Vairāki cietušie pēc Zolitūdes traģēdijas kļuvuši par invalīdiem; tostarp VUGD glābējs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Viens no Zolitūdes traģēdijas cietušajiem nu jau sagruvušajā lielveikalā bijis kādas piecas reizes, pēdējā apmeklēšanas reize viņam bija liktenīga – viņš kļuva par invalīdu. Invaliditāti guvis arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks, kurš pildīja savus darba pienākumus.

Ceturtdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietā turpinās liecinieku pratināšana. Viens no cietušajiem norādīja, ka, ieejot veikalā, nekas neliecināja, ka virs veikala notiek būvdarbi; esot veikalā, cietušais arī nemanīja neko, kas varētu liecināt, ka iegrūs jumts.

Cietušais kā mantisko kaitējumu norādījis ap 100 eiro, bet morālo - 25 tūkstošus eiro. Viņš arī iepriekš saņēmis kompensācijas no organizācijas «ziedot.lv» - 5 tūkstošus eiro. Traģēdijas dienā viņš esot ar sievu iegājis veikalā, lai iegādātos produktus. Tad sākās nobrukums, zaudējis samaņu. Pamodies jau pēc jumta iegruvuma, apkārt tecēja ūdens, viņu no notikuma vietas izvilka glābēji. Pēc tam viņš nogādāts slimnīcā.

Viņš pats dzīvo Ventspilī, bija ieradies ciemos, kopumā šajā veikalā bijis kādas piecas reizes. Nelaimes gadījumā viņš guvis ribu lūzumus, nopietnu mugurkaula traumu, kā arī galvas traumu. Trauksmes signālu dzirdējis nebija, un liktenīgajā dienā veikalā apmeklētāju bija visai daudz - pie ieejas veikalā pat nebija tukšu grozu. Pēc notikušā cietušais palicis par invalīdu.

Tiesas sēdē liecības sniedza arī viens no VUGD darbiniekiem, kurš pēc pirmā jumta iegruvuma devās glābt cilvēkus. Viņš nogruvumā guvis kājas traumas, viņam ir noteikta arī invaliditāte. Vīrietis turpina strādāt VUGD, tikai ne vairs glābēja amatā. Gūto traumu sekas būs jūtamas visu mūžu.

SIA «Maxima Latvija» kā cietusī juridiskā persona Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pieteikusi mantiskā kaitējuma kompensāciju 1 688 276 eiro apmērā - tika sabojātas pārtikas un saimniecības preces vairāk nekā 702 000 eiro apmērā, veikala aprīkojums vairāk nekā 900 000 eiro apmērā un skaidra nauda 1284 eiro (902 lati) apmērā.

Advokāts Igors Sandlers apliecināja, ka visas pārtikas preces, veikala aprīkojums un citas lietas pēc traģēdijas tika šķirotas un nogādātas atkritumu izgāztuvē. Advokāts sacīja, ka visu atkritumu izvešana notika policijas klātbūtnē.

Iepriekš, valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām vainu sev inkriminētajos noziegumos neatzina.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ierosināta par faktu, ka 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdijas cēlonis bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, kā dēļ tas iegruva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu