Ķuzis uzdevis veikt dienesta pārbaudi saistībā ar pazudušo cigarešu ražošanas iekārtu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis uzdevis veikt dienesta pārbaudi saistībā ar gadījumu, kad kādā lietā pazudusi cigarešu ražošanas iekārta.

Lai atsevišķi izvērtētu, vai kriminālprocesā iesaistīto Rīgas reģiona pārvaldes darbinieku un viņu tiešo priekšnieku darbības, pārņemot lietas materiālus no Valsts ieņēmuma dienesta (VID) un sākot izmeklēšanu, bija veiktas pienācīgi un atbilstoši likumam, Ķuzis VP Iekšējās kontroles birojam ir uzdevis veikt dienesta pārbaudi, informēja VP.

Reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju saistībā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes lietvedībā esošo kriminālprocesu, kuru pārņemot no VID Muitas policijas, tika konstatēta cigarešu ražošanas iekārtas pazušana, Ķuzis noraida izteiktos pārmetumus par Rīgas reģiona policijas amatpersonu bezdarbību procesa pārņemšanas brīdī.

«Sākot administratīvo lietvedību konkrētajā lietā, VID darbinieki procesuāli izņēma konkrētās ražošanas iekārtas, taču atstāja tās glabāšanā tā paša uzņēmuma, kurā atradās konkrētās iekārtas, pārstāvim. Pēc tam vairāk nekā nedēļu, līdz VID izbeidza lietu un materiālus pārsūtīja VP, minētās iekārtas netika uzraudzītas un saistībā ar tām nekādas procesuālas darbības no VID puses netika veiktas,» norāda Ķuzis.

Turklāt VP līdz pat lietas materiālu saņemšanas dienai no VID Muitas policijas nebija saņēmusi nekādu informāciju par konkrēto lietu un tajā veiktajām darbībām, kas ir normāla un nepieciešama prakse sadarbībā starp tiesībsargājošajām iestādēm, uzsver Ķuzis.

Līdz ar to pašlaik nav nekāda pamata apgalvot, ka iekārtas pazudušas tikai pēc lietas materiālu pārsūtīšanas Valsts policijai - iekārtu pazušanas apstākļi šobrīd tiek izmeklēti atsevišķā kriminālprocesā. Pārmetumi par apzinātu lietas vilcināšanu vai bezdarbību pašlaik nav pamatoti.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers šorīt LTV «Rīta panorāmā» norādīja, ka VP Rīgas reģiona pārvaldē tiek novilcināta krimināllietu izmeklēšana, tāpēc būtu jāvērtē šīs struktūras vadītāju atbildība.

Kalnmeiers kā piemērus minēja divas lietas. Runājot par gadījumu, kad, izmeklējot pārkāpumus cigarešu ražotnē, neskaidros apstākļos pazuda cigarešu ražošanas līnija, Kalnmeiers vērtēja, ka pārkāpumi ir saskatāmi gan Muitas policijas, gan VP darbā - no muitas puses bijusi vērojama neprofesionāla rīcība, bet no policijas puses - bezdarbība. Jautājums kopumā neesot pienācīgi ātri risināts, un dažādas izmeklēšanas darbības tikušas novilcinātas, līdz ar ko brīdī, kad ieradās policija, ražošanas iekārtu vairs nebija.

Mehānisms, kā notika aizvešana, un aizvedēji esot skaidri, procesā bijuši iesaistīti cigarešu ražotājs un iekārtu īpašnieki, taču sīkākas detaļas ģenerālprokurors izmeklēšanas interesēs neatklāja.

Par nolaidību minētās lietas izmeklēšanā ticis sākts kriminālprocess, kuru izbeidza, bet vēlāk ar prokurora lēmumu atjaunoja, un pašlaik tas joprojām ir izmeklēšanā.

Tikmēr VID paziņojis, ka cigarešu ražošanas iekārtu pazušana izmeklēšanas laikā notikusi pēc tam, kad Muitas policijas pārvalde visus administratīvo pārkāpumu lietu materiālus 2014.gada 21.oktobrī nosūtīja VP Rīgas reģiona pārvaldei jautājuma lemšanai par kriminālprocesa sākšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu