«Latvijas Pastā» maksā € 3000 algu par to, ka nenāk uz darbu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Piektdien amatus Latvijas Pastā zaudēja valde ar priekšsēdi Arni Salnāju priekšgalā. Satiksmes ministrija auditā konstatēja, ka uzņēmuma vadība slikti pārvaldījusi uzņēmumu. Nekā personīga rīcība ir informācija, ka Latvijas pastā divus gadus algu ir saņēmis darbinieks, kurš darbā nav nācis un kolēģiem nav bijis pazīstams.

Šis cilvēks ir bijušais Augstākās padomes deputāts Jānis Gavars

Gan viņš, gan nu jau atlaistais pasta priekšnieks apgalvo, ka darbs ir darīts, taču pierādījumus par to liedzot sniegt konfidenciāli līgumi un komercnoslēpums.

Latvijas Pasts ir lielākais pasta pakalpojumu sniedzējs un vienīgais ar plašu filiāļu tīklu visā Latvijā. Uzņēmuma apgrozījums ir ap 60 miljoniem eiro, peļņa 2014.gadā bija 1,7 miljoni. Pastā nodarbināti ap 4000 darbinieku. Lielākoties tie ir pastnieki, taču aptuveni septiņi simti strādā administrācijā. Viens no darbiniekiem ir īpašs.

Pasta Pakalpojumu pārdošanas daļā par vecāko klientu attiecību vadītāju strādā Jānis Gavars. Viņa alga uz papīra ir ap 3000 eiro, taču uz darbu viņš nenāk un kolēģi viņu nepazīst.

2014.gada sākumā Latvijas Pasta Pakalpojumu pārdošanas daļā sācis strādāt bijušais Augstākās padomes deputāts Jānis Gavars.

Viņam nav ierādīta ne darba vieta, ne piešķirta e-pasta adrese, ne tālruņa numurs, pa kuru viņu sazvanīt. Arī ar kolēģiem viņš netiekas,

lai gan pārdošanas speciālistiem regulāri jāapspriežas, piemēram, ar juridiskās un finanšu daļas darbiniekiem, lai sagatavotu piedāvājumus klientiem. Alga viņam ir trīskārt lielāka nekā citiem speciālistiem. Darbā Gavaru pieņēmis nu jau bijušais pasta priekšnieks Arnis Salnājs. Salnājs uzstāj, ka Gavars pildījis tādus pienākumus, kas viņam neliek atrasties ofisā.

ARNIS SALNĀJS, bijušais a/s «Latvijas Pasts» valdes priekšsēdētājs: - Tieši es kontaktēju ar viņu, runāju, un ir šie uzdevumi, un ir nepieciešamie darbi.

- Viņš skaitās pakalpojumu pārdošanas nodaļā?

SALNĀJS: - Pakalpojumu pārdošana! Jā!

- Bet viņš ir kaut kāds īpašāks nekā pārējie pārdošanas darbinieki?

SALNĀJS: - Mēs runājam ar visiem darbiniekiem! Tur nav nekāda īpaša izvēle vai īpaša kārtība. Ir atsevišķi būtiski projekti, kur nepieciešama arī mana iejaukšanās.

- Kādi ir tie būtiskākie projekti, kur viņš piedalās, varbūt kādus 3 – 4 varētu nosaukt?

SALNĀJS: - Tie ir, kā jau es minēju, atsevišķi lielie klienti...

- Kuri ir viņa klienti?

SALNĀJS: - Es jums diemžēl to nevaru atklāt, tas ir komercnoslēpums.

- Varbūt tāpēc, ka nav tādu klientu?

SALNĀJS: - Pavisam noteikti ir. Tie ir atsevišķi klienti un atsevišķi pastam būtiski jautājumi. Gan par pasta universālā pakalpojuma sniegšanu, gan apmēru, gan kad gāja konkurss, Gavara kungs mūs ar to konsultēja un palīdzēja.

- Vai viņam ir šāda pieredze?

SALNĀJS: - Jā, viņam ir šāda pieredze, viņš ir vadījis vienu no lielākajiem mediju koncerniem.

Pasta darbinieks Gavars līdz 2005.gadam bija partijas Latvijas ceļš biedrs. Latvijas ceļa ziedu laikos Gavars ieņēma amatus Centrāltirgus valdē un Privatizācijas aģentūras padomē. Pirms karjeras pastā viņš bija akciju sabiedrības Diena valdē, kad šo mediju koncernu jau kontrolēja ar Aivaru Lembergu, Andri Šķēli un Aināru Šleseru saistītas personas. Tur viņu uzaicinājis strādāt Viesturs Koziols, Šlesera biznesa partneris.

Gavars stāsta, ka savu algu pastā ir godam nopelnījis, taču nosaukt konkrētus, pārbaudāmus panākumus liedzot komercnoslēpums.

JĀNIS GAVARS, a/s «Latvijas Pasts» darbinieks: - Viņš jau man tos uzdevumus dod, viņš saka – vot mums beidzas līgums tur pēc kādiem 10 mēnešiem, vajadzētu mēģināt, tur atkal beidzas citam klientam, kas mums interesē. Nu tas ir tikai. Pārliecināšanas darbs. Jo es jau nevaru ne naudu piedāvāt ne kukuli, neko, nu tas būt. Jo cilvēki jau daudzi nezina, kā šīs lietiņas tur notiek. Kam tās vēstules sūta un tā.

- Pārdošanas daļā mums sacīja, ka neko par jūsu darbību nezina.

GAVARS: - Es nezinu, ko viņi jums sacīja. Nu prasiet viņiem. Es pie viņiem neesmu bijis, tur jauni čaļi tādi. 25 gadīgi. Man ir tāda dzīves pieredze.

Gavars skaidro, ka viņa nopelni ir Latvijas Pasta uzvaras daudzmiljonu konkursos. Viņam esot plaši sakari,

un viņš varot pārliecināt uzņēmumu vadību, ka līgumi jāslēdz tieši ar Latvijas Pastu, lai gan pakalpojums ir dārgāks, nekā konkurenti varētu piedāvāt.

JĀNIS GAVARS, a/s «Latvijas Pasts» darbinieks: - Tie ir lieli līgumi par korespondences piegādēm, ko ik pa brīdim izsludina valsts lieli uzņēmumi, kam ir jāsūta saviem pilsoņiem kaut kādi paziņojumi, man līgums aizliedz nosaukt viņus. Es labprāt viņus nosauktu.

Informācijai par šādiem konkursiem būtu jābūt Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā

Tomēr Nekā personīga pārliecinājās, ka divu gadu laikā ir bijis tikai viens konkurss, kur iepirkuma summa par pasta pakalpojumiem pārsniedz miljonu. Taču izsludinātājs nav uzņēmums, bet Valsts ieņēmumu dienests.

- Kāda jums tur bija alga?

JĀNIS GAVARS, a/s «Latvijas Pasts» darbinieks: - Es arī jums diemžēl to nevaru pateikt. Bet tas, ko jūs tur pieminat, tas ir blefs galīgs.

- Divtūkstoš uz rokas nebija?

GAVARS: - Nu es nevaru to nosaukt!

- Nu tas taču nav nekas slēpjams. Uzņēmums var neteikt.

GAVARS: - Nu man līgumā ir noteikts, ka līgums ir konfidenciāls. Nav izpaužams 3. pusei. Es to līgumu pats nesastādīju. Kādu man viņu nolika, tādu es viņu parakstīju.

- Kā lai mēs pārliecināmies?

GAVARS: - Nu paskatieties man acīs!

Ceturtdien Satiksmes ministrija paziņoja, ka pasta vadības darbā konstatēti smagi pārkāpumi. Pasta valde zaudēja amatus.

Viens no pārkāpumiem bijis pieprasītās informācijas nesniegšana pārbaudes komisijai par kāda darbinieka darba gaitām.

Nekā personīga rīcībā ir informācija, kas tas ir Gavars.

- Tur bija norādes arī uz personāla politiku, uz darba laika uzskaiti. Bet ziņojumā nav minēti ne vārdi, ne uzvārdi, lai es varētu apstiprināt vai noliegt.

DINS MERIRANDS, Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks: - Darba uzskaites dokumentos atzīmēts, ka viņš ir pildījis pienākumus un strādājis noteiktas darba stundas, taču no valdes nav saņemti dati, vai viņš kādreiz ir ieradies birojā. Pārbaude par viņa darbu un rezultātiem nav veikta. Tas būs jādara tiesībaizsardzības iestādēm, kam Satiksmes ministrija nodevusi pārbaudes komisijas materiālus.

Jaunajai vadībai būs jāmeklē citi instrumenti, kā pārliecināt lielos valsts uzņēmumus slēgt līgumus tieši ar Latvijas Pastu, jo iepirkumu speciālists Jānis Gavars ir uzrakstījis atlūgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu