Noziedzības samazināšanos skaidro ar prevenciju, emigrāciju un slikto laiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Likumpārkāpēju dzīvesvietas maiņu, tostarp emigrāciju, policijas veiktos preventīvos pasākumus un nelabvēlīgos laikapstākļus Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes iecirkņu vadošās amatpersonas min kā dažus no iespējamajiem iemesliem, kāpēc šī gada pirmajos četros mēnešos Kurzemē par aptuveni 17% ir samazinājies reģistrētās noziedzības līmenis.

Iepriekš šādu pozitīvu tendenci ar aizdomām vērtēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, apšaubot, vai reģistrēti visi notikušie noziedzīgie nodarījumi.

VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Daiga Valdmane informēja, ka VP Kurzemes reģiona pārvaldes iecirkņu vadošās amatpersonas uzskata, ka

daļa no likumpārkāpējiem ir mainījuši dzīvesvietas, tostarp izbraukuši no Latvijas. Daļa likumpārkāpēju atrodas apcietinājumā

- gan saskaņā ar viņiem piemērotajiem drošības līdzekļiem, gan ar tiesas spriedumiem -, bet vēl daļa ir izsludināti meklēšanā. Policijas iecirkņu amatpersonas arī norāda, ka ir veikti plānoti un neplānoti preventīvie pasākumi un vērojama lielāka sabiedrības uzticamība vietās, kur policija īsteno dažādas programmas, lai samazinātu noziedzību.

Savu artavu situācijas uzlabošanā dod probācijas dienesta aktivitātes.

VP norāda arī uz satiksmes uzraudzības jomā organizētajiem Latvijas mēroga reidiem un dalību noziegumu novēršanā un atklāšanā. Kā būtisks faktors, kas ļauj uzlabot vispārējo drošības situāciju,

tiek minēta arī pašvaldības policijas dalība noziegumu novēršanā un atklāšanā un patrulēšana diennakts režīmā Liepājā un Ventspilī.

Pozitīvs efekts, pēc Kurzemes policijas iecirkņu vadības domām, ir arī masu informācijas līdzekļos sniegtajai informācijai par pasākumiem, ko katrs iedzīvotājs var veikt savai un īpašuma drošībai.

Jāņem vērā arī meteoroloģiskie laikapstākļi, kas nebija labvēlīgi likumpārkāpēju noziedzīgo darbību veikšanai,

kā arī tas, ka nelabvēlīgos laikapstākļos nenotiek publiski pasākumi, kuru laikā nereti tiek izdarīti noziedzīgi nodarījumi, norādīja VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve.

Tāpat, skaidrojot noziedzības līmeņa samazināšanos, tiek

minēts arī apstāklis, ka lombardos daudzas mantas nevar ieķīlāt un pārdot, ja persona nevar uzrādīt mantu izcelsmes dokumentus,

un tas sarežģī noziedzīgā ceļā iegūtu objektu realizēšanu un labuma gūšanu.

VP Kurzemes reģiona pārvaldē šī gada četros mēnešos ir reģistrēti 1105 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 251 gadījumu mazāk salīdzinājumā ar 2015.gada pirmajiem četriem mēnešiem. Šajā laika posmā ir sākti 1286 kriminālprocesi, kas ir par 241 kriminālprocesu mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējā gada četriem mēnešiem.

Komentējot Kalnmeiera paustās šaubas, vai Kurzemē ir reģistrēti visi notikumi, Valdmane uzsvēra, ka VP Kurzemes reģiona pārvaldes vadības uzstādījums paredz reģistrēt pilnīgi visu Operatīvās vadības dienestā saņemto informāciju. Lai pārbaudītu, vai šis noteikums tiek īstenots, regulāri tiek veiktas Operatīvās vadības dienestā saņemto telefona zvanu kontroles, kā arī saņemtie telefona zvani tiek salīdzināti ar tajos fiksēto notikumu reģistrāciju elektronisko notikumu žurnālā.

Attiecībā uz atteikumiem sākt kriminālprocesu tiek veikti regulāri kontroles pasākumi gan no visu līmeņu policijas vadītāju puses, gan arī no prokuratūras puses par to, kā tiek ievēroti termiņi, materiālu izpildes kvalitāte un pieņemto lēmumu atbilstība normatīvo aktu prasībām, norādīja VP pārstāve.

2015.gada pirmajos četros mēnešos tika atteikts sākt kriminālprocesu 3531 gadījumā, savukārt minētajā laika periodā šajā gadā ir atteikts 3522 gadījumos, kas ir par 0,25% mazāk nekā gadu iepriekš.

«Arī Kurzemes reģionā, tāpat kā citur Latvijā, Valsts policijā ir vairākas vakantas amata vietas. Tomēr esošie darbinieki ir mobilizējušies savam darbam tā, lai kadru trūkums būtiski neietekmētu vispārējo policijas darbu,» piebilda Valdmane.

Kā ziņots, šā gada sākumā ir aizdomīgi samazinājušies noziedzības rādītāji Kurzemē, kas liek domāt, ka tur varētu nebūt reģistrēti visi notikušie noziedzīgie nodarījumi, 11.maijā LTV «Rīta panorāmā» stāstīja ģenerālprokurors Kalnmeiers.

Kalnmeiers ar zināmu skepsi teica, ka gads noziedzības apkarošanas jomā esot iesācies ļoti pozitīvi - Latvijā kopumā četros mēnešos fiksēto noziegumu skaits ir samazinājies par 2,67%, bet Kurzemē - pat par 17,4%.

Varētu domāt, ka cilvēki ir kļuvuši apzinīgāki, taču Kalnmeiers to apšaubīja, apgalvojot, ka Kurzemē ir visvājāk nokomplektētā policija ar vislielāko darbinieku trūkumu, līdz ar to daudzi noziegumi varētu nebūt reģistrēti vai ir ticis atteikts rosināt lietas. Viņš nesaskata objektīvu pamatu, lai Kurzemē tik būtiski būtu samazinājusies noziedzība.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka ir vairāk jākontrolē policijas lēmumi, ar kuriem tiek atteikta kriminālprocesu ierosināšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu