Šoferis izmet no autobusa bērnu ar invaliditāti; mammai izmisums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Viesītes pusē kādai četru bērnu mammai piektdienas vakarā dēlu no skolas nācās sagaidīt divu nepazīstamu kungu pavadībā. Šoreiz gan vīriešiem jāsaka paldies, ka bērnam palīdzējuši tikt mājās. Izrādās, viņš izmests no sabiedriskā transporta.

Noteikti kādam no jums ir gadījies nokavēt autobusu un autoostā pavadīt neplānoti ilgu laiku, lai sagaidītu nākamo transportu. Tas noteikti nav patīkami, bet kāds trīspadsmit gadus vecs puisis piedzīvojis vēl nepatīkamākus brīžus, jo uz autobusu paspējis, taču, uzrādot šoferim savu invaliditātes apliecību, no transportlīdzekļa ticis izraidīts.

Zēns ir vājdzirdīgs un jau vairākus gadus uz Valmieras vājdzirdīgo bērnu internātskolu un mājās no tās dodas, izmantojot starppilsētu autobusu pakalpojums. Arī piektdiena nebija izņēmums. Kā jau ierasts, puisēns sākumā no Valmieras braucis uz Rīgu, un uzrādītā invaliditātes apliecība šajā autobusā uzskatīta par gana labu un pieņemamu. Tomēr tālāk no lielpilsētas mērot ceļu uz Jēkabpili neizdevās. Zēna mamma ir šokā un neizprot autobusa vadītāja rīcību. Invaliditātes apliecība atjaunota 2015. gada sākumā, un tās derīguma termiņš beigsies tikai 2020. gada beigās. Pat neskatoties uz apliecības vizuālo stāvokli, Marika domā, ka šoferim vajadzētu noprast bērna dzirdes problēmas, redzot dzirdes aparātus un saklausot runas defektus.

Zēnam autobusā vajadzēja iekāpt plkst. 14.50, lai neilgi pēc pulksten pieciem pievakarē ierastos mājās. Bērnam paveicies, ka notikušo incidentu redzēja apkārtējie un mēģināja viņam palīdzēt, jo, lai cerētu uz atsaucīgāku autobusa šoferi, būtu nepieciešams gaidīt vairākas stundas. Nākamais autobuss no Rīgas atiet 17.05.

Kā tas varēja notikt?

Jēkabpils autobusu parkā mums skaidro, ka autobusa vadītājs šajā situācijā ir pārbaudījis, vai invaliditātes apliecība atbilst Ministru kabineta noteikumiem. Tā kā uz apliecības redzamā hologramma bija nobružājusies, šoferim nav bijis iespējas simtprocentīgi pārliecināties par tās autentiskumu, un viņš pieņēma lēmumu skolēnu autobusā neuzņemt. Par savu rīcību autobusa vadītājs ir saņēmis rājienu un bērna mātei telefoniski atvainojies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu