Jurašs vērsīsies prokuratūrā par kukuļa piedāvāšanas faktu Magoņa lietā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA,TVNET

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs plāno vērsties prokuratūrā ar lūgumu sākt izmeklēšanu par kukuļa piedāvāšanas faktu, par kuru viņš KNAB informējis jau pirms gada.

Jurašs apgalvo, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi.

Par šo faktu viņš KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku bija informējis pirms gada, taču nekāda rīcība no Streļčenoka puses neesot sekojusi. Vēlāk mutiski informēta arī prokuratūra, tostarp ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, taču bez izmaiņām, norāda Jurašs.

Šovasar jūlija vidū viņš par kukuļa piedāvāšanu paziņoja publiski žurnālā «Ir». Kā aģentūrai LETA norādīja Jurašs, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, kriminālprocess līdz šim nav sākts, arī viņu neviens nav pratinājis.

«Gatavojos vērsties prokuratūrā par notikušo noziegumu, par kuru esmu informējis KNAB iepriekš. Lūgšu manā rīcībā esošās ziņas, kas jau pirms gada izmeklēšanas iestādei tika paziņotas, vērtēt kriminālprocesuālā kārtībā, lai notiek izmeklēšana,» uzsvēra Jurašs.

Ģenerālprokurors gan 15.jūlijā paziņoja, ka «kompetenta iestāde» veiks pārbaudi par Juraša apgalvojumiem, ka viņam piedāvāts kukulis.

TV3 raidījums «Nekā personīga» svētdien ziņoja, ka ar viena miljona eiro kukuļa piedāvājumu pie Juraša pagājušā gada septembrī vērsies viņa kādreizējais kursabiedrs, Laimdotas Straujumas (V) valdības finanšu ministra Jāņa Reira (V) padomnieks Jānis Dambītis, kurš pats gan šo faktu noliedzis.

Jurašs aģentūrai LETA norādīja, ka žurnālistiem nekādus uzvārdus neesot minējis un publiski viņš konkrētas personālijas nevēlas saukt, tāpēc sava bijušā kursabiedra pieminēšanu raidījumā viņš nekomentēs.

Osinovska un Magoņa advokāti Saulvedis Vārpiņš un Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA apliecināja, ka viņu klienti nav pratināti saistībā ar Juraša apgalvojumu par kukuļa piedāvāšanu. Magoņa aizstāvība pēc Juraša publiskā paziņojuma vērsās KNAB, lai palīdzētu patiesības noskaidrošanā, taču, kā norādīja Rozenbergs, tad saņemta īsa KNAB atbilde, ka advokātu iesniegums «tikšot izvērtēts atbilstoši kompetencei».

Jau ziņots, ka saistībā ar jūlijā žurnālā «Ir» publicēto informāciju par miljonu eiro liela kukuļa piedāvājumu ir sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklē Drošības policija (DP), kura nekādus komentārus nesniedz, taču Jurašs aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka viņam aizdomās turētā statuss šobrīd nav noteikts, taču piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Streļčenoks ar augusta vidu Jurašu nolēma atbrīvot no darba KNAB. Streļčenoka rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu