Pieķer divus veikalniekus, kuri bērniem tirgoja alkoholu un cigaretes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Tuvojoties vasaras brīvlaikam, Rīgas pašvaldības policija (RPP) veic plašus profilaktiskos reidus tirdzniecības vietās ar mērķi kontrolēt alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanas aizliegumu nepilngadīgajām personām.

23.maijā Kurzemes pārvaldes darbinieki pārbaudīja astoņas tirdzniecības vietas Pārdaugavā, kuru laikā konstatēja, ka divās no astoņām tirgotavām nepilngadīgajiem tiek pārdotas akcizētās preces – cigaretes un alkohols. Šajās pārbaudēs RPP darbinieki ar vecāku piekrišanu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem iesaista nepilngadīgos, kuri preces mēģina iegādāties kontrolpirkuma laikā.

Reida laikā viens no pārkāpumiem tika konstatēts kādā degvielas uzpildes stacijā, kurā pārdevēja nepilngadīgajam pārdeva cigarešu paciņu.

Darījuma brīdī pārdevēja nepārliecinājās par pircēja vecumu, nelūdza uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

Veikala pārdevējai sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem, tāpat sākta arī administratīvā lieta pret pašu uzņēmumu.

Savukārt vēlāk tajā pašā dienā vēl viens pārkāpums konstatēts vienā no Pārdaugavas lielveikaliem, kurā nepilngadīgajam izdevās iegādāties brendija pudeli. Arī šajā gadījumā pārdevēja nepārliecinājās par pircēja vecumu, nelūdza uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Arī šajā gadījumā sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli gan kasierim, gan juridiskai personai, proti, uzņēmumam, kam pieder pats veikals.

Saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu par šādu pārkāpumu pārdevējam piespriež naudas sodu 280 – 350 eiro apmērā, bet juridiskai personai 700 – 1400 eiro apmērā.

Abās tirdzniecības vietās konstatēti arī citi tirdzniecības pārkāpumi,

piemēram, vienā no vietām pārdevējai nebija rakstveidā noslēgts darba līgums, pārdevēja nevarēja uzrādīt līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, nebija derīgas reklāmas izvietošanas atļaujas un citi tirdzniecības pārkāpumi. Reida laikā kopumā sāktas astoņas administratīvās lietvedības.

Rīgas pašvaldības policija arī turpmāk veiks tirdzniecības vietu pārbaudes, lai sekotu līdzi tam, vai tirgotāji ievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecībai. Tāpat policisti sekos līdzi tam, lai pilngadīgas personas neiegādājas alkoholu un cigaretes nolūkā tās nodot nepilngadīgajiem.

Policija aicina, redzot situāciju, kad kādā tirdzniecības vietā nepilngadīgām personām tiek pārdoti alkohola un tabakas izstrādājumi, ziņot policijai – zvanot pa tālruni 110 vai ziņojot pašvaldības policijas mobilajā aplikācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu