Lietuvas policija aiztur viltotas naudas sagataves € 3,5 miljonu vērtībā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvas policijai izdevies pasargāt savas valsts un citu valstu tirgus no viltotas naudas gandrīz 3,5 miljonu eiro vērtībā, atklājot divas spiestuves un konfiscējot viltojumu sagataves un viltošanas iekārtas.

Slepenā operācijā 13.jūlijā Kauņā un tās tuvumā aizturēti seši Lietuvas pilsoņi. Daži no viņiem policijai jau labi zināmi. Trim aizturētajiem noteikts apcietinājums, visiem sešiem izvirzītas apsūdzības.

Noziedzīgās darbības organizators apcietināts uz trim mēnešiem. Par šāda veida darbību viņš aizturēts un saukts pie atbildības jau iepriekš, piektdien preses konferencē Viļņas Policijas departamentā paziņojis Kriminālpolicijas biroja priekšnieka pienākumu izpildītājs Andžejs Roginskis.

Viltotāji izgatavojuši tikai 50 eiro banknotes. Vienā atklātajā spiestuvē izgatavoti zemas kvalitātes eiro viltojumi, otrā izmantota tehnoloģija, kas ļauj atdarināt visas naudaszīmju aizsardzības pazīmes. Konfiscēti arī jau pabeigti viltojumi 17 000 eiro vērtībā.

Pēc Roginska teiktā, operācijā pieaicināti arī Eiropola darbinieki. Šī izmeklēšana sākta jau 2015.gadā, kad Lietuvā pēc eiro ieviešanas tirgū pamanīti jauna parauga viltojumi.

«Mūs satrauca viltošanas mērogi, jo to izplatība Eiropas Savienības (ES) valstīs bija visai būtiska,» atzinis Kriminālpolicijas biroja priekšnieka pienākumu izpildītājs.

Viņš pastāstījis, ka tādi viltojumi atklāti 15 ES valstīs. Visbiežāk tie ar līdzzinātāju tīklu starpniecību izplatīti pašā Lietuvā, kā arī Latvijā un Vācijā.

Roginskis mierinājis sabiedrību, ka kvalitatīvie viltojumi apgrozībā nav paspējuši nonākt un cilvēki varētu saskarties vienīgi ar atsevišķām nekvalitatīvi viltotām eiro banknotēm. Viņš atteicies nosaukt konkrētu šādas naudas apjomu, kamēr turpinās izmeklēšana, vienīgi piebildis, ka šajā ziņā runa nav par miljoniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu