Policija: ap 90% no slepkavību pastrādātājiem bijuši pazīstami ar savu upuri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Aptuveni 90% no cilvēkiem, kuri pastrādājuši slepkavību, savu upuri pazinuši, piemēram, bijuši radi, draugi, vai pudeles brāļi, intervijā TVNET sacīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Runājot par kopējo noziedzības stāvokli, Grišins akcentēja, ka, lai arī pie mums notiek slepkavības, līdzīgi kā tas ir citās valstīs, Latvija ir samērā droša valsts un iedzīvotājiem nevajadzētu justies apdraudētiem.

Stāstot par pastrādātajām slepkavībām, viņš skaidroja, ka pārsvarā tās notiek sadzīvisku iemeslu dēļ, samērā reti – nomotivētas agresijas dēļ, kad kādam iedzīvotājam tiek uzbrukts. Slepkavības, kas izdarītas nemotivētas agresijas dēļ, samērā vairāk tika pastrādātas krīzes laikā.

Policijas apkopotā informācija liecina, ka aptuveni 90% no pastrādātajām slepkavībām, varmāka bija pazīstams ar upuri, slepkava bijis rads, draugs, vai pudeles brālis. Tāpat slepkavības, kas pastrādātas sadzīvisku iemeslu dēļ, bieži pārsvarā tiek izdarītas alkohola reibumā, retāk – narkotisko vielu reibumā.

Grišins arī norādīja, ka ne tikai vīrieši izdara slepkavības, sadzīviskās slepkavības, lai arī reti, pastrādāta arī sievietes un «nav pareizi uzskatīt, ka tikai vīrieši ir bijuši agresori». Sadzīviskās slepkavībās bieži vien tiek izmantotas ne tikai dūres, bet arī lietas, kas pagadās pie rokas. Piemēram, naži, cirvji.

Nepilngadīgie Latvijā gan neiesaistās smagu, vai sevišķi smagu noziegumu pastrādāšanā. Viņi pārsvarā iesaistās noziegumos, kas saistīti ar narkotisko vielu apriti, laupīšanām. Tāpat jaunieši, kuri iesaistīti narkotisko vielu apritē, visbiežāk to «nedara profesionāli», bet aizliegtās vielas, piemēram, tirgo saviem draugiem, lai tādā veidā nodrošinātu narkotiskās vielas arī sev.

Pagājušajā gadā Latvijā reģistrētas 87 slepkavības, kas ir par divām slepkavībām vairāk nekā gadu iepriekš. Tāpat pērn reģistrēti 178 smagi miesas bojājumi. No tiem 63 gadījumos bija iestājusies cilvēka nāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu