruma meklētājiem – viņus var aizturēt, ja pastāv Patvēruma likumā noteiktie aizturēšanas nosacījumi. Aizturēto patvēruma meklētāju izmitina Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā. Aizturēšanas termiņš nevar pārsniegt patvēruma procedūras īstenošanas laiku.

Apkopojot informāciju, secināts, ka Latvija nav nelegālo migrantu mērķa valsts, bet galvenokārt tiek izmantota tranzīta nolūkam no Krievijas, Turcijas vai Grieķijas uz Skandināvijas vai Rietumeiropas valstīm. Āfrikas valstu pavalstnieki (īpaši no Kongo un Kamerūnas) Latvijas – Baltkrievijas valsts robežas šķērsošanai galvenokārt izmanto nederīgus, viltotus vai svešus dokumentus (pārsvarā Beļģijas, Itālijas un Grieķijas identifikācijas kartes, uzturēšanās atļaujas, ārvalstu reģistrācijas dokumentus).

2015.gadā palielinājās par valsts «zaļās» robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēto personu skaits. Galvenās aizturēto personu nacionalitātes – Vjetnama, Afganistāna, Irāka, Krievija. Latvijā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu pārsvarā tiek aizturēti Vjetnamas pilsoņi. Vjetnamas pilsoņu nelegālo imigrāciju caur Baltijas valstīm uz citām Eiropas Savienības valstīm lielā mērā ietekmē šajās valstīs jau izveidojušās vjetnamiešu kopienas, kuru pārstāvji veicina un finansiāli atbalsta savu tautiešu ieceļošanu Eiropas Savienībā.

Valsts robežsardze iepriekš informējusi, ka pērn uz Latvijas – Krievijas robežas aizturēti 301 robežpārkāpēji, no kuriem 226 bija no Vjetnamas, 20 no Afganistānas, 18 no Krievijas, 11 no Irākas, 7 no Indijas, 6 no Pakistānas, 5 no Sīrijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu