Tiesai nodod krimināllietu par Šlokenbekas Dzirnavu ezera un Slocenes upes piesārņošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Specializētās vairāku nozaru prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu par Šlokenbekas Dzirnavu ezera un Slocenes upes piesārņošanu ar kaitīgām vielām, kas izraisīja smagas sekas, TVNET pastāstīja prokuratūras pārstāve Kristīne Sutugina.

Krimināllietā apsūdzēts kāda uzņēmuma valdes loceklis, kurš bija atbildīgs par uzņēmuma darbības tiesiskumu, kā arī vides aizsardzības prasību izpildi.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona ilgstoši neveica efektīvus pasākumus, lai kāda akciju sabiedrība regulāri un būtiski nepārkāpj līguma nosacījumus.

2015. gada jūnijā, jūlijā, apskatot uzņēmumam piederošās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, uzņēmuma valdes loceklis konstatēja, ka tām radušies darbības traucējumi - samazināts skābekļa daudzums attīrīšanas iekārtas kamerās, aktīvās dūņas pelēkā krāsā un nepatīkama smaka. Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās gāja bojā aktīvas dūņas un netika nodrošināts piesārņojošās darbības atļaujā noteiktais paliekošā fosfora procentuālais samazinājums. Slocenes upe bija iekrāsojusies pelēka.

Apsūdzētā persona neinformēja Valsts vides dienestu par kaitējumu videi. Tāpat minētā persona neveica neatliekamos un sanācijas pasākumus Slocenes upē, kā arī pieļāva, ka laika posmā no pērnā gada 7. jūlija līdz 2015. gada 17. jūlijam notekūdeņu attīrīšanas iekārtas novadīja Slocenes upē nepietiekoši attīrītus notekūdeņus. Tas izraisīja zivju masveida bojāeju Slocenes upē un Šlokenbekas Dzirnavu ezerā.

Apsūdzētās personas rezultātā radīts ievērojams apdraudējums ūdens videi, nodarīts mantisks zaudējums Latvijas Republikai par kopējo summu 9401,03 eiro.

Engures novada domei tika nodarīti zaudējumi 220,90 eiro apmērā, savukārt Tukuma novada domei 30 797,86 eiro.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 102. panta trešās daļas.

Krimināllieta izskatīšanai nodota Tukuma rajona tiesai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu