KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret Magoni par pusmiljona eiro kukuļa pieņemšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret bijušo VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni par kukuļa lielā apmērā − aptuveni 500 000 eiro pieņemšanu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka valsts amatpersona pieņēma kukuli no privātpersonas saistībā ar LDz meitasuzņēmuma «LDz ritošā sastāva serviss» iepirkumu.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības LDz valdes priekšsēdētāju par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu (Krimināllikuma (KL) 320.panta trešā daļa), bet privātpersonu par kukuļa došanu valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu uzņēmuma interesēs (KL 323.panta otrā daļa).

Tā kā izmeklēšanas laikā konstatēts, ka kukuļdošana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, šī kriminālprocesa ietvaros tika sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Magonis pērn oktobra pirmajā pusē apmaiņā pret 400 tūkstošu eiro drošības naudu tika atbrīvots no Rīgas centrālcietuma.

Bijušajam LDz vadītājam tika noteikts aizliegums izbraukt no valsts, tikties ar vairākiem cilvēkiem, kā arī ieņemt kādreizējo amatu uzņēmumā.

KNAB Magoni tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu. Biroja pārstāve Dūša iepriekš informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta daļas par kukuļa - materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja pārkāpums izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

Par šo pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

KNAB norāda, ka kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma «LDz ritošā sastāva serviss» (LDz RSS) iepirkumu. Lietas ietvaros veiktas vairāk nekā 10 kratīšanas un nopratinātas vairākas personas. Aizdomās turētā statuss ir noteikts vienam no Igaunijā bagātākajiem cilvēkiem Oļegam Osinovskim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu