Ķengarags neguļ. Dzērājšoferis, prom neejošs kavalieris, nomaldījies vectēvs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Turpinot kopīgās patruļas ar Rīgas pašvaldības policiju (RPP), TVNET nedēļas nogalē, naktī uz svētdienu, devās līdzi likumsargiem. Šoreiz patrulēšana notika Ķengaraga un Maskavas forštates pusē. Pa nakti RPP darbinieki notvēra kādu vadītāju, kurš pie stūres bija sēdies krietnā reibumā - 2,44 promiles, patversmē tika nogādāti vairāki bezpajumtnieki, bet no kādas sievietes dzīvesvietas izraidīts kavalieris, kurš pēc iedzeršanas nevēlējās doties prom.

 
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Motorolleri, prom neejošs kavalieris, «Audi» vadītājs krietnā reibumā

Dodamies tālāk. Braucam pa Krasta ielu, kur tiek pamanīti divi motorolleri, vienam no tiem gaismas pavisam vājas. Mašīna tiek mesta riņķī, motorolleru vadītāji apturēti. Policisti pārbauda dokumentus, norāda, ka bez spožiem lukturiem ceļu nedrīkstēs turpināt. Par laimi, netālu ir benzīntanks, policisti skaidro, lai dodas uz turieni un saved gaismas kārtībā. Braucam prom; jaunieši, kuru mērķis esot Salaspils, stumj savus braucamrīkus uz degvielas uzpildes staciju.

Pirms vieniem tiek saņemts izsaukums uz Daugavpils ielu, tur kādā dzīvoklī trokšņo, iespējams notiek iedzeršana un skandāls. Sākotnēji ir visai grūti atrast pareizo kāpņu telpu. Pie vairākām tiek spiests kods, kuru nosaukusi izsaucēja, taču durvis atvērt nevar. Turpinām meklēt, beidzot kods der vienām durvīm sētas pusē.

Dzīvokļa durvis atver izsaucēja, norāda uz dzīvokli, kurā notiek trokšņošana. Kā noskaidrojas, tajā atrodas sieviete un vīrietis alkohola reibumā, bet vīrietis negrib doties prom. Sieviete saka, ka rakstīs iesniegumu, lai policijas darbinieki ietiepīgo kavalieri aizvestu.

Beidzot vīrietis tomēr pats piekrīt pamest telpas, kurās viņš vairs nav vēlams viesis.

Braucot no izsaukuma, vīrietis tiek manīts uz ielas ar cigareti zobos. Kungam, kurš stāv un līgojas, tiek atgādināts, ka jādodas mājās. Viņš pamāj ar galvu un aiztenterē.

Policisti skaidro, ka bieži vien, kad atbrauc uz kādu ģimenes skandālu vai konfliktu, kas radies iedzeršanas laikā, secināms, ka par nevēlamo personu iesniegumu izsaucējs rakstīt nevēlas, bet vienkārši grib, lai viņš pamet telpas. Tāpat bieži vien problēmas sākas, kad beidzas dzeramais. Varmākas nav tikai vīrieši,

arī sievietes reizēm grib izvicināt dūres vai likt lietā kādu virtuves piederumu, piemēram, pannu, teic policisti.

Dodamies patrulēt pa rajonu, tiek iebraukts vietās, kur reizēm pulcējas narkotiku lietotāji. Policisti atzīst, ka šādu vietu ir ļoti daudz. Uzmanība tiek pievērsta arī automašīnām, kuras novietotas tumšākās vietās. Reizēm var pieķert kādu prostitūtu vai vadītāju alkohola reibumā. Viens no policistiem esot savulaik pieķēris ielasmeitu brīdī, kad viņa automašīnā apkalpoja klientu. Sākotnēji viņa esot mēģinājusi likumsargiem iegalvot, ka vīrietis esot viņas draugs/paziņa, bet vēlāk secināts, ka viņa savam labajam draugam pat vārdu nevar nosaukt.

Tiek notverts kāds vadītājs, kurš pie stūres sēdies krietnā reibumā

Pēc kāda laika uzbraucam uz Krasta ielas, garām pabrauc kāds «Audi», šķērsojot vairākas joslas, pakaļ brauc kāds džips, kura vadītājs ar roku norāda uz tumšo mašīnu. «Audi» vadītājs tiek aicināts apstāties, pēc otrā aicinājuma viņš to arī izdara. Pēc sarunas ar vadītāju, kuram neesot līdzi tiesību un kurš pārvietojas ar sievas mašīnu, likumsargiem šķiet, ka vadītājs ir krietnā reibumā. Tiek izsaukta ceļu policija. Vadītājs, kurš, gaidot ceļu policiju, aicināts izkāpt no spēkrata, izskatās visai saguris. Vīrietis, kurš brauca pakaļ «Audi», norāda, ka vadītājs teju ietriecies viņā un vēl vienā auto.

Pēc laika, nedaudz pēc pustrijiem naktī, ierodas ceļu policija – aizdomas tiek apstiprinātas, vadītājs ir krietnā reibumā – 2,44 promiles.

Atstājot iereibušo vadītāju ceļu policistu rokās, pašvaldības policijas darbinieki skaidro, ka vīrietim par sēšanos pie stūres tādā reibumā draud pamatīgs sods, vienlaikus viņi paskaidro, ka šis vadītājs vismaz nav daudz centies slēpt, ka ir dzēris – savu vainu atzina. Citi cenšas bēgt, apdraudot sevi un citus.

 
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Nomaldījies vectēvs, bezpajumtnieks, vīrietis ar 32 pārkāpumiem

Ap četriem no rīta saņemts izsaukums uz Bruņinieku ielu, tur kādam cilvēkam nepieciešama palīdzība, sīkāk nekas nav zināms. Traucoties uz izsaukuma vietu, likumsargi bilst, ka ir bieži gadījumi, kad tiek saņemts zvans, taču bez detalizētākas informācijas, tāpēc jābūt gataviem reaģēt.

Ierodamies adresē, kas norādīta izsaukumā. Dodamies iekšā vienā no pagalmiem, pie kāpņu telpas tiek sastapts kāds sirmgalvis. Vīrietis knapi spēj runāt, neatceras, kā šeit nokļuvis, vairākas reizes atkārto, ka nepieciešama palīdzība. Redzams, ka vīrietim traumēta galva. Uz policistu jautājumiem,

kur guvis traumu, viņš nav spējīgs atbildēt.

Vien pēc atkārtotiem jautājumiem izdodas uzzināt, kur vecais vīrs dzīvo

Pēc brīža izdodas izdibināt no vīrieša, kur viņš dzīvo. Izrādās, ka viņš dzīvo blakus mājā. Viens no policistiem paliek ar vīrieti, tikmēr mēs sekojam otram uz nosaukto adresi. Uzkāpjam pa kāpnēm uz otro stāvu blakus mājā, pašvaldības policists nospiež zvana pogu. Nekas neskan, pie durvīm tiek piesists ar dūri.

Durvis pēc brīža atver kāds vīrietis, tiek prasīts, vai šeit nedzīvo sirmgalvis, kurš satikts pie blakus mājas. Durvju atvērējs atbild apstiprinoši, norādot, ka tas ir viņa tēvs. Likumsargs ieiet iekšā dzīvoklī, no dzīvokļa plūst nepatīkama smaka. Sirmgalvja dēlam tiek vaicāts, kāpēc dzīvoklī tāda nekārtība. Viņš atbild, ka

elektrība jau kādu laiku ir atslēgta, un uz jautājumu par nekārtību norāda – dzīvoklim lieli parādi, nāksies meklēt dzīvesvietu citur, tāpēc neesot lielas jēgas kaut ko kārtot.

Dzīvoklī atrodas vēl viens vīrietis, kurš guļ virtuvē kā no mātes miesām nācis, un izrādās, ka šajā dzīvoklī, lielā nekārtībā, dzīvo trīs paaudzes. Vidējā vecuma vīrietim redzamas vairākas traumas sejā – viņš skaidro: «Mums bieži gadās izkauties.» Vīrietis arī norāda, ka jaunākais trakojot vien tad, kad ir sadzēries, citādi esot mierīgs.

Pa to laiku ierodas ātrā palīdzība, lai apskatītu gados vecāko vīrieti, kurš paiet var vien ar citu palīdzību. Sirmgalvis nevēlas doties līdzi mediķiem uz slimnīcu, saka, ka gribot mājās. Viņš arī norāda, ka jaunākie viņu neklapējot, dodot paēst.

Vēlāk, kad sirmgalvis nedaudz ir atguvies, viņš stāsta, ka iepriekšējā dienā bija devies pēc maizes, taču sīkāk nevar paskaidrot, kāpēc atradies naktī pie citas mājas kāpņu telpas, – viņš neatceras.

Vidējā vecuma vīrietim likumsargi norāda, lai parūpējas par tēvu un pāri nedara, savukārt viņš stāsta, ka

lielākās problēmas esot ar «jauno», kuram «jau ir divas krimināllietas».

Viņš arī norāda uz savu seju, saka, ka tur ir rēta no laika, kad jaunākais viņam uzklupis ar nazi. Pāri esot nodarīts arī vectēvam savulaik, bet viņš esot piedevis.

Pēc pārrunām ar sirmgalvja dēlu, norādot, lai beidzot saved kārtībā dzīvesvietu, izvēdina telpas, noslauka putekļus, visi tiek pavadīti mājās un policistu klātbūtne vairs nav nepieciešama. Vienlaikus sirmgalvja dēls vairākkārt stāsta, ka viņš daudz strādājot, tāpēc neesot laika kārtot māju un arī vectēvs negribot, lai telpas tiek vēdinātas, esot auksts, kad atver logu.

Dodoties prom no izsaukuma, sāk nedaudz līt. Braucam garām Klusajam dārzam, kas ir viens no Maskavas forštates parkiem. Tur redzams kāds vīrietis, kurš guļ. Ārā līst, nav silts, šādi vīrieti atstāt uz ielas nevar. Noskaidrojot personību, pārmeklējot vīrieti, kurš zvārojoties pie policistu mašīnas dodas ar maisiņu rokās, secināts, ka viņš ir bezpajumtnieks, jāved uz patversmi. Likumsargi, transportējot vīrieti, stāsta, ka daudzi bezpajumtnieki uz patversmēm negrib doties, tur esot blusas, blaktis, netīrs.

Jau pret rīta pusi, braucot pa Ķengaraga namu iekšpagalmiem, pie vienas no daudzstāvu namu kāpņu telpām tiek pamanīta automašīna ar ieslēgtām gaismām. Policijas darbinieki apstājas, lai palūkotu, kas notiek automašīnā. Vadītāja vietā sēž kāds vīrietis, kurš saka, ka esot dzēris, bet braucis nav. Vīrietis tiek aicināts tomēr izgulēties mājās, nevis mašīnā. Viņš paklausa un dodas uz dzīvokli.

29 gadi, 32 pārkāpumi

Pirms plkst.6 tiek pamanīts kāds pārītis, kas dodas pa ielu. Ieraugot policijas automašīnu, vīrietis izskatās nedaudz satraukts, vairākas reizes atskatās uz policijas ekipāžu. Policisti nolemj pārbaudīt abu personību.

29 gadus vecajam vīrietim jau ir 32 pārkāpumi. Policija vaicā, lai parāda, kas ir maisiņā, kuru viņš nes līdzi. Tur redzams, ka viņš ir vācis metāllūžņus.

Tiek pārbaudīta arī sievietes personība, viņai pārkāpumu gan mazāk – viņa savulaik sodīta par narkotiku glabāšanu. Vienlaikus abi neko nav pārkāpuši, tāpēc viņi var turpināt ceļu.

Paši policisti atzīst, ka darbs ir interesants – nekad nav zināms, kādi notikumi gaidāmi, kā izvērtīsies došanās uz izsaukumu. Uz jautājumu, vai nav bail, ka kāds var negaidīti uzbrukt, policijas darbinieki atbild, ka, reaģējot uz notikumiem, dzenoties pakaļ ļaundarim, par to netiek domāts, vien pēc situācijas atrisināšanas reizēm galvā ienāk prātā doma – tas varēja beigties bēdīgi.

Patrulējot pa rajonu, atpazīstami ir narkomāni – parasti tie ir vieni un tie paši. Tāpat iespējamos likumpārkāpējus ir viegli atpazīt, bieži vien viņus nodod pašu uzvedība – policijas ekipāžai tiek veltīti skatieni, pēkšņi tiek mainīts iešanas virziens, sākts skriet.

Pēc sešiem no rīta beidzam kopīgo patruļu ar Rīgas pašvaldības policiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu