Rīgas brīvostas valde atsakās ostu atzīt par cietušo Loginova kriminālietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas brīvostas valdes sēdē šonedēļ kārtējo reizi spriests, vai ostu vajadzētu atzīt par cietušo tās pārvaldnieka Leonīda Loginova krimināllietā, un valde vienbalsīgi vienojusies ar šo lēmumu nesteigties, jo pastāvot pārāk daudz neskaidrību, piemēram, nav pierādīts, ka brīvosta Loginova iespējamo pārkāpumu dēļ cietusi zaudējumus un cik lielā apmērā, stāsta ostas valdes priekšsēdētāja Andra Amerika (GKR) padomnieks Mareks Gailītis.

Viņš sacīja, ka valdes sēdē tika prezentēts ekspertu sagatavotais ziņojums, kuri norādīja, ka joprojām ir daudz neskaidrību likumdošanā, piemēram, jautājumos, kas skar prēmiju izmaksas. Neesot arī zināms, vai ostai iespējamo pārkāpumu rezultātā nodarīti finansiāli zaudējumi un cik lieli tie ir. Šajā saistībā valdes locekļi lēma pieprasīt skaidrojumus Loginovam un viņa vietniekam Aigaram Pečakam par katru lietā minēto pārkāpuma epizodi.

Valdes locekļi arī daudz diskutējuši, cik izdevīgs brīvostai būtu cietušā statuss, jo tas radītu papildu izmaksas.

Valde turpinās vērtēt, kā rīkoties šajā jautājumā, piesaistot vēl papildu finanšu ekspertus, norādīja Gailītis.

Jau vēstīts, ka kriminālvajāšana pret abām personām sākta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Valsts policija oktobra beigās publiski paziņoja par lietas nodošanu prokuratūrai. Policija vien apstiprināja, ka divām Rīgas brīvostas amatpersonām inkriminētais noziegums ir saistīts ar prēmiju izmaksu. Ar brīvostu saistīti avoti aģentūru LETA iepriekš informēja, ka lieta saistīta ar prēmiju izmaksu brīvostā pirms vairākiem gadiem - ostas valde savulaik nolēmusi, ka atkarībā no brīvostas darba rezultātiem ostas pārvaldes darbiniekiem tiks izmaksātas prēmijas, taču reālā prēmiju izmaksa notikusi brīdī, kad valdība nolēmusi, ka prēmijas maksāt nedrīkst. Ostas valdes lēmums savukārt bijis pieņemts vēl pirms valdības lēmuma.

Pēc revīzijas Rīgas brīvostas pārvaldē Valsts kontrole pirms vairākiem gadiem tiesībsargājošajās iestādēs vērsās par vairākiem pārkāpumiem brīvostas darbībā. Valsts kontrole norādījusi, ka pārvaldes nelietderīgu lēmumu rezultātā ir radušies zaudējumi vismaz 573 314 eiro apmērā. Valsts kontrole arī informējusi, ka ir nepamatoti izlietoti 538 214 eiro.

Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» iepriekš vēstīja, ka pret Loginovu sāktā kriminālvajāšana ir saistīta ne tikai ar prēmiju izmaksu, bet vēl ar divām epizodēm, kuru rezultātā radīts materiāls kaitējums lielā apmērā.

Pamatojoties uz Loginova noslēgtajiem līgumiem ar Liepājas Jūrniecības koledžu, brīvosta no 2009. līdz 2013.gadam pārskaitījusi 190 000 latu (270 345 eiro), kas ir uzskatāmi par ziedojumiem, vēstīja raidījums.

Savukārt 2009.gadā, pamatojoties uz Loginova rīkojumu, Starptautiskās Ostu asociācijas kontā ieskaitīts ziedojums cunami cietušajām ostām Japānā 10 000 ASV dolāru (9041 eiro) apmērā.

Izmeklēšanas gaitā arī gūti pierādījumi, ka Loginovs, pārkāpjot likumu, kas paredz iespēju ziedot vienīgi valstij, četru gadu laikā patvaļīgi rīkojies ar brīvostas pārvaldei piederošiem līdzekļiem vairāk nekā 277 000 eiro apmērā, vēstīja raidījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu