VDI: Jaunbērzes saimniecībā pārbaudēs iepriekš konstatētas problēmas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Zemnieku saimniecībā «Makleri» Jaunbērzē, kur pagājušajā nedēļā bojā aizgāja četri cilvēki, iepriekš tikusi konstatēta nesakārtota darba vide, ko īpašniekiem bijis uzdots novērst, vēsta Valsts darba inspekcija (VDI).

Inspektori pārbaudes zemnieku saimniecībā bija veikuši 2011. un 2012. gadā. Pirmās pārbaudes laikā tika konstatēts, ka uzņēmumā nebija atkārtoti novērtēti darba vides riski, nebija izstrādāts pasākumu plāns to novēršanai vai mazināšanai, kā arī darbinieki nebija informēti par bīstamību, kam viņi ir pakļauti. VDI izdeva rīkojumu konstatētos pārkāpumus novērst.

Arī otrajā pārbaudē VDI izdeva rīkojumu konstatēto pārkāpumu novēršanai. Zemnieku saimniecības vadītājs pirmo rīkojumu bija pildījis un daļu pārkāpumu novērsis, taču inspektori konstatēja citus pārkāpumus un atkal izdeva rīkojumu, lai darba devējs turpinātu sava uzņēmuma darba vidi sakārtot.

VDI uzsver, ka abās pārbaudēs nereģistrēti nodarbinātas personas uzņēmumā «Makleri» netika konstatētas.

Inspekcijas pārstāve Dace Aleksāne norādīja, ka par darba vidi uzņēmumā atbildīgs ir darba devējs un sakārtota darba aizsardzības sistēma uzņēmumā ir svarīgākais faktors, kas samazina nelaimes gadījuma notikšanas iespējamību. Viņa skaidroja, ka zemnieku saimniecībās, kurās ir slēgtas kūtsmēslu glabātuves, jābūt īpaši uzmanīgiem. Darbiniekiem, kam darba pienākumos ietilpst darbs šādās telpās, ir jābūt apmācītiem un nodrošinātiem ar atbilstošiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, savukārt darba devējam jānodrošina nepiederošu personu nepiekļūšana bīstamajām darba vietām.

Jau vēstīts, ka piektdienas pēcpusdienā Dobeles novada Jaunbērzes pagastā zemnieku saimniecībā no tvertnes noplūda izgarojumi, kā rezultātā gāja bojā četri cilvēki. Vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Latvijas Televīzija piektdien vēstīja, ka trīs no cilvēkiem, kuri gāja bojā negadījumā Jaunbērzes pagastā, bija nelegāli nodarbināti. Savukārt ceturtais, pēc Jaunbērzes pagasta pārvaldnieka Raimonda Sīpola aģentūrai BNS paustā, ir saimniecības agrākais īpašnieks, kuram tā piederēja no 1999.gada līdz 2016.gada 13.aprīlim.

Divi cietušie bērni pašlaik turpina veseļošanos Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), bet cietušais vīrietis - Dobeles slimnīcā.

Valsts vides dienestā skaidroja, ka gāzes noplūde notika, jo sabojājās pretvārsts uz vada, pa kuru no mēslu starpkrātuves pārsūknē šķidrmēslus. Kūtsmēsliem atrodoties slēgtā telpā, tajā veidojoties dažādas gāzes, no kurām galvenās ir metāns, amonjaka emisijas un sērūdeņradis.

Savukārt Valsts policija (VP) informējusi, ka saistībā ar Jaunbērzē notikušo traģēdiju aizdomās turamā statuss piemērots 1978.gadā dzimušam vīrietim. VP Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Ieva Sietniece ne apstiprina, ne arī noliedz, ka aizdomās turamais varētu būt zemnieku saimniecības «Makleri» īpašnieks. Viņa pavēstīja, ka aizdomās turamais iepriekš tika aizturēts, bet pašlaik viņam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšana tiek veikta par darba aizsardzības pārkāpumu pēc Krimināllikuma 146.panta otrās daļas, un tajā personu ir paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu