IeVP: ieslodzīto skaits Latvijas cietumos ir stabilizējies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējo sešu mēnešu laikā ieslodzīto skaits Latvijas cietumos ir stabilizējies un sasniedzis aptuveni 4,4 tūkstošus cilvēku, intervijā sacīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Savukārt iepriekšējo divarpus gadu laikā ieslodzīto skaits samazinājās diezgan krasi - par vairāk nekā diviem tūkstošiem. Spure pastāstīja, ka agrāk bijuši arī tādi gadi, kad cietumos atradušies 7,5 tūkstoši ieslodzīto. IeVP priekšniece uzsvēra, ka patlaban Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurās nav cietumu pārapdzīvotības problēmas.

«Viens no iemesliem ir iedzīvotāju skaita izmaiņas. Turklāt tieši patlaban ir vērojama dziļa demogrāfiskā bedre jauniešu vidū. Savukārt lielākā daļa no cilvēkiem, kuri nonāk cietumā, parasti ir vecumā līdz 30-35 gadiem. Tādēļ šī demogrāfiskā bedre spilgti parādās arī mūsu darbības jomā. Ietekme ir arī emigrācijai, jo arī daļa mūsu klientu mēģina laimi meklēt citās zemēs. To mēs redzam arī no tā, ka mums nākas pieņemt notiesātos soda izciešanai no citām valstīm. Šajā ziņā pirmajā vietā ir Vācija – tikai pērn mēs no Vācijas pārņēmām 50 notiesāto,» skaidroja Spure.

Vēl ieslodzīto skaita samazināšanos veicinājusi Tieslietu ministrijas (TM) politika, audzējot alternatīvo soda veidu kapacitāti. Tāpat lielu ietekmi uz ieslodzīto skaita samazinājumu atstājuši 2013.gada grozījumi Krimināllikumā, kuru mērķis bija ievērojami samazināt soda termiņa ilgumu. «Arī es uzskatu, ka ne visi nevardarbīgie pārkāpumi ir sodāmi jau ar galēju soda mēru – reālu brīvības atņemšanu. No sākuma ir jāpamēģina citi soda veidi un, ja tie neko cilvēka uzvedībā nemaina, tikai tad viņš ir jāliek cietumā,» teica Spure.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu