Par vairāk nekā 1000 draugiem.lv lietotāju datu nelikumīgu iegūšanu aizturēti trīs nepilngadīgie

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa šā gada februārī saņēma informāciju par iespējamām nelikumīgām darbībām ar interneta vietnes draugiem.lv lietotāju datiem. Veiktās izmeklēšanas ietvaros, sadarbojoties ar portāla administrāciju un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV, ENAP darbinieki noskaidrojuši personas, kuras nelikumīgi ieguvušas portāla lietotāju virtuālās identitātes.

Informāciju par iespējamām nelikumīgām darbībām ENAP saņēma šā gada februārī. Noskaidrots, ka interneta vidē dažādos ārzemju resursos tikušas izveidotas un uzturētas vairākas viltotas mājas lapas, kas vizuāli bijušas identiskas vietnes draugiem.lv autorizācijas lapai. Viltoto mājas lapu vizuālajā noformējumā tika izmantota resursa draugiem.lv preču zīme, kas lietotājiem radīja maldīgu iespaidu par interneta resursa autentiskumu.

No saņemtās informācijas bija secināms, ka portāla draugiem.lv lietotāju vidū sākotnēji ar vēstuļu sadaļas starpniecību tiek izplatīta informācija ar aicinājumu piepelnīties, kā arī norādīta interneta vides vietne, kurā šī peļņa ir gūstama. Lietotāji, izmantojot saziņā norādīto saiti, nonāca minētajā mājas lapā, kas pēc izskata bijusi analoģiska draugiem.lv autorizācijas lapai.

Šādā veidā veicot autorizēšanos, draugiem.lv lietotāji savus piekļuves datus faktiski nodevuši noziedzniekiem, kuri pēc tam nelikumīgi iegūtos virtuālās identitātes datus izmantoja, lai piekļūtu draugiem.lv lietotāju saziņas rīkiem un reklamētu interneta vietni, kas nodarbojas ar azartspēlēm. Šādā veidā krāpnieki bija mēģinājuši gūt peļņu par klientu piesaisti konkrētajai interneta azartspēļu vietnei.

Pēc informācijas saņemšanas ENAP nekavējoties veica operatīvos pasākumus un izmeklēšanas darbības, sadarbojoties gan ar cietušo pusi – draugiem.lv – gan ar kolēģiem no Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV. Sadarbības un veiktās izmeklēšanas rezultātā izdevās noskaidrot, ka noziegumu izdarījuši trīs 1999. gadā dzimuši jaunieši.

Pret šīm personām sākts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām datu apstrādes sistēmā. Tika veiktas arī kratīšanas, kurās izņemti noziedzīgā nodarījuma rīki – datu nesēji. Noskaidrots, ka izņemtajos datu nesējos ir informācija par ievērojamu skaitu nelikumīgā veidā iegūtu virtuālu identitāšu visā Latvijā. Šobrīd zināms par vairāk nekā 1000 nelikumīgi iegūtām virtuālajām identitātēm, taču Valsts policija turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu citas personas, kuru dati varētu būt nelikumīgi iegūti šādā veidā.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti aicina interneta lietotājus būt uzmanīgiem un regulāri veikt standarta drošības pasākumus, lietojot interneta resursus. Tiek aicināts rūpīgi izvērtēt, kam un kādā interneta vietnē tiek sniegta personiska informācija, un neievadīt personiskus, bankas datus un paroles, ja notiek pieslēgšanās nezināmiem atvērtiem bezvadu tīkliem.Tāpat policija aicina uzmanīties, ja pēc paroles ievadīšanas interneta vietne nedarbojas vai atveras neierasts saturs. Šādā gadījumā nekavējoties jāsazinās ar vietnes uzturētāju.

«Draugiem Grupas» pārstāvis Jānis Palkavnieks uzsver, ka vienmēr jāpārliecinās, vai lapa, kurā persona ievada datus, patiešām ir vietne draugiem.lv. «Ja nu tomēr gadās iekrist krāpnieka tīklos, tad noteikti jānomaina parole un uzreiz jāziņo draugiem.lv administrācijai, kas šādā situācijā noteikti palīdzēs,» norāda J. Palkavnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu