Policija pret mobilo tālruņu atbloķēšanu un tirgošanu «Latgalītē» ir bezspēcīga

TVNET/TV3.lv, Bez Tabu
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Sludinājumu portālos un slavenajā krāmu tirgū «Latgalīte» piedāvā uzpirkt un atbloķēt zagtus mobilos tālruņus. Valsts policija ir par vāju, lai izskaustu šo rūpalu.

Interneta tehnoloģiju eksperts Kristaps Felzenbergs norāda, ka visbiežāk telefonus bloķē to īpašnieki pēc tam, kad ierīces tiek nozagtas. Tāpēc bažas rada sludinājumi internetā, kuros masveidā piedāvā uzpirkt bloķētās ierīces.

Kristaps Felzenbergs, eksperts: - Zagtos un bloķētos telefonus realizē rezerves daļās. Var pārdot displeju, bateriju un citas detaļas. Otrs variants: ļoti iespējams, ka telefonus atbloķē un pēcāk realizē vai lieto kā normāli darbojošos ierīci.

Internetā atrodamajos sludinājumos bloķēto mobilo viedtālruņu uzpircēji tīko ierīces ar Android operētājsistēmu.

Interneta tehnoloģiju eksperts norāda, ka tas tāpēc, ka iOS tehniku, piemēram, iPhone viedtālruņus, atbloķēt ir teju neiespējami. Līdz ar to, ja reiz uzpircēji meklē atbloķējamas ierīces, visdrīzāk, lielāko daļu no tām atbloķē, nevis izjauc rezerves daļās.

Sazinoties ar vienu no uzpircējiem, žurnālists uzdodas par telefona zagli, kurš vēlas atbrīvoties no ierīces, tomēr potenciālajam pircējam ir vienaldzīga mobilā tālruņa izcelsme. Valsts policijā brīdina, ka ne vien zādzība, bet arī zagtu mantu iegāde, zinot par tās izcelsmi, ir krimināli sodāma. Tomēr uzpircējs sarunā ar žurnālistu vairāk interesējas vien par to, vai ierīce ir darba kārtībā.

Legāla mobilo tālruņu servisa darbonis, kurš vēlas palikt anonīms, raidījumam «Bez Tabu» apstiprina - zagtu mobilo tālruņu uzpirkšana Latvijā nav pēdējā laika parādība: «Cilvēks, kurš izvieto sludinājumu, pats visbiežāk neprot atbloķēt. Telefonus iepērk, tad nogādā citviet. Piemēram, onkulim samaksā naudu, bet viņš pagrabā kaut kur atbloķē. Liela daļa ierīču, kas, būdamas bloķētas, tiek iepirktas, ceļo uz Krieviju. Mēs pat zinām cilvēkus, kuri izvieto sludinājumus un iepērk bloķētus telefonus.»

Valsts policijā norāda, ka mobilo tālruņu zādzības ir vienas no biežākajām: - «Protams, Valsts policija fiziski nevar izsekot katram telefonam. Ja ir aizdomas, ka zagti mobilie tālruņi tiek tirgoti vai atrodas pie kāda, par to noteikti ir jāziņo policijai,» aicina Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins, norādot, ka likumsargi iespēju robežās monitorē gan interneta vidi, gan lombardus.

«Latgalītē» kā jau «Latgalītē»

Slavenajā Rīgas krāmu tirgū «Latgalīte» raidījums «Bez Tabu» uziet rūdītu bloķētu ierīču atbloķētāju un pārdevēju, kurš, kā pats saka, šajā biznesā darbojas 20 gadu. Žurnālists zagļa aizsegā uzzina, ka jaunākās paaudzes bloķētu Android tālruni iespējams atbloķēt par 80 eiro, savukārt pārdot tirgonim – par 100 eiro. Turklāt vīrietis piekodina nekādā gadījumā neatdot tālruni īpašniekam.

«Ja to atbloķēs, tad viss. Telefonam vairs nebūs nekāda sakara ar bijušo īpašnieku. Viss ideāli darbosies. Nebūs nekādu problēmu! Tev izdevīgi to atbloķēt. Vai nu es tev dodu 100 eiro, vai tu man 80 eiro par atbloķēšanu. Bet atdot īpašniekam nevajag! Tu zaudēsi naudu, bet nauda ir vissvarīgākais,» teic vīrietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu