Bijušā finanšu policista Dirnēna ģimenes lietā četri aizdomās turamie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kriminālprocesā, kas tika sākts pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pārraidēm par bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas darbinieka Roberta Dirnēna ģimenes darījumiem, noticis desmitiem kratīšanu un ir četri aizdomās turētie, vēsta LTV raidījums «De facto».

LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens» februāra sākumā vēstīja, ka Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova radiniekiem pieder ievērojami nekustamie īpašumi un dārgas automašīnas. Naudas izcelsme esot nezināma, un pastāvot aizdomas, ka tā iegūta naudas atmazgāšanas shēmās un, pērkot īpašumus, legalizēta. Dirnēns ar brāli gandrīz pusmiljonu eiro un vairākus īpašumus it kā esot saņēmuši mantojumā no mirušās mātes, skolotājas Lidijas Dirnēnas.

Sākotnēji Finanšu policijas ierosinātajā lietā bija divi virzieni - izvairīšanās no nodokļu nomaksas un iespējami amatnoziegumi, bet februāra beigās sākts vēl viens saistīts kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu.

Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš raidījumam atklājis, ka, pēc izmeklētāju domām, noformēti dokumenti par neesošiem darījumiem, mainīta naudas patiesā izcelsme un piederība, nelikumīgi iegūti līdzekļi legalizēti, un tas noticis saistībā ar PVN izkrāpšanu un izvairīšanos no nodokļa nomaksas.

Grupa izveidojusi un kontrolējusi uzņēmumu ķēdi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Bijušas gan fiktīvas firmas, gan tā sauktie bufera uzņēmumi, ko parasti izmanto pēdu jaukšanai. Uzņēmumi darbojušies nozarē, kas saistīta ar kokapstrādi, izmantojamo tehniku un pakalpojumiem kokapstrādē, informē «De facto».

Finanšu policija informāciju par konkrētām firmām un personām saistībā ar šiem kriminālprocesiem nesniedz. Uz jautājumu, vai izmeklēšana ir apstiprinājusi bijušā Finanšu policijas darbinieka Dirnēna iespējamu tiešu iesaisti noziedzīgās darbībās, Podiņš izmeklēšanas interesēs nav atbildējis.

Kriminālprocesu ietvaros veiktas vairāk nekā 40 kratīšanas, par aizdomās turamām ir atzītas četras personas, starp kurām, iespējams, ir arī viens Igaunijas pilsonis, norāda raidījums. Neviens no aizdomās turamajiem nav apcietināts.

Dirnēna brālis Aleksandrovs raidījumam apstiprinājis, ka «ir veiktas procesuālas darbības», bet plašāku informāciju nav sniedzis. Viņš arī apliecinājis, ka VID veic LTV raidījumā minēto personu nodokļu auditus.

Finanšu policijas priekšnieks Podiņš atzinis, ka izmeklēšanas ietvaros būs nepieciešama arī starptautiska tiesiskā palīdzība. Viņš nevarēja pateikt, kāda ir aizturētā grupējuma nodarītais kaitējums valsts budžetam, bet aptuveni aprēķini rāda, ka tas varētu būt tuvu trim miljoniem eiro, norāda «De facto».

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID ir izveidots 1993.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu