Lietā par nelegālu cigarešu kravu izgaist pierādījums - ražošanas iekārtas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Izmeklējot pārkāpumus licencētā cigarešu ražotnē, neskaidros apstākļos pazudusi cigarešu ražošanas līnija. Pierādījums izgaisis laika posmā, kamēr Valsts policija pārņēmusi lietas materiālus no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas, šovakar ziņo LTV raidījums «De facto».

Desmit gadus Rīgā, Terēzes ielā 1 atradās licencēta cigarešu ražotne «Juriga». Taču 2014.gadā tai anulēja licenci. Iemesls bija pilna smagā mašīna ar cigaretēm bez akcīzes markām, ko Rīgā aizturēja Muitas policija. Šoferis norādījis, ka automašīna pielādēta «Juriga» teritorijā. Par akcizēto preču aprites pārkāpumiem sāka administratīvo lietu. «De facto» rīcībā ir ziņas, ka, apskatot ražotni, Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki konstatēja, ka nesakrīt norādītie un faktiskie tabakas apjomi. Ražotnē atrada arī nereģistrētas cigaretes. «Juriga» darbinieki nevarēja uzrādīt to ražošanas aktus.

«Juriga» īpašnieks ir Vladimirs Seļivanovs, vienīgā valdes locekle - Inese Zaičenoka, bet, kad par ražotni sāka interesēties Muitas policija, valdes priekšsēdētājs bija Vadims Bondarevskis. Viņam savulaik piederēja daļa no īpašuma Terēzes ielā 1. Firmas pārstāvji adresē nebija sastopami.

Spriežot pēc gada pārskatiem, slēgtā cigarešu ražotne nomā telpas no Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīcas. Tās vadītājs un akcionārs ir Vladimirs Cadovičs, kuram šīs nav vienīgās problēmas ar VID. «De facto» jau stāstīja par anulēto licenci Jaunkalsnavas spirta ražotnei «Biodegviela». Cadovičs caur Kipras kompāniju ir spirta ražotnes īpašnieks.

«De facto» vēlējās iegūt Cadoviča komentāru par aizvērto cigarešu ražotni, bet no viņa pārstāvja atbildi nesaņēma.

Ar licences anulēšanu firmai «Juriga» gan stāsts vēl nebeidzas. Saskatot Krimināllikuma pārkāpumus,

Muitas policija 2014.gada 21.oktobrī nodeva materiālus izmeklēšanai Valsts policijai. Pēc nepilnas nedēļas policija sāka kriminālprocesu.

Šajā laikā, kamēr iestādes apmainījās papīriem, neskaidros apstākļos pazuda cigarešu ražošanas iekārtas. Pirms tam tās, iespējams, netika demontētas, lai tām varētu veikt ekspertīzi un pārbaudīt, vai šeit ražotās cigaretes nav nelegāli aizturētas citviet Latvijā vai pat eksportētas ārpus. Taču eksperti darbu nesagaidīja.

Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs nespēj pateikt, kad iekārta pazuda, jo «mūsu darbinieki acīs nebija redzējuši to līniju».

Sozinovs dusmīgs saka, ka sadarbība tā nenotiek: «Viņiem kaut kas tur nesanāk, viņi nomet mums materiālu, mēs braucam un tur nekā nav.»

Kurš un kāpēc izlaida no rokām tik svarīgus pierādījumus, pagaidām nav skaidrs. Videonovērošanas kameras īpašumam Terēzes ielā 1 piespraustas pie katra stūra. Tādēļ nav saprotams, kā iekārtas varēja izvest.

Kāds avots tiesībsargājošās iestādēs «De facto» pārliecinoši apgalvoja, ka ražošanas iekārtas pazudušas tad, kad lieta jau atradās Rīgas reģiona policijā.

Turpretim Sozinovam nav saprotams, kādēļ Muitas policija, jau aizturot kravu, pilnu ar cigaretēm, pati nesāka kriminālprocesu, bet aprobežojās ar administratīvā pārkāpuma lietu.

Norādot, ka likums neļauj VID runāt par konkrētiem nodokļu maksātājiem, VID atteicās atbildēt uz jautājumiem par izmeklēšanu šajā lietā.

Zināms, ka Muitas policija lūdza prokuratūrai veikt pārbaudi. Ģenerālprokuratūrā «De facto» atbildēja, ka nesniegs par lietu nekādu skaidrojumu.

Policijā min, ka izmeklēšana saistībā ar tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvadāšanu, realizāciju joprojām turpinās.

Tiesa, aizdomās turētā statuss nevienai personai nav piemērots.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu